И „Прометей“ с трейлър

Търсенето на нашето начало може да доведе до края ни!

Тази Коледа феновете на фантастиката (фантастиката въобще, не само някой от поджанровете) са ухажвани отвсякъде. 2012 ще е изпъстрена с интересни заглавия и ще предложи на всекиго по нещо, което по един или друг начин да го върне в детските години – за почитателите на фентъзи – The Hobbit: An Unexpected Journey, за тези, които се радват на комиксови супергерои – The Dark Knight Rises, а за кефещите се на научна фантастика в космоса – Prometheus. Първите две групи вече бяха заредени с предколедни емоции от трейлърите на техните филми – дойде ред и на последните!

Познавачите веднага ще забележат приликите между „Прометей“ и „Пришълецът“ от 1979 г. – начинът, по който заглавието се появява, мрачната атмосфера, астронавтите, голяма част от които вероятно ще измрат по ужасни начини, както и кораба, в който Рипли и компания откриват яйцата на пришълците. И вероятно знаят, че режисьорът отново е Ридли Скот, а събитията в „Прометей“ ще се случат в същата вселена, но преди тези от „Пришълецът“.

Кой е аджеба "космическият жокей" от Alien 1979 и каква е неговата история?

Но дотук с приликите, на практика Prometheus ще си бъде отделен филм, с отделни герои и история, която ще задълбае в повече философски въпроси. Ще бъде разкрита идеята на Скот за това как е еволюирало човечеството и накъде върви то като раса. А тези въпроси ще бъдат разкрити в мрачна обстановка и семпли, но ефективни декори, които вероятно ще изглеждат много по-добре на 3D.

За да ви припомним какво да очаквате от филма, вижте официалното резюме:

Ридли Скот, режисьорът на Alien и Blade Runner, се завръща към жанра, в чието създаване участва самият той. С „Прометей“ той създава революционна митология, в която екип от изследователи намират следа към отговора на въпроса „Как са дошли хората на Земята?“. Пътуването им ги отвежда до най-тъмните кътчета на вселената, където ще трябва да поведат ужасяваща битка за спасяването на човечеството.

Феновете на самите пришълци ще трябва да останат разочаровани (ако изобщо има нещо разочароващо във факта, че този филм излиза), защото култовите извънземни няма да се появят във филма. „Категорично не“, отсича Ридли Скот. „Твърде много ги използваха вече. Ксеноморфите се справиха блестящо, оцеляха, има ги даже в Дисниленд и не смятам да ги връщам. Как са се озовали в Дисниленд, това е Дисниленд за Бога!“. Вероятно в това негово изказване има и известна болка от факта, че Скот отдавна обмисля идеята за „Прометей“, но вместо да я реализират още в зародиша й, Фокс са решили да правят „Пришълеца срещу хищника“, което не се оказа много умна постъпка.

Prometheus излиза на 8 юни 2012. Идеята на Скот е реализирана в сценария на Деймън Линделоф („Изгубени“, „Стар Трек 2“), а в главните роли ще видим Нооми Рапас, Майкъл Фасбендър, Чарлийз Терон, Идрис Елба, Гай Пиърс, Логан Маршал-Грийн, Рейф Спол, Шон Харис, Кейт Дики, Бенедикт Уонг, Бен Фостър и Патрик Уилсън.

А ето и първия плакат към филма:

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Нюрико

Много ми се искаше отново да видим някой от пришълците, та те са просто… Най-любимото ми извънземно. Толкова са сладки. Но какво да се прави. Все кяк ще го преживея. От трейлъра обаче оставам с добро впечателние за филма и мисля да го гледам.

Иван Петков

Съгласен съм, липсват ми фантастиките в космоса…

Shepard

Хобитът, Прометей, Черният рицар.. ще има от какво да се подмокрям догодина

Мира
Pepper

Е, това ще е яко, ще го чакам с нетърпение. От давна не е имало хардкор фантастика.