k

Русия „атакува“ Космоса

Роскосмос започва разработка за пилотиран космически кораб.

Русия има стратегическата задача да колонизира Луната, Марс и други обекти в Слънчевата система. Този „космически приоритет“ посочва руският вицепремиер Дмитрий Рогозин в авторска статия в „Российская газета“, цитиран от „Стандарт“.

По думите му целите са „увеличаване на спътниците на ниска околоземна орбита, кацане и последваща колонизация на Луната и окололунното пространство, подготовка, кацане и изследване на Марс и другите обекти от Слънчевата система“. „Пилотираните планетарни мисии ще са възможни още преди 2030 г.“, смята вицепремиерът.
9781926837253
Рогозин добавя, че руската космическа агенция Роскосмос, съвместно с някои министерства, Руската академия по космически науки и държавната ядрена компания Росатов, са инструктирани да подготвят проекта за тези задачи, както и предложения за прилагането им на практика.

Възложено им е да разработят ядрени, плазмени, био и роботизирани технологии, както и нови материали. Започнала е и работа по изобретяването на пилотиран космически кораб за мисии до Луната и Марс, както и космически станции за орбитален трансфер, разказва руският вицепремиер.

Не знам колко реални са тези планове, но определено изглежда, че братушките имат доста амбициозни цели. Като се имат предвид парите, които хвърлиха по една олимпиада (51 млрд. $), може и да има нещо реално в това. Ще поживеем и ще видим!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата