Марсианци или земляни? 5 „извънземни“ бозайника (част 2)

Странни животни с почти извънземен вид се наблюдават и на сушата.


Миналата седмица ви показахме някои доста странни водни животни. Макар и с напълно земен произход (поне доколкото и ние сме с такъв), техният вид е доста съмнителен. Но животни с извънземен вид не липсват и на сушата, дори сред най-близката до нас група – бозайниците.

 

1. Ангорски заек

Ангорският заек произхожда от местността Ангора в Турция, откъдето произлизат още ангорските котки и кози. Днес съществуват две разновидности – френски и английски ангорски заек, които не се различават съществено. Не много едър (живо тегло 3-4 кг, дължина 40-50 см), а цветът на козината варира между снежнобял, сив, гълъбов или черен. Белият ангорски заек е албинос (с червени очи). Косъмът е дълъг 8-10 см, а кожата е тънка, нежна, мека, пухкава и с копринен блясък, поради което се цени високо. От един ангорски заек при стригане или скубане 4 пъти за 1 година се получава 150-350 г вълна. Ако се остави неподстриган, се превръща в топката косми от снимката, от които се различава само носът. Плодовитостта е добра, но малките растат бавно и на двумесечна възраст тежат едва 1-1,5 кг. След 2,5 месеца може вече да се стрижат или скубят. Ангорският заек изисква специални грижи и се отглежда предимно в клетки.

 


2. Звездоноса къртица

Звездоносата къртица (Condylura cristata) е насекомояден бозайник. Обитава северните части на САЩ и Южна Канада. За разлика от обикновената къртица, може да живее както под земята, така и във водата. Има голям звездовиден нос с 22 месести израстъка, покрити със сензори (няколко хиляди на брой). Освен че с това устройство носът ориентира животното по-добре, друго предимство може би е, че с израстъците носът може сам да си бърка в себе си.

 


3. Ай-ай

Ай-ай (Daubentonia madagascariensis) живее в Мадагаскар и комбинира зъбите на гризач с дълъг и слаб среден пръст, който използва като човката на кълвач.  Той е най-големият нощен бозайник в света и е специфичен с уникалния си метод за намиране на храна – то чука по кората на дървото, за да намери ларвите отвътре, след което ги издълбава с дългия си среден пръст и ги изяжда. Средният пръст може да му послужи и за да каже „майната ви“ на животните, които го дразнят. Странната изцъклена мишка е защитен вид, а всичките й близки роднини в еволюционната ниша вече са изтребени от Африканците.

 


4. Окапи

Окапито е чифтокопитен бозайник от семейство жирафи. Странното при него е, че прилича едновременно на зебра и жираф. Мелезът е добре познат на древните египтяни и на пигмеите живеещи в горите на централна Африка. Европейците в началото не вярвали на историите на пигмеите и го приемали за митично същество и дори го наричали „Африканският еднорог“. През 1890 година Хенри Стенли изследва джунглите на Конго и се заинтересува живо от думата „окапи“, която местните използват за животно, което ловят и ядат и е подобно на зебра. През 1901 година сър Хенри Джонстън намира цяла кожа и череп от това животно и ги изпраща на учените в Лондон, които остават много изненадани. Мистерията е разгадана и се оказва, че животното не е нито кон, нито зебра, а просто последният и единствен жив роднина на жирафа, който днес също е защитен вид.

 


5. Пигмейска мармозетка

Пигмейската мармозетка (Callithrix (Cebuella) pygmaea) е маймуна, типична за джунглите в северната част на Южна Америка. Тя е един от най-малките бозайници с дължина между 14 и 16 см. (без опашката, която варира между 15 и 20 см.) и е най-малката маймуна. Теглото е между 120 и 140 грама. Животното, от което вероятно е дошла идеята за Гремлините, се различава от останалите мармозетки с ноктите си, които служат предимно за изкачване на дървета, нещо което другите не правят. То е всеядно, храни се с плодове, листа, насекоми, дори и малки влечуги. Прекарва 2/3 от времето си в търсене на храна под кората на дърветата.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
3 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Окапито по-скоро ми напомня на „конете“ от Аватар, докато по-странното ми е Ай-ай приличащо ми на Смийгъл.

Мира

Къртицата прилича на нещо, което ще ти се лепне на лицето и ще изсмуче живота ти

Петя Ивайлова
petia84

това окапи наистина изглежда като резултат от генетичен експеримент (самите жирафи също са много странни животни, макар че сме им свикнали), а заекът от горната картинка изглежда невероятно – така на снимка е смешно, но ако видя такова нещо сред дивата природа може би ще се постресна, докато разбера какво е;)))