3 коментара
american gods s2

Отново проблеми зад кадър на „Американски богове“

Двама от актьорите са освободени, трети сезон се очертава доста различен.

Адаптацията на романа „Американски богове“ за сериал на американската телевизия Starz продължава да влиза в новините с проблемите си по продукцията. Актьорът Орландо Джоунс, който играеше г-н Нанси, богът на историите, е освободен от договора си и няма да се появи в трети сезон, въпреки че героят му се повиши до главен във втори сезон.

Това стана ясно съвсем наскоро, след като Джоунс пусна драматично съобщение в туитър. В него той казва, че е бил освободен още през септември, а причината е била, че новият главен сценарист не е съгласен с идеята чернокожият бог да бъде представен като вечно ядосан на белите за вековете подтисничество и да изпраща такива послания на съвременна Америка.

Защо тази история излиза чак сега – не става ясно. Междувременно, продуцентите на сериала пуснаха изявление, че освобождаването на актьора няма нищо общо с расизъм или неразбирателство в екипа. Просто трети сезон ще се фокусира върху част от книгата, в която този герой не участва. Доколко и това обяснение е достоверно, също подлежи на съмнение, доколкото втори сезон вече прескочи наличния книжен материал, а и направи героя да изглежда по-значим, отколкото в първи сезон.

Малко след това стана ясно, че и друг актьор е бил освободен по същия начин, просто той не е пускал ядосани туитове по темата досега. Става дума за Муса Краиш, който играе Джина. При него обаче явно е оставена отворена вратичка да се върне в четвърти сезон (ако изобщо се стигне до такъв, след всичките драми зад кадър). Не се знае какво означава това за Омид Абтахи, който играе Салим, човешкия любовник на Джина, чиято история е дефинирана именно от него.

American Gods първоначално е разработен от Браян Фулър и Майкъл Грийн, които направиха доста интересен и нестандартен, макар и леко муден първи сезон. След това те напуснаха, тъй като не се разбраха с телевизията за бюджета. Последва ги Джилиан Андерсън, която беше едно от най-големите имена в състава. Главен сценарист за втори сезон стана Джеси Александър, който обаче също се раздели с екипа, и то по средата на продукцията. Наложи се Нийл Геймън да влезе по-активно, за да спаси ситуацията (и то, докато беше основно зает с „Добри поличби“), а продуцентите Крис Бърн и Лиса Къснър поеха част от задачите на липсващия главен сценарист. Въпреки че втори сезон беше по-раздвижен, хаосът зад кадър се усещаше.  Нещо повече, накрай той излезе по-скъп от първи сезон, тъй като постоянно са се пренаписвали сценарии и са се презаснемали сцени, което пък е довело до много напрежение и конфликти между актьорите. За трети сезон като главен сценарист е нает Чарлз Егли и по всичко личи, че и неговото управление няма да бъде белязано от стабилност и спокойна работа.

Анализаторите вече предвиждат, че трети сезон ще се окаже последен за сериала. Той тръгна много силно, Starz щяха да го ползват като емблема, но постоянните проблеми в продукцията бързо станаха много по-известни и интересни от разказваните истории на екран. Във втори сезон рейтингите паднаха значително и е много вероятно да има нов голям спад за следващите епизоди. И то, ако изобщо бъдат направени, защото не се знае дали въобще са започнали и ако не са – дали няма тотално да пропаднат.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата