2 коментара
iron sky

Погледнете нагоре към Желязното небе

Iron Sky едва ли ще стигне до българските кина, но изглежда уникално яко!

Нали знаете, че има хора, които вярват, че Елвис Пресли е жив? Е, те не са единствените луди – има и такива, които вярват, че войниците на Хитлер са колонизирали Луната още през 40-те и до ден днешен там се скатават зли нацисти. От този странен мит се е вдъхновил финландецът Тимо Вуоренсола, за да направи научнофантастичната пародия „Желязно небе“. Вижте трейлъра:

Бутон за зареждане на YouTube видео

В последните дни на Втората Световна Война работещите по секретна нацистка космическа програма са избегнали смъртта като са се преселили на тъмната страна на Луната. Там, в продължение на 70 години, те тайно оцелявали и готвели своето отмъщение. За това време са построили непревземаема лунна крепост и гигантска космическа армада от летящи чинии.
 
През 2018 година американският космонавт Джеймс Вашингтон каца на луната твърде близо до секретната база. Макар и по-рано, отколкото планът му предвижда, Лунният Фюрер решава, че това е най-подходящият момент за завземане на Земята. Четвъртият райх пристъпва към действие! Двама нацистки офицери, безмилостният Клаус Адлер и идеалистката Ренате Рихтер, отиват на Земята, за да подготвят инвазията. Когато луннонацистката армада от НЛО-та затъмнява небето над неподготвената Земя, всички мъже, жени и нации на планетата (включително устатата американска президентка) трябва да преподредят приоритетите си.

Изображение с име: Iron-Sky-Movie-Poster-2012Не знам дали споделяте възхищението ми от видяното дотук – все пак ниският бюджет си личи, а и не е много сигурно доколко неизвестните европейски актьори ще се справят в комедийните моменти (дотук забелязвам, че се правят на идиоти малко повече от необходимото, което може и да провали смешните моменти – нещо като в нашата „Пълна лудница“). Въпреки това идеята за нацисти, нападащи от Луната, е брилянтна, личи си, че филмът е правен с любов, и лично на мен ми изглежда адски обещаващ.

За съжаление, едва ли Iron Sky ще мине по нашите кина – въпреки че само трейлърът е 100 пъти по-интересен от 90% от американските филми, с които ни заливат, продукцията е ниско бюджетна, европейска и няма как да стане блокбъстър. Iron Sky ще се покаже за пръв път на 11 февруари на фестивал в Берлин, а лентата все пак ще бъде прожектирана във Великобритания, Финландия и Германия на официалната световна премиера 4 април. Стискаме палци все пак някой да се осмели да го разпространи и у нас.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата