2 коментара
lunata hainlain

Браян Сингър ще филмира „Луната е наставница сурова“

Една от най-обичаните НФ книги на Робърт Хайнлайн ще отиде на голям екран, благодарение на режисьора на „Х-мен“ и сценарист на „Стрелата“.

Bryan Singer
Браян Сингър на премиерата на „Джак – убиецът на гиганти“. Филмът беше стабилно оплют.

Готови ли сме да се изправим на нокти? Вероятно всички почитатели на „Луната е наставница сурова“ вече са настръхнали от заглавието. Да, ще има кино адаптация от Браян Сингър и Марк Гугенхайм, която обаче ще носи по-простичко име – Uprising.

Кога ще бъде реализирана не се знае – Сингър в момента е зает с „Х-мен: Апокалипсис“, чийто снимки започват другия месец. Гугенхайм пък си има достатъчно работа като един от създателите, изпълнителните продуценти и сценаристите на „Стрелата“. Двамата определено не са първите, които опитват да филмират романа – предишните опитали включват Тед Елиът и Тери Росио („Карибски пирати“), както и Дейвид Хейман (продуцент на „Хари Потър“). И двата проекта се замотаха и пропаднаха, при което правата се върнаха в семейство Хайнлайн. Сега те отново са купени от Fox, за да може и този роман да се присъедини към „Предестинация“, „Червена планета“ и „Звездни рейнджъри“.

„Луната е наставница сурова“ е емблематичен за жанра роман, в който колонията на Луната се бунтува срещу Земното правителство. Той е наситен със социални и философски послания и е силен като предупреждение за едно напълно възможно бъдеще. Има награди Небюла и Хюго за най-добър роман, а днес се смята за класика в жанра.

Ще успеят ли Сингър и Гугенхайм да го филмират адекватно? Честно казано, в момента се съмняваме. Двамата са добри в адаптирането на комикси, но не сме ги виждали да се захващат със сериозна литература, а The Moon Is a Harsh Mistress е сред доста сериозните. Единственият знак, който имаме дотук, е промяната на заглавието – от интересното „Луната е наставница сурова“ на елементарното „Въстание“, а това никак не ни вдъхва доверие. Феновете вече спекулират, че Сингър ще сведе цялата работа до борба между хора и правителство, а всичко останало ще бъде изрязано или окарикатурено. Ще стискаме палци да не е така и ще чакаме със затаен дъх.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата