3 коментара
Dracula-Untold-Wallpapers

Нова филмова вселена с чудовища

Юнивърсал тръгва по пътя на Марвел – ще развива единна кино-вселена с титулярните си чудовища.

universal_logo_20110525200705Явно е, че благодарение на постоянните у$пехи на Марвел и техните свързани филми за супергерои, в киното настъпва нова ера. По пътя на Марвел тръгнаха и DC, който ще обединят първо Супермен и Батман, а след това всичките си ключови супергерои, а скоро ще тръгнат и Дисни с новите „Междузвездни войни“. След години суша и дефицит на нови идеи, а и силното развитие на телевизията като медия за творчество, това беше логичната стъпка – филмите започват да приличат на един голям сериал, всяка серия от която се прожектира на широк екран и струва стотици милиони.

Следващите, които ще поемат по този път, са Юнивърсал. Те нямат богата комиксова вселена зад гърба си, но все пак разполагат с интелектуална собственост, която преди години също им е носила стотици милиони – филмите за най-различни чудовища.

Тази година те пуснаха „Дракула: Неразказан“, който в световен мащаб не се представя особено добре, но продължава да е на върха на българския бокс-офис. Оказа се, че този филм ще бъде началото на тяхната филмова вселена, която постепенно ще събере Мумията (обявеният преди време римейк също ще влезе в големите планове), може би Ван Хелзинг и др. известни свръхестествени герои и чудовища. Все още не са разкрити планове кои точно други чудовища ще влязат в тази филмова вселена, но вече е запазена дата за април 2017 (точно на по 2 седмици разстояние от „Огненият пръстен 2“ и „Пазители на галактиката 2“) и се тръби шумно за новия подход.

The_Mummy_3_Wallpaper_1920x1200-592067Колкото и шумно да се тръби обаче, Юнивърсал едва ли ще постигнат същия успех. Днес киното принадлежи на комиксите и супергероите, а не на чудовищата от 90-те. Марвел и ДС успяха да си възпитат цяло ново поколение комикс-манияци, които просто не биха отишли на нещо по-малко познато, като въпросните свръхестествени герои. Скромният резултат на „Дракула: Неразказан“ (189 милиона приходи, макар все пак да се избива бюджета от 78 милиона) доказва, че просто потенциалът не е същият. От друга страна, за Dracula Untold не се положиха кой знае какви маркетингови усилия, докато за следващите части от юнивърсалската филмова вселена със сигурност ще има повече реклама и, съответно, повече зрители.

Така или иначе, нагласете се удобно, защото тепърва ни чакат свързани филми с познати герои и единни вселени в киното.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата