6 коментара
wonder-woman-amazons

„Жената чудо“ е вторият най-печеливш филм на DCEU

Благодарение на Wonder Woman обединената вселена събира над 3 милиарда в бокс-офиса. Спайдър-мен пък прави наистина грандиозно завръщане.

Някои очакваха „Жената чудо“ да събере повече от прилични приходи, а други – да се провали с гръм и трясък. Прогнозите бяха противоречиви. Но тя надмина всички и се оказа грандиозен успех. След сметките от последния уикенд Wonder Woman е вторият най-печеливш филм от обединената вселена на DC, четвъртият с комиксов герой на DC и осемдесетият в историята.

„Черният рицар“ и „Черният рицар: Възраждане“ на Кристофър Нолан все още са най-успешните филми на DC с по над един милиард долара приходи. Следва „Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта“ с 873,3 милиона, а „Жената чудо“ е със 745,8 милиона. Това е само с 0,2 милиона повече от „Отряд самоубийци“, но походът на Гал Гадот по кината все още не е завършил и тепърва ще събира още. Едва ли ще мине батковците си, но представянето е повече от достойно. И това при положение, че беше забранен в някои страни и бойкотиран от някои фенове, бунтуващи се срещу политическата коректност. Благодарение на този резултат обединената вселена на DC вече е с над 3 милиарда долара приходи, макар и само с 4 филма.

Похвални са два елемента от тези приходи. Единият е, че филмът се доказва като издържлив и напливът на зрителите се забавя много по-бавно от стандартното, особено за тази кино вселена, свикнала да вижда остри спадове още на втората седмица. Въпреки че тази седмица излезе „Спайдър-мен: Завръщане у дома“, който събра над 257 милиона за първия си уикенд (31-вият най-успешен дебют в света за всички филми досега), „Жената чудо“ остана сравнително стабилна.

Изображение с име: WONDER WOMAN

Другият е разнообразната публика. Зрителите на супергеройските филми обикновено са предимно мъже, докато тук мъжете и жените са по равно. Голяма част от приходите са и от по-възрастни зрители, както и от хора, които рядко ходят на кино. Това означава, че Wonder Woman се е доказал като добър и интересен за най-различни хора, а добрите отзиви за него са убедителни.

Едва ли победите ще продължат още дълго, защото филмът излезе преди много време. Екипът на Batman v Superman: Dawn of Justice може да е спокоен, защото той сигурно ще си остане с повече приходи. Но трябва да се има предвид, че Гал Гадот беше част и от него, което пък доказва популярността на актрисата и супергероинята й.

Някои анализатори вече коригират оценките си за стратегията на DC. В началото изглеждаше, че конкурентите на Марвел искат да копират тяхната стратегия, но да минат по бързата процедура, и точно затова филмите им биват оплювани. Сега обаче се появяват теории, че планът им е по-хитър. Докато Марвел започнаха със соло филми, които след това обединиха за по-големи приходи на общите предложения, ДС тръгнаха по обратния път – представиха героите в общи филми (сега ще свършат същото в „Лигата на справедливостта“), за да може след това те да събират повече приходи в соло-проектите си.

Дали наистина има основания да виждаме гениалност в продуцентите или това е еднократен успех, ще разберем след няколко години. Засега можем само да сме сигурни, че Пати Дженкинс ще режисира и продължението, а това е основание да очакваме големи успехи и от него.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата