doctor-who

Doctor Who няма да има коледен епизод

За сметка на това ще има новогодишен такъв.

От 2005 г. насам „Доктор кой“ всяка коледа прави специален епизод между сезоните. В него или се случва нещо важно, като регенерация или сбогуване с определен персонаж, или има сюжет, явно свързан с празника. Дотолкова сме свикнали с порядката, че всички сайтове включиха 25 декември като дата с нов епизод в календарите си без дори да изчакат съобщение от BBC.

Уви, оказва се, че тази година традицията ще бъде нарушена. Не че това е основната промяна тази година (за първи път жена е в ролята, придружителите вече се наричат приятели, намеква се за промени в личната история на Доктора), но решението си е изненадващо. То е на главния сценарист в момента, Крис Чибнал, който още на Комик-кон в Сан Диего тази година е предал думите на Мофат, че сериалът е „изкопал, и дори прекопал, всеки възможен сюжет за Коледа в „Доктор кой“ и дори последния път празникът е бил практически игнориран“.

За щастие, това не означава тотална липса на допълнителни серии. Чибнал все пак е обявил, че ще има едночасов специален епизод за Нова година, като отново още на Комик-кон е казал „Снимаме 11 епизода, а сезонът има само 10“, без да уточнява повече. Не са известни детайлите за него и вероятно трейлърче ще видим чак в края на сезона, който все още тече. Мандип Гил (която играе Ясмин) е намекнала в скорошно интервю, че не се знае кой от „приятелите“ на Доктора ще оцелее до края и евентуално би продължил в следващ сезон.

Изображение с име: doctor who 11

Впрочем, много е вероятно догодина да няма нови серии, а 12-ти сезон да излезе чак през 2020 г. По сценариите все още се работи, а снимките са насрочени за пролетта на 2019 г. Предвид необходимостта от обработка и специални ефекти, най-вероятно догодина ще имаме само новогодишния епизод в началото и нищо повече.

Иначе новините за рейтингите са добри – премиерният епизод на Джоди Уитакър е най-гледаният дебют на нов Доктор в историята на сериала, победил дори първият епизод на Кристофър Екълстън. следващите епизоди също са с добра гледаемост, което гарантира светло бъдеще на сериала. По неофициални слухове, BBC няма никакво намерение да го спира и се готви да го продуцира най-малко до 15-ти сезон. Със заплахите на много фенове да бойкотират „Доктор кой“ заради спорното решение да се смени пола на главния герой не беше много сигурно дали тези намерения ще се реализират, но с високите рейтинги в момента едва ли ще има проблеми Doctor Who да е жив(а) и здрав(а) още много години.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата