8 коментара
lili ribkata

Коя е Лили Рибката?

Българското фентъзи вече се рекламира успешно и предизвиква интерес. Премиера – на 9 февруари.

Вероятно вече сте забелязали някой плакат, трейлър или реклама за „Лили Рибката“ и се чудите какво точно е това. Да, това е първото българско фентъзи от много години насам, а екипът явно се е постарал да го направи колкото може по-добре спрямо възможностите си.

Според официалното описание „Лили Рибката“ е „Приказна история за Необикновеното дете Алекс-Дани и обикновените му родители. Това необикновено-обикновено семейство е изправено пред изпитание, подготвено му от малката магьосница Лили. Единият й дядо е говореща риба, другият е плъзгаща се по стените Сянка, майка й е с рибешки люспи по ръцете, а баща й умело приготвя магически талисмани под указанията на баба й – старата вещица Хараме. Лили се хвърля заедно с Алекс-Дани в изпълнението на сложна магия. За всички останали остава само да се понесат след децата.“

Бутон за зареждане на YouTube видео

Засега няма много информация за историята, освен че главният герой променя пола си всеки път щом някой го погледне право в очите (спестете си размислите за Истанбулската конвенция, те нямат общо). Полагайки усилия да му помогнат, родителите на детето го отвеждат в малко село, в околностите на което детето среща връстничката си Лили – внучка на говорещ Японски шаран и вещица и дъщеря на цигани-магьосници.

Преди да се захванем да критикуваме качеството на анимацията и разликите между „Лили Рибката“ и холивудските блокбъстъри, нека си спомним, че става дума за български детски филм, и то такъв, който изглежда много по-добре от повечето скорошни опити. Може би съм луд, но в стилистиката забелязвам влияние на Тим Бъртън и въобще много елементи, които не съм виждал досега в български филм. Струва ми се също, че е показано уважение към първопроходника „13-тата годеница на принца“. Е, имам съмнения доколко убедителна ще е играта на децата или дали сюжетът ще бъде издържан, но определено интересът ми е събуден.

Вече е имало прожекции на няколко фестивала, където се е приел добре. Получил е и престижна награда за кинематография. Малко ни боли от факта, че у нас все още фентъзито върви само като шаренийки за децата, но един по-значим успех на „Лили Рибката“ вероятно ще отвори вратата към по-сериозни фантастични продукции за възрастни.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Режисьор, сценарист и продуцент е Ясен Григоров, известен предимно като илюстратор и режисьор на реклами. В главните роли разпознаваме Татяна Лолова и Койна Русева, участват също Елена Кабасакалова, Добрин Досев, Стоян Радев, Калин Сърменов, Десислава Спасова, Красимир Ранков, Линда Русева, Николай Урумов, Красимира Демирова, Луизабел Николова. Децата са Дарина Досева, Калина Асенова, Боян Григоров и Калоян Минчев.

Премиерата по кината, слава богу на 2D, е на 9 февруари.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата