Дени Вилньов ще прави нова адаптация на „Дюн“

Legendary се надява да продуцира цяла поредица.

Холивуд отдавна се мъчи да направи нова кино адаптация на „Дюн“ – великолепната поредица книги на Франк Хърбърт, по която има купища игри, филми и минисериал (купища, но не достатъчно). Преди около десетина години беше последният сериозен опит, дело на Paramount, но той се провали, защото студиото прецени, че исканият бюджет е твърде голям и рисков. В края на 2016 година обаче Legendary се сдобиха с правата, както за кино, така и за телевизия.

Сега проектът направи още една крачка напред след като Дени Вилньов официално подписа, че ще режисира новия филм. Новината беше обявена от сина на Франк Хърбърт в неговия туитър.

Вилньов винаги е бил интересен режисьор (Prisoners, Enemy, Sicario), но отскоро постига големи успехи. Arrival беше един от най-добрите фантастични филми на миналата година, а след около 9 месеца ще гледаме и Blade Runner 2049, който отново ще е негово дело. Ако надеждите на Хърбърт и Леджендари се сбъднат, Dune няма да е само филм, а начало на цяла поредица.

Ако случайно не знаете, в Дюн става дума за пустинната планета Аракис, където се произвежда единствената по рода си Подправка. Две фамилии се борят за контрол над планетата, но и местното население постепенно става фактор в борбата. Първият филм (на Дейвид Линч, от 1984) се оказа провал в бокс-офиса, но след това Syfy направиха успешен телевизионен филм и минисериал – „Децата на Дюн“.

Стискаме палци новата версия на Вилньов да не се забави и да постигне успех, а Dune най-накрая да покаже на екран богатата си история и митология по начин, който да бъде успешен и от финансова гледна точка.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Така е, всичко може да стане и материалът е много. Но пък може да направят нещо като с Тъмната кула (ако се вярва на предварителните новини) – големите събития да са във филми, а малките – в сериали. Най-добре щеше да е един сериал, ама… те искат да изцоцат повече пари 🙂

lokster

Има потенциал… Но може и да е тотален провал, предвид че поредицата обхващаше период от колко… 20000 години? Последната екранизация беше толкова орязана (нищо че беше 3 часа), че трябваше задължително да си чел книгите, за да разбереш кой за какво се бори.
Мисля, че ако тръгнат по пътя на „адаптирането“ (така както Холивуд го разбира – с преправяне и съкращаване на историята) – нищо няма да се получи. Това не е LOTR – в Дюн няма излишни неща като стихове и песни, които махнат 🙂