walotc1

Изгубена игра по Warcraft се намери

Warcraft Adventures: Lord Of The Clans е била замислена като point-and-click приключение.

Няма съмнение, че Warcraft е една от най-хитовите поредици в историята на гейминга. Доказват го безбройните игри и експанжъни във франчайза, както и разклоненията в литературата и киното. При всички заглавия, които радват почитателите на фентъзи вселената на Blizzard, едно си остава легендарно загубено – Warcraft Adventures: Lord Of The Clans.

Warcraft-adventures-boxartТо е било предвидено като първа част от point-and-click поредица във вселената на Уоркрафт (в стила на Monkey Island) и е трябвало да излезе през 1998 г. В нея играчът се превъплъщава в Трал – орк, отгледан от хора за идеалния войник, който е захвърлен в тъмница. Той трябва да избяга и да премине през редица изпитания навън, за да изживее приключението си. В последния момент обаче от Близард са преценили, че стилът на графиката и геймплеят са твърде далеч от визията им за развитието на франчайза. Думите на тогавашният вицепрезидент Бил Ропър са били: „Всъщност разработвахме традиционна приключенска игра, но това, което хората очакват от приключенска игра, и което ние очакваме от такава, се промени по време на разработването. И стигнахме до спирането й, защото в един момент погледнахме докъде сме стигнали и си казахме, че това щеше да е страхотна игра, но преди три години“. В крайна сметка играта така и не е издадена (историята й е новелизирана, за да не се загуби от канона), а феновете, очаквали заглавието, са останали разочаровани…

Warcraft Adventures обаче не е забравена и опитите да се стигне до нея продължават години наред. През 2010 г. в youtube за първи път се появяват сцени от играта, доказващи, че някъде съществува копие от играта извън контрола на Blizzard. През 2012 г. няколко зевзека публикуват линк уж към нея с твърдението, че са хакнали системата на разработчиците. Датата обаче е първи април, а линкът е само шега. Клипчетата с геймплей от играта в youtube се увеличават, но самата тя си остава изгубена… до днес!

Миналата седмица Warcraft Adventures: Lord Of The Clans, или поне това, което е направено по нея преди спирането, вижда бял свят наистина! Благодарностите са за руснака с псевдоним Reidor, който се е сдобил с нея неизвестно как и е публикувал линк за сваляне във фен-форума Scrolls of Lore. Близард реагират доста бързо и премахват линка, но архивът с 563 мегабайта от Уоркрафт приключението вече циркулират из мрежата (към момента алтернативни линкове са предоставени в същия форум точно тук, но не се знае колко време ще са актуални. Има и линк към подобрена версия, за която един от феновете се е постарал). Потребителите на форума се оплакват в същата тема от огромния интерес, който пускането на духа от бутилката предизвиква към сайта им – поради големия брой желаещи да се сдобият със спряната и изгубена игра сървърът прегрява и често блокира достъпа.

Да, наистина, отдавна загубената игра вече е намерена и Blizzard вероятно пикаят газ заради този теч. Като за недовършена игра (на места липсват реплики, разминава се видео с картина) Warcraft Adventures: Lord Of The Clans всъщност е доста добра (като за ХХ век), а и не е толкова ужасна, колкото би могло да се очаква от спряна в последния момент разработка. Разбираемо е защо Близард са се отказали от нея – доста е различна от посоката, в която франчайзът се развива днес, а и са предусетили краха на adventure-жанра, но големият интерес показва, че вероятно е можело да бъде по-умен ход просто да я довършат и пуснат официално – опитите на хакерите да я намерят и разпространят безплатно продължават вече десетилетия и най-накрая са успешни, елиминирайки всяка възможност за Близард да изкара пари от проваления проект. Ако си я сваляте от линковете в темата, имайте предвид, че не е правена за модерни компютри и операционни системи, така че ще видите зор докато я подкарате. За по-лесно можете просто да я изгледате от следното клипче и следващите му шест части:

https://www.youtube.com/watch?v=o-2Yc_4PODE

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата