6 коментара
singer-bsg

Брайън Сингър ще прави филм за „Бойна звезда Галактика“

Филмът, който се очаква най-рано за 2014, вероятно ще вземе героите от оригиналния сериал, а не от римейка на Syfy.

Изображение с име: brian singerБрайън Сингър е сравнително известен продуцент („Д-р Хаус“, „Х-Мен: Първа класа“, „Супермен се завръща“), сценарист („Х-мен“, „Х-мен: Първа класа“, „Супермен се завръща“) и режисьор („Футболни съпруги“, „Х-мен“) в САЩ. Ето защо е разбираемо вълнението на колегите ни зад океана, когато човекът казва, че се захваща с филмова версия на „Бойна звезда Галактика“.

Всъщност Брайън Сингър е планирал нещо подобно още в началото на века, но атентатите на 11 Септември са го спрели. Сега Уорнър Брос са отказали на Сингър финансиране за идеята му „Екскалибур“ (поредна история за Артур и Мерлин), защото вече са имали и други подобни проекти, и холивудският творец насочва вниманието си към старата си идея за възраждането на научно-фантастичния сериал в киното.

„Да, за съжаление вече няма начин да реализирам „Екскалибур“, оплаква се Сингър. „Бях много ентусиазиран и исках да го направя след като завърша сегашния си филм. Но за съжаление проектът на Дейвид Добкин „Артур и Ланселот“ беше по-близо до реализация и затова студиото предпочете него. Но това пък ми позволява да мина направо на „Бойна звезда Галактика“, което смятам, че ще бъде много вълнуващо!“

Сингър не е говорил в подробности за това какво по-конкретно планира, но по всичко личи, че напълно ще пренебрегне римейка на Syfy. По-вероятно е да направи нещо като продължение на оригиналния сериал от 1978. Очевидно ще се съобрази, че силоните трябва да имат доста по-модерен вид след излизането на сериала от 2004, но другото ще си бъде по старому – Старбък и Бумър ще са мъже, а човешките силони вероятно ще липсват. За щастие, Сингър ще пренебрегне и сериала „Галактика“ от 1980 – несполучлив опит на телевизията да върне идеята в ефир с по-малко разходи.

Каквато и да е идеята на Сингър, неговата „Бойна звезда Галактика“ едва ли ще види бял свят по-рано от 2014 година. Но самият факт, че Battlestar Galactica по Syfy пожъна огромен успех и много лесно заличи каквито и спомени да е имало от оригиналния сериал, означава, че на Брайн ще му бъде изключително трудно да задоволи днешната публика. Да не забравяме и че опитът му да възроди франчайза на Супермен също не се получи, така че режисьорът познава вкуса на разочарованието и няма да се учудим, ако пак му вгорчи. И въпреки че прогнозата ни е по-скоро мрачна, стискаме палци, защото в момента реализацията този филм изглежда по-вероятна от тази на сериала „Бойна звезда Галактика: Кръв и хром“.

Допълнение:

Вече е ясен и сценаристът на филма. Със задачата ще се нагърби Джон Орлоф, който стои зад проекти като „Легенда за пазителите“ и предстоящата драма за Шекспир „Anonymous“. Орлоф споделя:

Мечтая да напиша този филм от 12 годишен. Тогава си построих модел на Галактика от дърво и картон. Обичам BSG и много ще се старая – по-скоро бих оставил работата на друг, отколкото с пренебрежение да рискувам да объркам нещо.

Орлоф казва, че харесва както оригиналния сериал, така и версията на Мур от 2003 година. От думите му се разбира, че трябва да очакваме нещо ново, което се различава и от двете версии и има собствена митология.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата