13 коментара
galacticacover

Battlestar Galactica ще воюва със силоните на големия екран

Напълно нова (или добре забравена стара) версия на познатата ни история ще видим в киносалоните

Дори силоните от двата сериала не се харесват
Дори силоните от двата сериала не се харесват

На игрален филм Battlestar Galactica ще станем свидетели в измеримото бъдеще. От Universal са наели Джак Паглен да напише сценария на филма. Според студиото новата продукция няма да има нищо общо с излъчените по телевизията сериали и ще бъде „пълно преобразяване“ на фантастичната история за човешката раса, бягаща от силоните.

Паглен е особено зает човек в Холивуд в последно време, като съвсем скоро ще излезе написаният от него Transcendence с участието на Джони Деп. Освен това той работи и по продължението на Прометей. Другото име, което ни е известно в момента, поражда доста противоречиви и по скоро клонящи към негативни мнения у феновете – това е Глен Ларсън – създателят на оригиналния сериал Battlestar Galactica.

В „Бойна Звезда Галактика“ останките от почти унищоженото човечество се изправят пред избиващите ги силони в битка за оцеляването си.

Battlestar Galactica има два живота на малкия екран. Всичко започва по АВС през телевизионния сезон 1978-1979 година. Тогава Глен Ларсън седи начело на проекта и въпреки негативните ревюта от критиците и ниските рейтинги, сериалът се превръща в култ за запалените си фенове. След спирането му, АВС са заляти от гневни писма. Такава фенска активност по онова време е феномен и от студиото взимат мерки – отново се свързват с Ларсън и искат от него да поднови историята, но този път с по-нисък бюджет. Стига се до решението да се стартира нов сериал, развиващ се 5 години след края на Battlestar Galactica. Така през 1980 започва и разклонението Galactica 1980, който спира излъчване в същата година.

Battlestar-Galactica__184

Офицерите от двете Галактики се чудят чия история ще покори киносалните
Офицерите от двете Галактики се чудят чия история ще покори киносалоните.

25 години по-късно Рон Мур и Дейвид Ейк рестартират Battlestar вселената по SciFi Channel. Тяхната версия върви по малките екрани 4 сезона в периода 2004-2009. За разлика от предшественика си, новата версия печели симпатиите както на феновете , така и на критиците. Многократно обявяван за „Сериал на годината“ ,  „Драма на годината“ от журналисти, сериалът прибира и множество награди, включително Хюго, Еми, Сатурн, IGN, Награда на филмовите критици и Пийбоди.

Между създателите на двете версии на Galactica съществува неразбарателство, като Глен Ларсън многократно е заявявал, че ако му се предостави възможност да работи отново по историята не бил поел по пътя на Мур и стореното от наследника му не му допада.

Преди години се говореше, че Браян Сингър ще застане начело на кино версията заедно с Джон Орлоф. Този проект обаче явно тотално е пропаднал и сега ще гледаме по екраните версията на Ларсън. Не бива да отписваме още отсега филма – все пак Ларсън е създател на цялата вселена и, колкото и несериозен да е сериалът от 1978, с подходящите средства може би американецът ще пренесе отрочето си на едно по-високо ниво.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата