shadow and bone

Интернет скърби за „Сянка и кост“

Сериалът Shadow and Bone на Netflix няма да има трети сезон.

Изображение с име: Shadow-and-Bone-Netflix-Shadow-Fold-PosterNetflix продължават с безмилостното отношение към собствените им продукции – обявено е спирането на пет сериала, сред които и един доста високопрофилен – фентъзито „Сянка и кост“.

Сериалът започна през 2021 година и събра както голям зрителски интерес, така и множество положителни отзиви. Чакахме цели 2 години за втори сезон, но той не постигна същия успех – времето му в топ 10 беше кратко, критиката беше разделена за качествата му, а разходите по продукцията останаха все така големи.

Премиерата на последните 8 епизода беше на 16 март тази година – преди цели 8 месеца. Не е много често продуцентите да обявяват бъдещето на сериалите си толкола късно, но Холивуд все още е в хаос след продължителната стачка на актьори и сценаристи. Вероятно Netflix са се чудили до последно какво да правят с Shadow and Bone предвид значителното количество фенове на книгите и адаптацията, но в крайна сметка са преценили, че пускането на още един сезон би било нерентабилно. Което все пак е странно, предвид че оставаше само една книга за филмиране, а отделно беше поръчан и сериал-разклонение за тримата симпатични млади престъпници по книгата „Шест врани“. Разбира се, той също няма да бъде направен и отпада от плановете на стрийминг платформата.

Естествено, феновете са крайно възмутени, особено предвид че подеха кампанията „Подновете Сянка и кост“ още през пролетта. Лий Бардуго пусна доста зряло изявление по въпроса – „Новината ме удари силно. С разбито сърце съм и силно разочарована, но и запазвам истинската си благодарност. Повечето автори никога не виждат творбите си адаптирани. Много от тези, които успяват, остават разочаровани от преживяването. Аз съм от малкото късметлии, които гледат на адаптацията си с гордост и огромна радост. Много съм благодарна на нашите сценаристи, екипа и великолепния актьорски състав, които не просто са надарени с много талант, но и са добри хора“. Авторката казва също: „Ние сме книжни хора и това значи, че никога няма да спрем да си представяме, че магията може да бъде истинска. Вие (феновете – бел.пр.) сте доказателство за това. Сега ще си поплача, ще пийна и след това ще видим накъде ще ни отведе историята“. Припомняме ви нашето интервю с нея от преди 10 години.

По принцип вече не е рядкост спрян сериал да бъде продължен в друга платформа, дори има и прецедент нетфликсов сериал да бъде спасен по този начин, но тук едва ли ще се получи нещо такова предвид голямите разходи по сериала. Така имаме пореден обещаващ фентъзи свят, който се проваля с адаптацията си по Netflix, както и поредна жертва на неразбориите между продуценти и творци.