Doctor Who - Russel T. Davies, Steven Moffat

Христос воскресе! Доктора също!

За феновете на „Доктор кой“ Великден носи най-добрия подарък – великолепно начало на нов сезон

Изображение с име: Doctor Who - The SilenceВече е Великден и християните по света празнуват възкресението на Христос. Още по-радостен момент дойде за феновете на сериала „Доктор кой„, чийто шести сезон току-що започна.

Както обещаха от BBC, първият епизод от тазгодишните серии включваше може би най-ужасяващите извънземни в сериала досега – Тишината. Опасенията, че предварителните хвалебствия и десетките изтекли трейлъри и плакати ще развалят преживяването от епизода, не се сбъднаха. Екшънът започва от самото начало, а епизодът се гледа на един дъх, най-добре на тъмно. Сюжетът, за разлика от обикновено, се центрира повече върху самите герои, тяхната психика, техните взаимоотношения. Това обаче не става по леко захаросания начин на предишния главен сценарист Ръсел Т. Дейвис, който напусна сериала, а наскоро обяви, че напуска и жанра. Вглеждането в героите в дълбочина и поставянето на връзките им на сериозни изпитания е специалитет на Стивън Мофат, който доказва, че е бил правилният избор за следващ главен сценарист. Той вниква в героите си, не се страхува да експериментира и да прави смели обрати в сериала, но най-вече, майстор е на ужаса.

Не знам доколко епизодът е великденски, нито колко е подходящ за деца, тъй като „Доктор кой“ все още се води семеен сериал, тоест подходящ за всички възрасти. За възрастни обаче става и определено си заслужава целия шум, който се вдигна около него.

Междувременно ВВС се отказаха от намерението си да излъчат втория епизод ден след първия и се върнаха към старата схема на излъчване на епизодите всяка събота. Това означава, че продължението на „Невъзможния астронавт“ ще се излъчи другата събота вечер, а останалите епизоди се изместват с една седмица, отлагайки края на полусезона, епизод 7 „Добър човек отива на война“, за 4 юни.

Бутон за зареждане на YouTube видео

BBC изпълниха и обещанието си да почетат кончината на Елизабет Слейдън, актрисата изиграла една от ключовите придружителки на Доктора преди почти 40 години, завърнала се наскоро и започнала свой сериал-разклонение – „Приключенията на Сара Джейн“. В самото начало на новия епизод на „Доктор кой“ се изписа с бели букви на черен фон – „В памет на Елизабет Слейдън 1948 – 2011“, а след края му, по CBBC, канала, по който се излъчваха „Приключенията на Сара Джейн“ излъчиха кратко филмче, с което феновете да си вземат последно сбогом с актрисата.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата