3 коментара
runescape logo

Виртуалната кражба се наказва и в реалността

С днешното развитие на технологиите границата между виртуален свят и реалност започват да се размиват – поне според датските съдилища.

Изображение с име: runescape-wallpaper-life-in-runescapeВърховният съд на Дания постанови, че кражбата на виртуални стоки е наказуема с реална присъда, дори и откраднатите стоки да нямат парична стойност.

Случаят зад този прецедент започва развитието си още през 2007 година. Тогава двама тийнейджъри са набили 13-годишно момче и са го заплашили с нож. Двамата побойници са казали на жертвата си, че тормозът ще продължи, докато момчето не се логне в RuneScape и не прехвърли маска и амулет на героя на единия от хулиганите.

Едва ли такава случка е имало единствено в Дания, но поне засега там е първата, която е стигнала до съд. Тормозеното момче се е оплакало на когото трябва и двамата хулигани са били осъдени за кражбата на виртуалните магически предмети през 2009 година на 144 часа общественополезен труд. Адвокатите обаче са обжалвали, тъй като откраднатит стоки не са били материално-веществени и не са имали парична стойност.

Делото е стигнало до Върховния съд на Дания, който чак сега издава окончателната присъда – двамата побойници следва да бъдат наказани, тъй като откраднатите неща са стрували на оригиналния им собственик време и усилия.

Изображение с име: runescape 7630Двамата модерни крадци изтърпяват наказанието си и си понасят поуката, че във виртуалния свят също има собственост.

Така Датският съд поставя логичен прецедент, който вероятно ще бъде прилаган и в бъдещето, когато виртуалният свят се разпростре и придобие още по-голямо значение за реалния ни живот. Дали случаи като този не показват, че научнофантастичните идеи за живот във виртуален свят, регулиран със същите закони и правила като този в реалния, не са все по-близо до осъществяването си? Или просто имаме неправилно обвинение – в крайна сметка нямаше ли нещата да се случат по-бързо, ако двамата малолетни престъпници не бяха осъдени за побой и хулиганство, вместо за кражба? Така или иначе, SciFi.bg приветства присъдата и поздравява датските съдии.

Иначе, RuneScape и до днес продължава да се води най-популярното ММО в света. По сървърите на играта има над 160 милиона регистрирани акаунта. Играчите развиват героите си в средновековното фентъзи кралство Гиелинор, където, с помощта на магията, се борят както срещу чудовищата във виртуалния свят, така и срещу героите на другите играчи.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата