Sianka i kokali

Скрийте се на сянка под костите на Гриша

Егмонт България издава „Сянка и кост“, първата част от трилогията „Гриша“ на Лий Бардуго.

От 1 април в книжарниците ще можете да откриете „Сянка и кост“, първата част от трилогията „Гриша“ на Лий Бардуго. Вдъхновеният от руската митология бестселър е поредният, на който се готви кино адаптация (продуцентът е същият като този на „Хари Потър“), а към книгата има и страхотен трейлър:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Хората пристъпват със свито сърце в Долината на смъртната сянка – ивица от почти непрогледна тъмнина, обитавана от чудовища, които дебнат в мрака и се хранят с човешка плът. Нейната черна материя бавно разяжда Равка, страна на необятни територии и отминало величие. Но не всичко е загубено. Едно бледо и самотно момиче носи в себе си единствената надежда Равка да бъде спасена.

Изображение с име: Sianka i kost cНикой не би описал Алина Старков като изключителна. Тя е просто картограф в Първата армия на Царя на Равка – някога могъща страна, разделена на две от Долината на смъртната сянка. Никой не бива да научава, че Алина е тайно влюбена в Мал, най-добрия й приятел от детските години. Най-вече самият Мал, следотърсач който се радва на успех както в избраното поприще, така и сред жените.

Когато полкът на Алина е атакуван на ръба на Долината, момичето спасява живота на Мал и на всички останали по изумителен и необясним начин. Какво точно се случва, самата тя не може да си спомни. Но неподозираната сила, която се крие в нея, може би е ключът към унищожаването на злото, дебнещо из Долината. И е причината Алина да бъде откъсната от всичко, което познава, и отведена в двореца. Там започва обучението й за член на Гриша – магьосническия елит на Равка, чийто лидер е мистериозният Тъмнейший. Мрачен и непроницаем, той притежава прелъстителен чар и ужасяваща сила. Ако Алина иска да последва съдбата си, тя ще трябва не само да отключи дарбата си, но и да се изправи срещу опасното си влечение към Тъмнейший. А Мал? Въпреки бляскавото бъдеще, което се разкрива пред нея, тя все не може да забрави приятеля си от детинство… Мракът настъпва, страната разчита на неосъзнатите й сили, а Алина ще трябва да се изправи пред тайните на Гриша… и пред тайните на сърцето си. Ще я последвате ли?

Правата за романа са продадени в над 13 страни, а в САЩ е сред тийнейджърските хитове. Фенки на романа са и вече познатите ни Вероника Рот („Дивергенти“) и Лейни Тейлър („Създадена от дим и кост“).

Следващата книга в трилогията – Siege and Storm, ще бъде издадена у нас на 10 юни. Третата и финална част – Ruin and Rising, ще се появи на книжния пазар през лятото на 2014 година.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата