Погледнете нагоре към Желязното небе

Iron Sky едва ли ще стигне до българските кина, но изглежда уникално яко!

Нали знаете, че има хора, които вярват, че Елвис Пресли е жив? Е, те не са единствените луди – има и такива, които вярват, че войниците на Хитлер са колонизирали Луната още през 40-те и до ден днешен там се скатават зли нацисти. От този странен мит се е вдъхновил финландецът Тимо Вуоренсола, за да направи научнофантастичната пародия „Желязно небе“. Вижте трейлъра:

В последните дни на Втората Световна Война работещите по секретна нацистка космическа програма са избегнали смъртта като са се преселили на тъмната страна на Луната. Там, в продължение на 70 години, те тайно оцелявали и готвели своето отмъщение. За това време са построили непревземаема лунна крепост и гигантска космическа армада от летящи чинии.
 
През 2018 година американският космонавт Джеймс Вашингтон каца на луната твърде близо до секретната база. Макар и по-рано, отколкото планът му предвижда, Лунният Фюрер решава, че това е най-подходящият момент за завземане на Земята. Четвъртият райх пристъпва към действие! Двама нацистки офицери, безмилостният Клаус Адлер и идеалистката Ренате Рихтер, отиват на Земята, за да подготвят инвазията. Когато луннонацистката армада от НЛО-та затъмнява небето над неподготвената Земя, всички мъже, жени и нации на планетата (включително устатата американска президентка) трябва да преподредят приоритетите си.

Не знам дали споделяте възхищението ми от видяното дотук – все пак ниският бюджет си личи, а и не е много сигурно доколко неизвестните европейски актьори ще се справят в комедийните моменти (дотук забелязвам, че се правят на идиоти малко повече от необходимото, което може и да провали смешните моменти – нещо като в нашата „Пълна лудница“). Въпреки това идеята за нацисти, нападащи от Луната, е брилянтна, личи си, че филмът е правен с любов, и лично на мен ми изглежда адски обещаващ.

За съжаление, едва ли Iron Sky ще мине по нашите кина – въпреки че само трейлърът е 100 пъти по-интересен от 90% от американските филми, с които ни заливат, продукцията е ниско бюджетна, европейска и няма как да стане блокбъстър. Iron Sky ще се покаже за пръв път на 11 февруари на фестивал в Берлин, а лентата все пак ще бъде прожектирана във Великобритания, Финландия и Германия на официалната световна премиера 4 април. Стискаме палци все пак някой да се осмели да го разпространи и у нас.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
5 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

„Стискаме палци все пак някой да се осмели да го разпространи и у нас.“
Волен Сидеров може лично да финансира дистрибуцията. 😀

Петя Ивайлова
petia84

изглежда интересно – ще го гледам от Замунда.:) Чела съм тази теория в един конспираторски форум, само че там пишеше, че нацистите са колонизирали тъмната страна на Луната, съвместно със сивите извънземни – радвам се, че ги няма във филма, защото щеше да стане наистина пълна лудница!