Огледайте се в Черното огледало

Ревю на сериала Black Mirror, сезони 1-3.

Британците неведнъж са изненадвали с добри сериали, но мнозина от зрителите сякаш ги подценяват. И не знаят какво изпускат. Ако все още не сте дали шанс на Black Mirror да ви разтърси, направете го, защото този сериал може да го направи. Той е гениален в много аспекти – има брилянтни концепции, страхотни персонажи, изненадващи обрати, емоционални и провокативни истории. Епизодите му варират от много добри до феноменални.

Първите два сезона са с по 3 серии, плюс един коледен епизод – те са продуцирани от Channel 4. Трети сезон засега е от 6 епизода, продуцирани от Netflix, очакват се още 6 и предвиждам, че ще има още много сезони.

„Черно огледало“ е антология, в която всяка серия е сама за себе си – с отделни персонажи, сюжет и вселени. Обединяващата тема са технологиите и начинът, по който променят живота ни. Във всеки епизод концепцията се гради върху някоя технология, която изглежда сякаш е много близо до реализиране и в нашия свят. Героите започват сюжета, наслаждавайки се на предимствата й, както всички останали около тях, но постепенно започват да изпитват и недостатъците й на гърба си, сриват илюзиите си и провалят живота си. Получават се истории със силен емоционален заряд и въздействащо и актуално послание.

Трудно е да се коментира сериала като цяло, тъй като епизодите му са доста различни. Заслужава си да се направи отделна класация за това кои са най-добрите. Първите две серии определено няма да са на върха на списъка, въпреки че сами по себе си са интересни и провокативни. Но по-късните истории стават все по-добри. В почти всеки епизод участва по някой бележит актьор – главни роли са играли Брайс Далас Хауърд („Джурасик свят“), Хейли Атуел („Агент Картър“), Домнал Глийсън („Ex Machina: Бог от машината“), МакКензи Дейвис („Марсианецът“), Гугу Мбата-Роу („Докосване“), Ленора Кричлоу („Да бъдеш човек“), Рори Киниар („Викторианска история“) и др.

Най-добрата страна на Black Mirror е начинът, по който всеки епизод кара зрителя да се замисли. Никога не знаеш с каква вселена и с каква технология ще те занимае следващият епизод – може да е сюжет, който се развива 10 минути след настоящия момент, а може и да става дума за тотално променен свят, какъвто има шанс да видим най-рано след десетки години. Първите моменти от серията са за ориентиране – докато още не е съвсем ясно какво точно се случва и защо то е важно, зрителят разучава обстановката и си създава очаквания за това как ще се развие епизодът по-нататък. После идва моментът, в който неминуемо се поставяш на мястото на героите и се замисляш какъв избор би направил ти на тяхно място. Обикновено премеждията им са заредени със силен емоционален заряд, дръзки и разтърсващи са. В края пък почти задължително има шокиращ обрат, който те оставя като гръмнат дълго след финалните надписи.

Препоръчително е сериите да не се гледат една след друга, а по една на вечер – така ефектът ще е най-силен. Някои от епизодите не са на високото ниво на останалите, но няма нито един, който да разочарова. Някои са трудни за гледане поради бруталното падение на главните герои – мъчително е да гледаш страданията им, защото в потенциалното бъдеще, което е много вероятно да се случи по подобен начин, е също много вероятно ти да се окажеш на тяхно място. Много често персонажите страдат от някой морално осъдим недостатък, но заради него понасят прекалено голямо наказание. Друг път пък са единствените свестни хора в свят, в който моралът вече е различен. Във всички случаи, не знам как Чарли Брукър и екипът му го постигат, е много лесно за зрителя да се постави на тяхно място и да се вкара във филма.

Общото послание всеки може да си го тълкува сам, но според мен то не е строго против технологиите, а напротив. Нека човечеството се развива с тях, стига само да внимава да не стане прекалено зависимо и да забрави същността си, както и да се бори срещу недостатъците в самата си природа. Защото когато се огледаш в черното огледало на смартфона, отражението може да не ти хареса – самото то не ти е виновно за това, което си.

Моята оценка:
История – 5.50
Герои – 5.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6
Eлементи на изненада – 7
Теми за размисъл – 7
Емоционален заряд – 6
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 5.50
Старание на екипа – 6
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5.50

Обща оценка: Отличен (5.95)

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
Няма коментари

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |