Динозаврите измряха

„Тера нова“ няма да има повече сезони по Fox.

След дълго умуване дали да бъде или да не бъде, програмните директори на американската телевизия Fox се спряха на втория вариант по въпроса за сериала „Тера нова“.

Новата Земя беше третото най-гледано шоу по канала, след The X Factor и Glee. Средният брой зрители на епизод беше над 10 милиона (ако към зрителите в момента на излъчването се прибавят и тези, които са гледали на запис). Повечето американски телевизии могат само да сънуват такива цифри. Въпреки това обаче, Terra Nova няма да доживее втори сезон. Основните причини са умопомрачителните разходи по продукцията и унищожителната критика към сериала (както и прогнозите, че зрителският интерес ще бъде понижен, ако се направи втори пакет епизоди).

Новината предизвика смесени емоции у публиката. От една страна, спирането на „Тера нова“ оставя място за продължение на други сериали като „Експериментът“ и „Алкатраз“. И двата обаче са гледани от по-малко хора, а новините за последните им рейтинги далеч не са добри. Следователно смъртта на динозаврите не означава живот за невъзможностите и затворниците. От друга страна имаме феновете на „Тера нова“, които намират основателна причина да се сърдят. Повечето се възползват от случая, за да припомнят на телевизията и други гледани сериали, които тя е опропастила („Файърфлай“ продължава да е болна тема за мнозина, десетилетие след спирането си).

Последната надежда за колонизаторите на праисторическия свят е да бъдат харесани и купени от друга телевизия. Шансът обаче е наистина нищожен, тъй като много малко канали имат финансовите възможности да продуцират нов пакет от епизоди. Все пак има и такъв актуален прецедент – „Футурама“ беше спрян преди 5 години от Fox, но днес се излъчва по доста по-скромния канал Comedy Central. Но ако такъв късмет сполети „Тера нова“, той би бил по-скоро изненадващ.

За Terra Nova се говореше дълго преди излизането му и всички смятаха, че сериалът ще бъде най-малкото задоволително успешен. Завъртяха се милиони долари и се породиха големи очаквания. В крайна сметка рейтингите не отговориха на инвестицията и телевизията излезе на загуба. Неуспехът на огромното вложение от страна на Fox прави сериала достоен за включване в класацията „Най-големите провали на фантастиката“.

Единственото, което остава на феновете на динозаврите в момента е да стискат палци за още епизоди от Primeval, както и да чакат канадското му разклонение Primeval: New Order.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
13 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Абе те си казаха, че ще е семейна драма, но наистина едва ли Стивън Спилбърг е прекарал повече от 2 часа на епизод върху продукцията. Наистина имаше твърде големи очаквания, но най-важното е, че самите Фокс имаха огромни очаквания. Ако и те бяха малко по-скромни към себе си и бюджета, можеше да го продължат.

Иначе съм съгласен, че сериалът има мноооого нереализиран потенциал. Не става дума постоянно да ги гонят динозаврите, но все пак искам някаква тръпка и някакво развитие на сюжета.

Мира
Pepper

Най-вероятно лоша шега им оказа, че рекламираха сериала като следващия Джурасик Парк, невероятна продукция, Стивън Спилбърг и т.н. и очакванията на зрителите станаха много големи. След премиерата обаче, сериала се оказа семейна драма в бъдещето/миналото, където динозаврите се вясват от дъжд на вятър и общо взето гледаме човешки проблеми, а не екшън/ужаси. Ефектите поне за мен не бяха на ниво и понякога развитието на действието беше ужасно бавно. Интересно ще ми е да видя какво ще стане, ако сериала попадне в чужди ръце и новите му собственици успеят да достигнат пълния му потенциал.

Нед Ласков
Nedelcho_Laskov

Определено имаше потенциал в Тера Нова… Обаче, както обикновено се хвърлиха много пари. Неразумно много пари. С толкова много разходи нямаше как да са на печалба. А и не виждам къде изхарчиха такъв бюджет – динозаврите не бяха често срещано явление, нито пък някакви мега ефекти бяха на лице… И аз взех да си мисля, че страдат от лош мениджмънт.
Същото е и с Алкатраз – той не е толкова скъп, но има също толкова потенциал. Не знам какви са му рейтингите, но ако го спрат и него, съвсем ще ми паднат в очите и май няма да има какво да гледам от тая телевизия (не че съм й някакъв голям фен, даже напротив)…

Станимир Ставрев

„Свръхетествено“ беше сериозен сериал със супер история през първите 3 сезона. Може би 4 най-много. Дори да се съгласим, че историята с Луцифер беше поносима, нататък просто се превърна в боза. Те CW за пореден път показват, че като хванат 1 сериал и не иска да го спрат докато не го изстискат до края (примерно One Tree Hill)

KrisKa

Аз исках само да кажа, че „Свръхестествено“ върви от по-дълго време, няма как да ги сравнявам, след като не съм гледала „Експериментът“, но след коментарите в сайта се замислям дали не му е дошло времето 🙂

Петя Ивайлова
petia84

„Експериментът“ е по-добър филм от „Свъхестествено“, независимо дали прилича на Досиетата Х или не, но е по-сложен, и затова има по-малко публика. Независимо от рейтингите и прогнозите, ще стискам здраво палци да го подновят! За мен това, че махат „Тера нова“ е добър знак – миналата година така отсвириха „Излъжи ме“, който също имаше по-добри рейтинги.

Cesc

Мдам 🙂 Revenge 🙂

KrisKa

Не знаех, че те са правили „Файърфлай“…жалко…спечелиха си още един pissed off фен 🙂
А относно „Тера Нова“ – жалко, много жалко, историята имаше накъде да се развие… Не гледам „Експериментът“, но доколкото знам, го излъчват в петък, от което сериалът страда доста, все пак е трудно да се изправят пред ветеран като „Свръхестествено“ 🙂 Fox май страдат от лош мениджмънт като цяло…
П.П. „Имало едно време“ е на ABC, които напоследък доста дръпнаха и с някои нефантастини сериали 🙂

Петя Ивайлова
petia84

Awake е на NBC; имах предвид от сериалите на Фокс 🙂 . Всъщност „Имало едно време“ май е техен? А като се позатопли, предполагам всички ще прекарват по-малко време пред екрана, независимо дали има какво да се гледа!;)

Drago

Touch, Awake и шанса да сме по-малко пред компа и повече сред природата 😉 Или да се наслаждаваме на класиките 🙂 Ето аз вчера например съм подкарал да гледам Aliens…Той е дългичък (2:30 часа), но все едно ще го гледам като минисериал 🙂

Петя Ивайлова
petia84

а – ето я статията! зачетох се в коментарите и не я видях;)
Всъщност след като „Хаус“ свършва, „Тера нова“ е спрян, а шансовете на „Експериментът“ и „Алкатраз“ не са много добри, какво остана?!