oscar

Фантастиката на Оскарите 2022

В рамките на очакваното.

Обявиха номинациите за престижната награда Оскар за 2022 година. Както обикновено, фантастиката не е на фокус, но и тази година тя има своите достойни представители. Всъщност, научнофантастичният епос „Дюн“ е на второ място по количество номинации!

Dune е номиниран за най-добър филм, най-добър адаптиращ сценарий, най-добър дизайн на продукцията, най-добри костюми, най-добра кинематография, най-добър монтаж, най-добри грим и прически, най-добър звук, най-добри визуални ефекти, най-добър саундтрак. Едва ли ще спечели всички 10 категории, но няма как да се размине без някой Оскар.

Изображение с име: dune01

Прилично се представя и Don’t Look Up, който раздели публиката на фенове и хейтъри. Натъпканата с холивудски звезди сатира има потенциалният шанс да се пребори за най-добър филм, най-добър оригинален сценарий, най-добър монтаж, най-добър саундтрак.

Дензъл Уошингтън е номиниран за най-добра главна мъжка роля в „Трагедията на Макбет“ – интересна интерпретация на Шекспировата пиеса с фентъзи елементи. Филмът също така се бори за най-добър дизайн на продукцията, най-добра кинематография,

В категорията най-добър анимационен филм има цели 3 от 5 фантастики – „Енканто“, „Семейство Мичъл срещу машините“ и „Рая и последният дракон“. „Енканто“ има шансове и за най-добър саундтрак и най-добра песен (Dos Oruguitas).

Комиксовите филми също имат свои представители – в категорията най-добри визуални ефекти ще се състезават също „Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена“, както и „Спайдър-мен: Няма път към дома“.

Стискаме палци на всички жанрови предложения да се представят добре!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата