matrix34219

Какво се случва с „Матрицата“?

Противоречиви слухове за нов филм заливат социалните мрежи и медиите. Какво е истина и какво не?

В началото на тази седмица в интернет настана смут, тъй като Warner Bros обявиха, че ще продуцират нов филм от „Матрицата“, който да рестартира историята. За сценарист се готви Зак Пен („Отмъстителите“, „Х-мен“, „Играч първи, приготви се“), а за главната роля – Майкъл Б. Джордан („Фантастичната четворка“, „Крийд: Сърце на шампион“).

Реакциите бяха толкова екстремно негативни, че дори не си направихме труда да пуснем новина тук – подобно начинание изглежда повече от обречено. „Матрицата“ е класика, и то не достатъчно стара, за да бъде правена наново. Макар двете продължения да не бяха толкова впечатляващи, първият филм вдъхна нов живот на жанра, повдигна интересни въпроси, направи няколко миниреволюции и гарантира звездни кариери на тогавашните братя Уашовски (които днес са сестри Уашовски). Новият филм обаче просто няма какво да предложи, освен копиране на елементите от стария, които и без друго бяха достатъчно експоатирани от тези след него. Да не говорим за смяната на расата на главния герой от бял на чернокож, или пък за липсата на Уашовски от екипа. Безумна и мъртвородена идея!

Изображение с име: matrix1

Следващите слухове гласяха, че от Уорнър брос подготвят не просто нов филм-рестарт, а цяла нова поредица и вселена от разклонения (по примера на „Междузвездни войни“, „Отмъстителите“ и „Трансформърс“). За целта ще бъдат наети не само Зак Пен, а цял екип от най-различни сценаристи, които да работят по отделните проекти, но заедно да решават какви да са важните решения, определящи митологията и влияещи на цялата вселена.

Сега самият Зак Пен влезе в обяснителен режим чрез своя туитър, за да обясни, че всъщност изобщо не се планира рестарт, а по-скоро разширение на вселената: „Всичко, което в момента мога да кажа, е че никой не може и не бива да рестартира The Matrix. Не мога да коментирам, освен това, че думите „рестарт“ и „римейк“ дойдоха от статия. Хайде да спрем да отговаряме на неточни новини… Хайде просто да пуснем „Матрицата“ отново? Да не я рестартираме – не можем да я направим по-добра. Но искам ли да видя още истории от вселената на матрицата? Да. Защото това е гениална идея, раждаща велики истории. Вижте какво направиха с „Х-мен“ вселената. С „Логан“ и „Дедпул“ иска ли някой от тях да спрат? Аз не“.

Допълнително излязоха слухове, че всъщност идеята е да се направи предистория с младия Морфей (оттук и главната роля на Майкъл Б. Джордан). Не че това звучи кой знае колко по-интересно… Нито пък е официално потвърдено от когото и да е.

Изображение с име: neo-114938

В крайна сметка, единственото сигурно нещо в тази статия и всички циркулиращи из нета слухове и твърдения, е изказването на Зак Пен в туитър, което потвърждава, че се обмисля нов филм, който няма да преразказва първия, но няма и да го пренебрегва. Това вече не е толкова зловещо като възможност, тъй като наистина „Матрицата“ има потенциал за интересни истории и герои. От доста време не е имало филм за нея, а „Матрицата: Революции“ не беше най-добрият начин за раздяла с тази вселена. Трябва обаче да не се закачат оригиналните герои (освен да се появят като гости за малко, с вече утвърдените актьори, дори и поостарели, и то без да правят нищо, противоречащо на образите им от първата трилогия), както и да се заложи на наистина интересна и иновативна идея, заради която да си заслужава целия този опит за нагло извличане на още пари от феновете. Засега обаче няма изгледи за наличието на такава.

Какво ще се получи от цялата история – предстои да видим. Поне изглежда, че най-голямата опасност – римейк – е избегната, но кой знае какво още може да им хрумне.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата