2 коментара
batman

Батман от 1989 до 2021 г. ОБНОВЕНА с „Батман“ от 2022 г.

Класацията на филмите за Батман от 1989 г. до днес, когато все още чакаме новата версия с Робърт Патинсън.

Докато чакаме новата версия на Батман в кината на 4 март се обръщаме ретроспективно към игралните филми от 1989 до момента в своеобразната “За/Против” субективна класация (каквато вече правихме за „Терминатор“ филмите). Започваме от лентата с Майкъл Кийтън – няма да се връщаме по-назад и ще прескочим (с малки изключения – просто продукциите си заслужават) анимации, сериали и всякакви кросоувъри понеже персонажът има толкова различни превъплъщения вече, че ще изгубим фокус, ако трябва да се занимаем дори и малко с всичките.

ОБНОВЛЕНИЕ: Към класацията вече е добавен и най-новият филм, The Batman (2022).

Изображение с име: batman-and-robin-movie-poster-1997-10201963588. Батман и Робин (1997)

За – Има един клип на Smashing Pumpkins – “The End Is the Beginning Is the End” от саундтрака. Добра песен, а като се гледа видеото човек може да се помисли, че филмът, който го очаква, е правдоподобно направен.

Против – Филмът е изцяло и изключително зле – от сценарий, до персонажи, актьорска игра, атмосфера, специални ефекти и най-вече костюми с изразени анатомични особености. Не успява дори са се впише в категорията “толкова зле, че чак е добре”.

Изображение с име: batman forever 19957. Батман Завинаги (1995)

За – Все още има някаква история, развитие на персонажите и инфантилността му е в нормални граници. Вал Килмър е добър както Батман, така и Брус Уейн.

Против – Откровено по-детски от предшествениците си, а атмосферата и декорите залитат към комичност. Актьори като Томи Лий Джоунс и дори Джим Кери преиграват и е болезнено да ги гледаш, особено по-дълго време. Пресъздаването на историята на Робин е в пъти по-добре направено в анимацията (Batman:TAS).

Изображение с име: The_dark_knight_rises_poster_02_by_kh_productions-d514e296. Черния рицар: Възраждане (2012)

За – Ан Хатауей като Селина Кайл (тука не ѝ казват Жената-Котка) и камеото на Лиъм Нийсън.

Против – Твърде дълъг, протяжен, на моменти особено нелогичен, особено краят му. Няма нищо ново, което да предложи, понеже всичко вече сме го гледали в предните две части, но отчаяно се опитва да се доближи поне малко да тяхното ниво. Драмата също му е в повече.

Изображение с име: batman returns5. Батман се Завръща (1992)

За – Мрачно-готическатата атмосфера е увеличена порядъчно спрямо първата част, старите, както и новите актьори са на много добро ниво. Динамиката между Батман и Жената- котка е може би най добре пресъздадена тук (ще видим какво ни е подготвил новият филм по темата).

Против – Прекаляват малко повече с цялата “отвратителност” на Пингвина – разбрахме го какъв е. нямаше нужда да ни се натъртва постоянно.

Изображение с име: the dark knight4. Черният Рицар (2008)

За – Балансиран, предвид множеството персонажи, с добра актьорска игра, история и екшън сцени. Трансформацията на Харви Дент и присъствието на Джокера са определено най-добрите попадение в лентата. Аз лично исках последния да спечели накрая (и той донякъде и успя).

Против – Рейчъл Доус, както и самата Маги Джиленхал нямат особено място в историята и по-скоро ѝ вредят. Батман/Брус Уейн в този филм е най-слаб като персонаж спрямо останалите дори и включвайки второстепенните – неориентиран, самосъжаляващ се. Като цяло е надценен спрямо предшественика си.

Изображение с име: the batman 20223. Батман (2022)

За – Мрачната ноар атмосфера е явно предимство, но също много сполучливи са по-голямата част от персонажите и самата история, която, въпреки че е позната до болка, има какво да ни покаже.

Против – Робърт Патинсън може да го докарва като Батман, но е много слаб като Брус Уейн – изглежда по-скоро като дрогиран емо-тийнейджър, прекалил с ранните Linkin Park. От темпото също има какво да се желае.

Изображение с име: batman begins2. Батман: В началото (2005)

За – реалистична origin story от край до край, реалистични версии на персонажите за пръв път, като всеки един е пресъздаден по много добър начин. Историята е на ниво, дори и с неочаквани обрати, както и развитието на персонажите. Може спокойно да се гледа и от зрители, които не са почитатели.

Против – няма

Изображение с име: batman1. Батман (1989)

За – началото на (не само) моята Батман фенщина, оптимално-странен, но порядъчно пленяващ с герои, ноар атмосфера и история. Взаимодействието между главните актьори е неочаквано добро. И, разбира се, това.

Против – няма

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата