2 коментара
729568

Руската църква забранява Окото на Саурон

Феновете на „Хобит“ и „Властелина на пръстените“ в Москва ще останат разочаровани.

758f257750621812d5c6538826ffa1f4Какъв пропуск за промоционалната кампания на последния филм „Хобит“ в Русия! Руската арт-група Свечение е искала да построи реплика на Окото на Саурон от „Властелина на пръстените“ и да я качи на московски небостъргач като форма на отпразнуване премиерата на „Хобит: Битката на петте армии“. Идеята е била окото да бъде открито на 11 декември, но след протести от Руската православна църква и немалко консервативни реакции на обществото Свечение са се отказали от намерението си.

Предвидено е било дори окото да бъде горящо за една вечер, като огънят да се поддържа между 18:00 на 11 декември и 03:00 на 12 декември. Църквата обаче яростно е заклеймила проекта като проявление на демоничен символ! „Такъм символ на триумфа на злото да се извиси над града, ставайки на практика най-високият обект в града… това е лошо. Не се учудвайте, ако след това някоя беда сполети града“, казва Всеволод Чаплин, главен ПР на Руската православна църква.

РИА Новости докладва, че Московското кметство е било готово да свали Окото, в случай че Свечение не се откажат сами от откриването му. Целият този натиск е принудил групата да се откаже от проекта и да се извини на обидените от него. Те твърдят, че не са имали религиозни или политически намерения зад идеята, въпреки че коментиращите онлайн руснаци виждат лека доза самоирония, предвид политиката на Путин в последно време.

Така мрачният владетел на Мордор няма да може да спусне взора си върху руската столица през декември, а моралът и богоугодието на обществото са спасени!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата