53 коментара
nauchni-otkritia-2011

С какво може да се запомни 2011 в научен аспект

Какво се случи през изминалата година – някои интересни новости от технологичния свят, които заслужават вниманието ни.

Представяме ви някои от по-важните събития през изминалата 2011-та година, които си заслужиха медийното внимание. Ако случайно сте пропуснали нещо то явно сте живели на друга планета, сега е времето да наваксате.

Американската национална програма за космически изследвания (НАСА) успешно завърши тестовете си на космическата совалка от ново поколение

SpaceX Dragon

Изображение с име: SpaceX DragonТози кораб ще позволи полети от Земята до станциите, между самите станции и по повърхността на Луната. Интересното е, че тази совалка разполага със 7 места за пасажери (вероятно няма да се продават билети в интернет, но все пак се оглеждайте). Совалката може да лети в два режима – безпилотен и пилотен. Разполага със собствени двигатели, които да й осигурят меко приземяване или преместване по повърхността. За съжаление обаче, самото излитане и излизане от земната атмосфера става единствено благодарение на големите двигатели и още по-големите им резервоари. За по-любопитните могат да се запознаят с проекта от тук.


Вода на марс?

Изображение с име: marswaterВероятно нищо ново не ви съобщаваме, но досега всичко беше само догадки и теории. Интересното в случая е, че Ройтерс са съобщили за вода на Марс още преди десетилетие, но под формата на лед. В момента обаче на базата на наблюдения и сравнения е установено, че на Марс през периода на късната пролет и ранната есен, има подобия на реки, като други учени дори добавят, че те трябва да са леко солени.

Само информативно да вмъкнем, че на Земята има микроорганизми, които живеят при доста сурови условия (липса на светлина, топлина), което може само да ни навежда на мисълта, че марсианците са някъде там…


Проектът „СЕТИ“ възкръснаИзображение с име: seti-proekt

Поради финансова недостатъчност, проектът „СЕТИ“ бе преустановил търсенето си на извънземен разум. За щастие обаче, благодарение на обществеността и дарения от американските ВВС, проектът отново е на линия и щателно проучва откритите досега екзопланети, за които се предполага, че е възможно да приютяват живот.


Изображение с име: kepler-22bKepler-22b

Странно име за планета, но явно ще използваме това, докато обитателите й не дойдат и не ни кажат истинското. Кеплер-22б (Kepler-22b) e първата потвърдена екзопланета, открита в обитаемата зона от мисията на НАСА „Кеплер“. Учените вече са в еуфория, въпреки, че дори не е ясно какво е състоянието на планетата (течно, газообразно или скалисто). Но за сега, това може би е най-доброто предположение за населена планета. Факт обаче е, че Кеплър-22б се наимра на около 600 светлинни години от Земята. Това означава, че на практика дори не знам дали планетата е още там, а и да знаем, едва ли ще забодем земно знаме скоро, или поне докато не изобретим светлинен двигател.


Неутрино

Изображение с име: neutrinoЧастици по-бързи от фотоните. Учените доказаха, че съществуват елементарни частици, които могат да се движат със скорост, по-голяма от тази на светлината. Учените от ЦЕРН изпратили сноп от неутрино към подземната лаборатория в Италия „Гран Сасо“. Регистрираните данни сочат, че разстоянието от 732 километра е преодоляно с няколко милиардни от секундата по-бързо отколкото от фотоните.

 

И като за финал, една новина, покрай която се разшумя много, но както всичко – всяко чудо за 3 дни.


Космически кораби летят КЪМ Земята

Изображение с име: V spaceshipВ началото на годината се разшумя много покрай новината, че неизвестни обекти летят право към Земята (тогава дори се позачудихме дали да не напишем и ние статия по въпроса, но решихме да изчакаме потвърждение). В началото учените казваха, че това са метеорити, след това се появиха и теории за космически кораби, но реално никой не определи какво всъщност е това. В крайна сметка се заложи на тезата, че това са космически кораби. Евентуално, на среща с извънземни те им пасажери можем да разчитаме не по-рано от до болка популярната вече 2012-та година, когато се предполага, че „обектите“ ще бъдат в Земна орбита. Според Кралската академия на науките, земляните трябва да се готвим за срещата с извънземните. Оттам дори предложиха да се сформира структура в ООН занимаваща се с тази дейност. А преди няколко месеца се смяха на учените от нашата БАН заради твърденията им, че си говорели с извънземните.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата