brody-black-adam

DC strikes again

Ревю на филма „Черния Адам“.

Търсите лек екшън? Със свръхестествен елемент? Искате да гледате как Скалата изпълнява мечтите на децата? Гледайте „Феята на зъбките“.

Искате да гледате комиксова история? Как главният герой се справя със смъртта на любим човек? Да е от DC кино вселената? Гледайте „Жената чудо“. Даже „Жената чудо 1984“.

Ако не сте разбрали какво намеквам, то нека го кажа директно – „Черния Адам“ не е филм с УАУ ефект. Историята е доста банална и е поднесена изключително сухо. На саунтрака му липсва ритъм и на моменти е на място, в други не просто не подчертава сцената, а я прави плоска. Същото е и с прекалено често използвания ефект на забавен кадър по време на екшън сцени.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Историята се развива в Кандак. Древна територия, където преди 5000 години е имало силно царство с богата история, култура и робовладелчески строй, но в момента стои малка държава, разпокъсана от различни наемни фракции, които търсят древни археологически артефакти и най-вече короната на Саббак, която според легендата е направена от специален метал и дава свърхестествени способности. Адриана Томаз и брат й Карим намират короната, но в същия момент ги напада наемническата групировка, която властва над Кандак. За да се спаси, Адриана призовава древно същество, което се оказва Черния Адам, който се нарича Тет-Адам. Тя и брат й са случайно спасени от Адам, докато той е обстрелван от всички страни и дезориентиран от новия сват, в който се събужда.

Това събитие изплува на радара на Американското общество на справедливостта (представено от Хоукмен, Атом Смашър, Циклон и доктор Фейт) и добродушно отиват да „спасят“ Кандак от Тет Адам. Разбира се, те не успяват, а когато той се предава, по-голямо зло се появява и се те са принудени да го освободят, за да спаси света.

Като известен антигерой, Black Adam спомага да се постави въпросът дали животът като ценност е над всичко и дали трябва да се запази на всяка цена, дори тази на свободата. Имаме две символични кончини – на главния антагонист, за да се домогне до дълго търсената мощ, и на Доктор Фейт като акт на саможертва. Допълнително самото създаване на Тет-Адам ляга върху подобен тип саможертва.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Напук на сериозността на този въпрос филмът е изпълнен с доста действие и препуска от битка в битка с леко разтоварване от леко комични персонажи и диалози.
Това не е филм като „Жената чудо“ или „Лигата на справедливостта“. Не е новият „Батман“. Тук героите знаят идеалите си и не се притовопоставят ненужно един на друг, докато злодеят бавно постига целта си. Тук няма вътрешни конфликти, които да разкъсват душата на персонажите. Няма и любовен интерес, който да е в окото на бурята. Комичните моменти са лесно разпознаваеми и е видимо кой герой с каква цен е бил избран, за да стане часто от филма.

Ако искате неангажиращ петъчен екшън, „Черния Адам“ е филмът. Ако търсите нещо повече, DCEU вече може да ви го предложи в други свои заглавия.

 

Моята оценка:

История – 4
Герои – 4
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 3
Емоционален заряд – 5
Фантастични елементи – 5
Саундтрак – 5
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (4,60)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата