2 коментара
ogyn i kryv

Предисторията на Таргариените в нова книга

Излезе книгата „Огън и кръв“, предистория на „Песен за огън и лед“ от Джордж Р. Р. Мартин, изд. „Бард“.

Изображение с име: ogyn i kryvВсеки фен на Game of Thrones и/или поредицата „Песен за огън и лед“ би се съгласил, че фентъзи вселената, създадена от Джордж Р. Р. Мартин има изключително богата история, от която могат да се направят купища разклонения като книги, филми, сериали и игри. И, докато чакаме шестата книга от основната поредица, побеляваме и остаряваме, имаме една утеха – че все повече такива разклонения и съпътстващи издания започват да излизат.

Какво всъщност се случва по време на Танца на драконите? Защо е толкова гибелно да се посети Валирия след Ориста? Какви са най-ужасните престъпления на Мегор Жестокия? Какъв е бил Вестерос, когато драконите са властвали в небесата? Това са само някои от въпросите, получили отговор в хрониката, разказана от учен майстер на Цитаделата и съдържаща над осемдесет черно-бели илюстрации от художника Дъг Уитли.

Столетия преди събитията от „Игра на тронове“ домът Таргариен – единствената фамилия господари на дракони, преживяла Ориста на Валирия – се установява на Драконов камък. „Огън и кръв“ започва със сказанието за легендарния Егон Завоевателя, създателя на Железния трон, и продължава с описанието на поколенията Таргариени, борили се да завладеят това легендарно седалище на власт, чак до гражданската война, която почти унищожава династията им.

„Огън и кръв“ е първата част от двутомната хроника на Таргариените, изненадваща с ново разбиране за динамичната, често кървава и винаги завладяваща история на Вестерос.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата