6 от най-добрите епизоди на Futurama

По случай предстоящото завръщане на необичайно дълбокомислената комедийна анимация си припомняме любими моменти от нея.

Както вече стана ясно, „Футурама“ се завръща за нови епизоди 10 години след последното си спиране (трето поред – този сериал просто не иска да остане мъртъв). Въпреки че има немалко скучни серии, разклонението на „Семейство Симпсън“ може да се похвали с великолепни епизоди, които доставят едновременно комедия, драма и силни социални послания. Същевременно, анимацийката е и доста добре разработена фантастика със сюжет, развиващ се 1000 години напред в бъдещето.

Главният герой е Фрай, доставчик на пица, който неволно се замразява в криокамера през 1999 година. Събужда се през 3000-та година и открива доста променен свят – хора живеят наравно с интелигентни роботи, мутанти и всякакви извънземни. Futurama разполага с култови персонажи като еднооката Лийла, робота с хаплив език Бендър, полуизкуфелия професор Фарнсуърт и др. Дори епизодични персонажи като Мама, Хипножабата, Морбо и неговата вечно ухилена колежка остават в историята.

Факт е, че Мат Грьонинг не е в най-силната си форма в момента – The Simpsons отдавна е загубил пара, а Disenchantment представи доста слаб четвърти сезон. Futurama като цяло е по-слаб в последните си години, отколкото в началните и средните. Но концепцията е толкова добра и постигнатото от анимацията за възрастни до момента е толкова много, че няма как да не погледнем с поне малко оптимизъм на новината.

По този случай ви представям личната си класация на най-добрите епизоди на Futurama. Има някои всепризнати шедьоври, които не влизат в нея просто защото аз не ги усещам по същия начин, както и някои подценени серийки, които пък аз много харесвам. Ето моя списък.

s05e08 – That Darn Katz!

Обичате ли сладки котенца? Аз и сценаристите на „Футурама“ явно по-скоро сме кучешки фенове. Неведнъж из епизодите котките са представяни като зли и дерящи очите същества, но в тази серия истината за тях е напълно изобличена – те са извънземни от спряла ротацията си планета, които са дошли тук, за да ни поробят и да използват енергията на нашата Земя. Обичам забавни и луди епизоди като този.

Бутон за зареждане на YouTube видео

s02e04 – Fry and the Slurm Factory

Futurama често разчита на пародии, за да постигне хумора си и обикновено й се получава. Тук явно се пародира „Чарли и шоколадовата фабрика“, но и с малко социално послание – внимавайте към какви боклучави напитки се пристрастявате. Произходът на зеленикавия слърм е отвратителна тайна… Епизодът е забавен, изненадващ и поучителен! Три от най-добрите съставки на „Футурама“.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

s06e19 – Yo Leela Leela

Ето епизод, който няма да видите в ничия друга класация. Аз обаче го харесах страшно много заради наситеността с хумор и изобличаването на реалностите в правенето на телевизия. Лийла се опитва да разведри сирачетата от сиропиталището, но не успява да им измисли история. Ден по-късно се завръща с шедьовър, който й носи пари, слава и куп награди. Но зад него се крие мръсна тайна… Епизодчето не е претенциозно, не е и сред най-високо оценяваните, но тъй като се смях на почти всяка от неговите шеги (изключителна рядкост) и оцених посланието му, го включвам в моя топ 5.

s02e18 – The Problem with Popplers

Екипажът на Планет експрес попада на вкусни нещица, които нарича поплъри и започва да продава като бърза закуска. Хрупанките бързо стават хит и ги правят богати. Оказва се обаче, че това са зародиши на интелигентни живи същества. Епизодът бързо прераства в дискусия за вегетарианството и месоядството, както и къде е границата на моралното при консумирането на животни. Но, както винаги, без морализаторстване, а само с изключително забавно и хиперболизирано представяне и на двете крайности в този спор. Също така, епизодът съдържа една от любимите ми сцени:

Бутон за зареждане на YouTube видео

s05e02 – Jurassic Bark

От комедия като „Футурама“ трудно можеш да очакваш разтърсваща драма, но от време на време сюжетите удрят право в сърцето. Фрай открива фосил на кучето си и минава през редица премеждия и спомени, за да го съживи. Ако не сте се разревали на финала, значи не сте хора, а психопати. Аз лично се просълзих дори на кросоувър епизода със семейство Симпсън, в който Фрай гостува на нашето настояще и минава покрай кучето си, без двамата да разберат колко близо са били един до друг.

Бутон за зареждане на YouTube видео

s06e07 – The Late Philip J. Fry

Този епизод ще го срещнете във всяка класация на най-доброто от „Футурама“ и с право. Професор Фарнсуърт изобретява машина на времето, която обаче може да пътува само напред към бъдещето. Фрай се съгласява да я изпробва като се пренесе с една минута напред, но не иска да закъснява за срещата си с Лийла. Към експеримента се присъединява и Бендър. Нещата обаче се объркват и тримата се пренасят много по-напред… Както и друг път сериалът е правил, тръгва се от наглед забавен и невинен сюжет и се стига до разтърсваща история с вселенски мащаби, която те оставя замислен дълго след като си ги гледал.

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата