1 коментар
coronavirus

Списък на отложените заради коронавируса филми и сериали

Голямото гейминг събитие Е3 пък направо е отменено за тази година.
Статията е последно обновена на: 22.04, 22:00

Щем – не щем, COVID-19 върлува из света и е възможно да доведе до дългосрочни карантини и отмяна на всякакви масови забавления. В това число влизат и фантастичните филми, които трябваше тази пролет да излязат по кината. Уви, много от тях вече са отложени за по-добри времена, когато се очаква хората да не се страхуват толкова от ходене на обществени места. Някои новообявени за лятото премиери са доста оптимистични, така че всяка информация тук трябва да се третира като предпоследна. Ето и списъкът с филмите, който вероятно тепърва ще се удължава:

Изображение с име: a quiet place 2A Quiet Place II

За този филм се колебаха до последно, но вчера вече официално обявиха, че отлага премиерата му за неизвестна дата. „Нито звук 2“ трябваше да излезе на 20 март, Джон Кразински казва, че е по-добър от първия, а и вече мисли по идеи за третия, но всичко това ще се забави. „Очакваме с нетърпение да покажем филма на публиката по-късно през годината, когато имаме по-добро разбиране за влиянието на тази пандемия върху глобалния кино-пазар“, казват от студиото. За съжаление, не се посочва дори ориентировъчна премиерна дата.
ОБНОВЛЕНИЕ (05.04) Вече е известно, че филмът е резервирал 31 юли за своята премиера.

Изображение с име: mulanMulan

Новата версия на познатата героиня на Дисни трябваше да ни се представи на 27 март. Уви, и тя се отлага за неопределена дата в бъдещето. Предвид че за огромна част от приходите се разчита на Китай, а именно там са най-здравите карантини и най-многото случаи на болестта в момента, цяло чудо е че отлагането се случи чак вчера. Дисни ще се оглежда за дата по-късно през 2020.
ОБНОВЛЕНИЕ: И я намери – 24 юли. Друг е въпросът дали дотогава светът вече ще е започнал да функционира нормално.

Peter Rabbit 2: The Runaway

„Зайчето Питър 2: По широкия свят“ трябваше да тръгне по кината от 27 март / 3 април (според държавата), но сега е отложен с 4 месеца – премиерата му ще бъде на 7 август. Въпреки че в САЩ още не са тръгнали да забраняват ходенето на кино, огромна част от приходите на първия филм (две трети) бяха от други държави, включително Китай и Италия. Затова и излизането на продължението е забавено за по-добри времена, когато бокс-офисът работи нормално по целия свят.

Изображение с име: the new mutants posterThe New Mutants

Тук работата вече започва да прилича на виц, защото „Новите мутанти“ е готов още от 2016 година, но все не може да излезе. Филмът на Джош Бун трябваше да тръгне по кината на 3 април, но в крайна сметка е отложен за неопределен момент по-късно през годината. Покрай поредното отлагане излезе и новината, че големите презаснемания, заради които бяха първоначалните закъснения, така и не са се случили. С други думи, хаосът е пълен, а когато филмът най-накрая види бял свят, евентуално, някой ден, всички ще си отдъхнат масово.

Antlers

Хорърът на Гийермо дел Торо също е отдавна чакан, а наскоро се разбра, че ще излезе и у нас под името „Рога“ (да не се бърка с едноименния филм с Даниел Радклиф, по романа на Джо Хил). За премиерна дата беше обявен 12 април, но тя няма да бъде спазена, а за бъдеща такава не е даден ориентир. Филмът е с доста по-скромен бюджет от гореизброените, така че не рискува кой знае каква загуба, но така или иначе няма причина да излиза, ако половината кина по това време са затворени.

Antebellum

Свръхестественият хорър за чернокожа авторка, която се връща назад във времето, във времена на робство и мракобесие, също се отлага. Той трябваше да излезе на 24 април, но е изтеглен от въпросаната дата. Студиото Lionsgate ще изчака да види как ще се развие ситуацията, преди да обяви нова премиера.

Изображение с име: black widowBlack Widow

„Черната вдовица“ избегна първоначалната вълна от отлагания, но сега и тя мина през същата процедура. Карантините по света стават все по-строги, а 1 май не е толкова далеч. Затова и премиерната дата няма да бъде спазена, предстои да видим кога ще бъде новата.
ОБНОВЛЕНИЕ: Новата премиерна дата е 9 ноември.

Artemis Fowl

Детското на Дисни за момчето-шпионин беше отлагано многократно във времето, като по последни данни трябваше да излезе на 29 май. Сега се оказва, че продуцентите са решили въобще да го изтеглят от програмите на кината и да го пуснат вместо това по своята платформа Disney+. Не се знае кога точно ще стане това, но вероятно ще е сравнително скоро, тъй като филмът би трябвало отдавна да е готов.

Изображение с име: wonder woman 1984Wonder Woman 1984

Продължението на „Жената чудо“ с Гал Гадот е поредната жертва на вируса. Премиерата му трябваше да бъде на 5 юни, но сега е отложена с два месеца – за 14 август. Дано сметките на DC, според които тогава карантините ще са свалени и хората ще са успокоени, да излязат верни.

Candyman

Римейкът на култовия хорър от недалечното минало трябваше да излезе на 12 юни. Заради коронавируса обаче се отлага с цял сезон – до 25 септември.

Soul

Поредната анимация на Pixar, която вероятно щеше да стане голям хит с философски послания и сюжет, подходящ за всички възрасти, ще трябва да почака за своя звезден миг. Вместо на 19 юни, филмът ще излезе на 20 ноември.

Minions: The Rise of Gru

Поредният епизод на анимацията с жълтите палавници беше планиран за 3 юли, но сега е отложен с цяла година – чак за 2 юли 2021.

Free Guy

Още един филм, предвиден за трети юли, който се отлага във времето. Забавно изглеждащият „Свободен човек“ с Раян Рейнолдс отива чак за 11 декември.

Изображение с име: ghostbusters afterlifeGhostbusters: Afterlife

Продължението на старите „Ловци на духове“, което трябва да даде начало на нова поредица с нови герои, наследяващи старите, ще бъде забавено. Вместо на 10 юли, то ще излезе на 15 януари 2021. Януарските премиерни дати винаги са сигнал за потенциален провал на филма – обикновено тогава се бутат най-лошите предложения. В случая обаче официално изтъкнатата причина за закъснението е коронавирусът и сме склонни да й вярваме. Все пак, при липса на проблеми, щяхме да имаме юлска премиерна дата, редом с блокбъстърите.

Jungle Cruise

След като „Мулан“ заема датата 24 юли, „Пътешествие в джунглата“ трябва да бъде преместен по-напред. Това става с цяла година – новата премиерна дата е 30 юли 2021. Дуейн Джонсън обаче уверява през туитър профила си, че „Чакането си заслужава“.

Morbius

Вампирът на „Сони“, който най-накрая се добра до филм предимно заради успеха на „Венъм“, трябваше да излезе на 31 юли, но вместо това ще почакаме още 7 месеца за него – до 19 март 2021. Притеснението е, че дори карантините да са приключили до лятото (което не е сигурно), хората все още ще се страхуват от масови мероприятия и няма да ходят толкова охотно на кино.

Venom 2

Тръгнал без особени претенции, „Венъм“ с Том Харди се оказа неочакван успех – нито беше стандартно тъп комиксов филм, нито се затрудни в излизането на печалба. Затова и продължението му беше сред по-очакваните заглавия на 2020 г. Уви, продукцията на филма е спряна заради вируса и това налага закъснение. Вместо на 2 октомври, ще излезе на 25 юни 2021.

Изображение с име: eternalsThe Eternals

„Вечните“ трябваше да излязат на 9 ноември, но тъй като сега „Черната вдовица“ е насрочена за тази дата, следващият голям филм на Марвел с куп холивудски звезди в главните роли се отлага за догодина. По-конкретно – 12 февруари 2021.

Wicked

С толкова много забавяния на филми от пролетта за есента и зимата, както и със спирането на снимачни процеси, коронавирусът вече се отразява и на проекти, които са доста напред във времето. Мюзикълът за Злата вещица от Оз трябваше да излезе на 22 декември 2021, но сега е свален от програмата за неопределено бъдеще. Това му е второто закъснение – трябваше да излезе през декември 2019 г., но „Котки“ му взе мястото.

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Поради изместването на цялата марвелска програма, „Шанг-Чи и легендата за десетте пръстена“ се отлага от 12 февруари за 7 май 2021.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Покрай другите промени, продължението на „Доктор Стрейндж“ също се отлага – от 7 май до 5 ноември 2021.

Изображение с име: the batmanThe Batman

Warner Bros и вселената на DC също вече страдат дългосрочно. Филмът, в който Робърт Патинсън за пръв път щеше да се загърне в пелерината на Батман, трябваше да излезе на 25 юни 2021. Още отсега обаче го отлагат за 1 октомври 2021.

Thor: Love and Thunder

По същата логика „Тор: Любов и гръм“ отива от 5 ноември 2021 на 18 февруари 2022.

Засега премиерите на „Черната пантера 2“ и „Капитан Марвел 2“ остават за май и юли 2022 г., но ако се наложи още някое изместване, вероятно целия списък пак ще се прескочи с по една дата напред, като този път ще засегне и тези две продължения.

Indiana Jones 5

Спирането на всякакви снимачни процеси се отразява и на филми с премиери доста по-напред в бъдещето. „Индиана Джоунс 5“ трябваше да се заснеме тази година и да излезе през юли 2021. Сега обаче се отлага с цяла година до 29 юли 2022.

Shazam 2

Симпатичният супергерой Шазам (Закари Леви) ще има своето продължение. Но вместо да излезе на 1 април 2022, то се отлага за 4 ноември 2022.

The Flash

Последният (засега) филм в този списък е единственият, който, вместо да се отлага, се намества по-рано от предвиденото. Вместо самостоятелният филм за Светкавицата (Езра Милър) да излезе на 1 юли 2022, ще излезе на 3 юни 2022.

Сред нефантастичните отложени филми се открояват „Джеймс Бонд: Няма време да умра“, който пръв беше отложен от април за ноември, и „Бързи и яростни 9“, който се отлага с цяла година.

На повечето места по света снимките на нови филми и сериали също са спрени или отложени. Не е ясно дали това ще доведе до закъснения в предвидените им премиери, но при повечето това изглежда неизбежно. Списък с филмите, чиито снимки са отложени:

– The Batman
– Shang-Chi And The Legend Of The Ten Rings
– Jurassic World: Dominion
– The Little Mermaid и всички други продукции на Дисни
– The Matrix 4
– Fantastic Beasts 3
– Avatar 2, съответно и следващите му продължения
– Uncharted (този филм трябваше да излезе на 15 януари, но сега датата му е взета от Ghostbusters: Afterlife, а самият той остава в неизвестност)

Списък със сериали, чиито снимки са отложени:
– The Witcher, Stranger Things, Lucifer, Russian Doll и всичко друго на Netflix
– The Lord of the Rings, Carnival Row, The Wheel of Time на Amazon Prime
– For All Mankind, See, Servant на Apple tv+
– The Handmaid’s Tale, The Orville на Hulu
– всичко от Arrowverse (обявени са дати във втората половина на април за последните епизоди от текущите сезони, но изобщо не е сигурно дали ще бъдат спазени)
– всички марвелски сериали на Дисни
– God Friended Me
– Nancy Drew
– neXt
– The Walking Dead, Fear the Walking Dead, The Walking Dead: World Beyond – десети сезон на „Живите мъртви“ ще завърши с 15-ти, вместо 16-ти епизод. 16-ти още не е завършен и вероятно ще бъде готов чак през лятото. Премиерата на Worlds Beyond трябваше да е на 12 април, но се отлага за по-късно през годината.
– Pennyworth
– Snowpiercer

Геймърите също страдат – ежегодната конференция Е3, на която традиционно излизат най-много новини и трейлъри за видеоигрите на близкото бъдеще, направо е отменена. Тя така или иначе пострада имиджово миналата година след скандал с изтекли лични данни и отказ на Sony да се присъедини към нея, посещаемостта намалява, така че щетите тази година са пореден сериозен удар. Стискаме палци през 2021 г. всичко вече да е наред.

Ще обновяваме списъка своевременно, а ако има чести допълнения и промени ще закачим публикацията на по-видно място.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата