Информация зад кадър на „Тъмна дарба“

За продукцията на кино адаптацията на едноименния роман.

Тъмна дарба е дебютът в игралното кино на режисьорката Дженифър Ю Нелсън, популярна с работата си по поредицата Кунг-фу панда. Филмът е екранизация по бестселъра на Александра Бракен, който е първа книга от нейната трилогия (Тъмна дарба, Неизчезваща и По залез, издадена у нас от „Егмонт България“).

Във филма участват Аманда Стенбърг (Игрите на глада) в ролята на Руби Дейли, Харис Дикинсън (Плажни плъхове) в ролята на Лиъм Стюърт, Мия Сеч (Зловеща семейна история) в ролята на Зу, Скайлан Брукс (Обратен гард) в ролята на Чъбс, Манди Мур (This Is Us) в ролята на Кейт, Патрик Гибсън (The OA) в ролята на Кланси Грей, Лидия Джуит (Скрити числа) в ролята на малката Руби и Гуендолин Кристи (Игра на тронове) в ролята на лейди Джейн.

Нелсън режисира по сценарий на Чад Ходж, известен като създател, сценарист и изпълнителен продуцент на сериалите Good Behavior на TNT и Уейуърд Пайнс на FoxШон Леви и Дан Ливайн от компанията 21 Laps (Странни неща, Първи контакт) са продуценти, а Джон Х. Старк и Дан Коен са изпълнителни продуценти.

Филмът е заснет в САЩ и излиза по кината на 3 август 2018.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Когато Руби се събужда на десетия си рожден ден, нещо в нея е различно. Нещо толкова притеснително, че да накара родителите й да я заключат в гаража и да повикат полицията. Нещо, което я изпраща в Търмънд, брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. Руби не се превръща в жертва на мистериозното заболяване, което погубва повечето деца в Америка, но тя и останалите като нея оцеляват, като се сдобиват с нещо още по-страховито – умения, които не могат да контролират.

Вече на шестнайсет, Руби е една от опасните. Когато разбира това, тя избягва от Търмънд, което за малко не й коства живота. Сега тя е бегълка, решена да намери единственото безопасно място за деца като нея – Източна река. Тя се присъединява към група деца, избягали от подобен лагер. Лиъм, техният смел водач, се влюбва в Руби. Но колкото и да го харесва, тя не може да рискува да се сближи с него. Не и след случилото се с родителите й. Когато пристигат в Източна река, нищо не е такова, каквото изглежда, особено мистериозният им водач.

Но тук действат други сили. Има хора, които няма да се спрат пред нищо, за да използват Руби в своята борба с правителството. Тя е изправена пред ужасен избор, заради който може да пропусне шанса да живее както би искала.

Александра Бракен

За филма

Базиран на популярния бестселър, „Тъмна дарба“ започва в разтърсена от трагедия Америка, където 98% от децата умират от мистериозно заболяване, а оцелелите 2% са обявени за врагове на държавата и това ги превръща в бегълци. „Филмът разказва за децата, които използват тези сили, за да оцелеят, има много екшън, но и много драматични моменти“, казва режисьорът Дженифър Ю Нелсън.

„Тъмна дарба“ е адресиран към зрителите, които ще се идентифицират с героите и ще могат да се разпознаят в този кошмар. „Искахме това да изглежда съвсем истинско, все едно, че е част от ежедневието ни и го знаем“, казва Нелсън. „Именно затова тези сили са уникални, те се открояват на фона на нашата нормална реалност. Трябва да можеш да си представиш, че излизаш навън и виждаш някой, който прави тези невероятни неща, затова не искахме действието във филма да се развива далеч във времето, или в бъдещето, или на някое неопределено място. Искахме зрителите да повярват, че всичко това може да се случи“.

„Мисля, че повече от всякога сме наясно с факта, че не сме вечни“, казва Гуендолин Кристи, която играе ловеца на глави лейди Джейн. „Живеем в бурни времена и в следствие на това чувстваме тези утопични истории все по-близки до нашия живот, защото опасността да станат реалност е все по-голяма“.

„Тъмна дарба“ извървя интересен път към екрана. Ние се сдобихме с правата върху книгата преди пет години, когато нашата компания 21 Laps все още бе известна предимно с комедии и семейни филми“, казва продуцентът Шон Леви. „Но винаги съм знаел, че искаме да продължим в друга посока, към жанрове, в които героите са определящи“.

„Мисля, че тази история е класическа“, добавя продуцентът Дан Левайн. „Тя е толкова универсална в това, че е за деца, които стават тийнейджъри и разкриват, че са различни, което е неразбираемо за останалите хора, особено възрастните и членовете на правителството. Затова ги затварят в лагери. И историята следва тези деца, които порасват и се научават да отстояват и защитават себе си. Мисля, че докато израстваме, често се сблъскваме със страха от това дали се вписваме някъде и с опитите да получим одобрение“.

„Тази история е за свят, който не е по-различен от нашия“, отбелязва Аманда Стенбърг, която играе ролята на Руби Дейли. „Но се случват някои драстични неща. По-голяма част от децата по света са мъртви. А оцелелите деца са развили тези необясними умствени способности. И заради тези способности възрастните се страхуват от тях и ги затварят в лагери. Специално тази история разказва за момиче, което избягва от такъв лагер и за това какво се случва, след като тя разбира, че е изоставена от собственото си семейство“.

„Всеки, който е бил тийнейджър, може да се припознае в тази история“, казва Левайн. „И мисля, че това е наистина уникално. Когато хората гледат трейлъра на филма и после отидат да го гледат в кината, ще разберат, че той е актуален за днешния ден, че е за нещо напълно реално, което може да се случи утре, независимо от фантастичните елементи и невероятните сили. Струва ни се много по-нормален и реален и действието в него се развива в утрешния ден, за разлика от някое далечно тоталитарно бъдеще, в което царува нов световен ред“.

„Тъмна дарба“ беше специален за мен, заради възможността да се направи нещо различно, нещо свежо“, добавя Нелсън. „Сценарият беше наистина новаторски и имаше невероятна емоционална дълбочина. Героите бяха толкова истински и разпознаваеми, че всеки би искал да прекара известно време с тях. Има невероятен екшън. Но емоционалната дълбочина беше определяща за мен“.

„Има няколко важни теми, които са в основата на филма“, казва Леви. „Това е до голяма степен филм за принадлежността и той е за деца с невероятни сили, но всеки знае какво е да се бориш в търсене на своята идентичност. Това търсене достига своя пик в края на пубертета, и именно на него е посветен нашият филм“.

„Става въпрос за малка група деца със свръхчовешки възможности, които те не разбират напълно, но разкриват помежду си, докато бягат от властите. Става въпрос за начина, по който те се свързват и могат да разчитат един на друг, докато издирват други като тях. Филмът може да засяга тягостни теми и събития, но е изпълнен с надежда. Всъщност той е за възможността за свързване и възможността за приемане“, казва Леви.

„Това е филм за хора на всякаква възраст“, отбелязва Нелсън. „Той не е само за това какво е да си тийнейджър. Всеки е преминавал през фаза, когато не се е чувствал комфортно в кожата си. Той е за това да се изправиш срещу нещата, които не те правят щастлив, които смяташ за свой недостатък, но ще успееш да намериш начин да преодолееш. Да имаш възможност да разбереш какво те прави уникален и да използваш това като своя сила. В началото главната героиня няма никакви свръхсили, тя е уплашена и се срамува от това, което е. До края обаче силите й нарастват. Сега тя може да прави неща, които не си е и представяла. Всеки може да се идентифицира с подобно развитие“.

С опит в анимацията и пристрастия към кунг-фу и екшън филмите, Нелсън е идеалният избор за режисьор на това екшън приключение с женски главен персонаж.

„Срещнахме се с доста режисьори като варианти да направят „Тъмна дарба“, признава Леви. „И тъй като това е история с главен женски образ, целта ни бе да открием режисьор, също жена, която ще успее да вложи във филма своите дълбоки и лични познания по темата. Срещнахме се с Дженифър Нелсън, която досега се е занимавала с анимационни филми и е режисьор на последните два филма от поредицата „Кунг-фу панда“, и макар, че тя е снимала нещо коренно различно, знаехме, че е идеална за този филм“.

„Джен наистина има брилянтен поглед върху нещата“, казва Леви. „Тя е художник на сторибордове и когато разгледате нейните рисунки, ще оцените колко са красиви, всяка е като произведение на изкуството, направена с такъв невероятен размах. Джен обича да представя по-различната страна на нещата и мисля, че се отличава с невероятен естетически стил, резултат от работата й по създаването на всякакви сторибордове. Тя помни всеки образ и как точно е нарисуван всеки кадър. Беше невероятно да я наблюдавам в процеса на работа по филма“.

„Хубавото в този филм е това, че събира толкова различни елементи, и единственият начин да се получи филм с толкова вълнуващи моменти е да разполага с таланта на Джен, която държи всичко да е заснето, както го е планирала. Тя нарисува целия филм под формата на сториборд и засне всеки кадър точно по съответната рисунка“, казва операторът Крамер Моргентау. „Джен споделя съвсем ясно и кратко от какво се нуждае и се отличава с богат визуален стил, резултат от работата й в анимацията“.

Поредицата на Александра Бракен

Нелсън е наясно какво стои в основата на „Тъмна дарба“. „Историята е наистина интересна. Неслучайно тази поредица има толкова много фенове. Те се разпознават в героите. Те реагират на посланието и на самата идея. Това вълнение от страна на феновете ме амбицира да направя този филм. Изчела съм много оригинални сценарии, които бяха добри, но този стига много далеч като дълбочина на посланията си“.

Бракен за първи път се пробва като актриса в една сцена със Скайлан Брукс в ролята на Чъбс. „За щастие репетирахме сцената, защото имаше опасност да се вкаменя в даден момент. Не смятам, че имам актьорски талант, но мисля, че заковах тази роля“, смее се Бракен.

Припомняйки си времето на снимачната площадка, Бракен разказва: „Разбрах, че това е една точна адаптация на романа. Филмът е резултатът от работата на много различни хора, които са вложили всичко от себе си в него. А всички актьори придадоха динамиката на отношенията между героите, което е толкова вълнуващо. Сега това е един колективен проект“.

Подбор на актьорите

„При подбора на актьорите важно беше разнообразието“, казва Леви. „Дженифър искаше да избере актьори, които да изглеждат автентични на екрана и да бъдат много различни. Мисля, че това е от особено значение за филм, в който се говори за различията и за приемането на различните“.

„Изборът на актриса за ролята на Руби беше от решаващо значение, все пак тя е на екрана в почти всеки кадър. Признавам, че познавам Аманда от няколко години, тя посещава същото училище, в което ходят и моите по-големи дъщери. Така че съм я гледал в училищни пиеси. Още когато беше 14-годишна, си личеше, че е специална. Аманда не само се откроява на сцената, но и на екрана, в ролята на Ру в „Игрите на глада“, гледал съм нейно изпълнение на хита “Beauty School Dropout” от „Брилянтин“ и тя отново беше страхотна!“

„Тя разсъждава и усеща нещата по много точен начин и откликна на тази история с невероятна дълбочина. Аманда е абсолютно истинска във всеки един момент и не изневерява на героинята си, което беше много важно. Тя е невероятно интелигентна и много силна, което я прави идеална за ролята на Руби“.

„Образът на Руби е много труден“, казва Стенбърг. „И тя е повече интровертна, както е описана в книгата. Така че за да й вдъхнем живот на екрана, искахме да покажем нейните различни лица, защото е невъзможно да разберем какво има в главата й така, както се чете книгата. Мисля, че тя е много страстна натура и е здраво стъпила на земята. Знае какво иска и това най-много ми харесва в нея. Но Руби е и много внимателна и се грижи за себе си. Мисля, че двете много си приличаме“.

На въпроса какво я привлича към този проект, Стенбърг отговаря: „Историята и нейните послания моментално ме грабнаха. Мисля, че има много допирни точки между тази история и света, в който живеем днес“.

Харис Дикинсън, който е в ролята на Лиъм, е толкова ентусиазиран да участва във филма: „В сценария ми хареса това, че е съвсем свързан с действителността, а също и че засяга теми, които са наистина важни – приятелството, семейството, подкрепата и да се бориш за това, в което вярваш“. „Лиъм повежда бунта и е един от бегълците“, обяснява Леви. „Той е страшно грижовен за младата Зу, която избягва с него. Така че имахме нужда от някой със свръхсили, с невероятно физическо присъствие, който можеше да се включи в тази любовна история. Все пак романтичните елементи са от основно значение в „Тъмна дарба“. Така любовната история на Руби и Лиъм бавно набира скорост“.

„Целият филм е пътешествие към митичния лагер за „надарени“ деца“, продължава Леви. „И в този лагер, където се предполага, че децата живеят свободно, е налице Кланси (героят на Патрик Гибсън), който е прекалено критичен към всичко. Все пак той управлява това утопично място, което може да е от „Повелителят на мухите“ или от „Лабиринтът“, в което живеят само младежи, и се грижи за поддържането на реда с доброта и със своята харизма. Има вероятност за любовен триъгълник между Кланси, Руби и Лиъм. Искахме да накараме зрителите да се замислят кой ще избере Руби. И Харис, и Патрик, освен че са големи красавци, имат такъв чар и изглеждат толкова добре на екрана, че романтичният триъгълник налива доза пикантност във филма“.

Заедно с Руби и Лиъм по време на пътуването до лагера, има още двама герои: Зу, изиграна от Мия Сеч, и Чъбс, изигран от Скайлан Брукс. „Зу е 9-10 годишно момиче, а Мия е истинско откритие. Тя е млада актриса на възраст, на която рядко може да откриете истински талант“, казва Леви. „Когато Мия се яви на прослушване за ролята, лицето й беше толкова изразително. Нейната героиня не говори през 95% от филма, а това не е лесно за представяне. Така че имахме нужда от някой, който да комуникира без думи. А Мия е истински професионалист на такава крехка възраст. Както разбираме с развитието на действието, нейната героиня е преживяла огромна травма, от която друга на нейните години едва ли би се отърсила толкова лесно“.

След като прочита романа, Сеч обяснява: „Мога да си представя Зу като себе си. Разбрах, че тя е много изразителна и в това отношение много си приличаме“. „И всички лесно се привързват към нея“, добавя Леви. „Разбирате защо Лиъм толкова яростно я защитава, като един по-голям брат“.

Другият спътник в пътуването – Чъбс се отличава с нещо различно. „Чъбс е съвсем истински, както и останалите герои, но внася определена доза лекота. Той нарича нещата такива, каквито ги вижда. Когато забелязва, че нещо се заражда между Руби и Лиъм, той бърза да го сподели, независимо дали ще накара всички наоколо да се почувстват неудобно“.

„Мисля, че имаме нужда от тази лекота и непринуденост в нашия живот и в този филм, който засяга доста тягостни теми и в който има множество напрегнати сцени и ситуации. И аз, като част от публиката, съм благодарен, когато се появи малка възможност за разтоварване от напрежението, и във филма има точно такъв хумор. Но той не е през цялото време, не е и елементарен, а си е точно обоснован. Обожавам филмите, в които хуморът се получава чрез взаимоотношенията между героите, конфликтите и техните притеснения, защото дискомфортните ситуации могат да са истински забавни“.

Две много различни героини допълват актьорския състав: Кейт, докторка, която се опитва да помогне на Руби, и лейди Джейн, ловец на глави, която е по петите на децата.

„Още в самото начало искахме Манди Мур да играе Кейт“, казва Леви. „Искахме някоя актриса, която да е силна, но и да бъде изключително сърдечна. Това е Кейт, която донякъде влиза в ролята на спасител. И Манди беше точната актриса за тази роля“.

„Лейди Джейн е ловец на глави и веднага се сетихме за Гуендолин Кристи. Независимо дали сте гледали „Игра на тронове“ или „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, ще се съгласите, че Гуендолин има осезаемо физическо присъствие, но тя е и невероятна актриса. Лейди Джейн е нещо като воин на пътя / ловец на глави, който е по петите на децата и се опитва да ги залови. Тя трябва да изглежда страховито, но нашата идея беше да е донякъде страшна и заплашителна, но по различен начин. А каквото и да направи Гуендолин Кристи, тя винаги привлича вниманието“.

Кристи е ентусиазирана да участва във филма и обяснява: „В сценария ме впечатли това, че е силно свързан с времето, в което живеем, с политическата ситуация, с проблемите на бежанците по света. Надявам се филма да бъде гледан от повече хора, които са смятани за различни от нас, но в крайна сметка тези различия въобще не са толкова големи. Надявам се, че ще можем да разпознаем човечността във всеки от нас, и че тя е свързана с нуждата от спокойствие, от подслон, от свобода и, разбира се, любов“, казва Кристи.

„Имам чувството, че лейди Джейн се терзае от интересна морална дилема. Тя е британка, но не може да напусне Америка, защото в резултат на заболяването границите са затворени. Ако залови децата, тя ще спечели достатъчно пари, за да може да се върне у дома, за разлика от своите жертви“, казва Кристи. „Лейди Джейн е великата героиня в тази книга“, добавя Леви. „Мисля, че зрителите ще се влюбят в нея на екрана“.

Цветовете на суперсилите

По време на снимките на „Тъмна дарба“ стотици деца, облечени в златисти, сини и зелени униформи, бягат по тъмни улички, едва осветени от охранители, които ги сканират. Аларми звучат през цялата нощ, сигнализиращи за размирици, докато войниците преследват децата, притискайки ги до електрическа ограда. Пада сняг и тъмнината поглъща Харис Дикинсън в ролята на Лиъм и Мия Сеч в ролята на Зу. Дикинсън се възползва от своите свръхсили и събаря огражденията.

През цялото това време Аманда Стенберг наблюдава ужасена, припомняйки си тежката съдба на тези деца. Те са една малка част от 2 % оцелели от мистериозно заболяване, убило 98 % от американските деца, и властите ги считат за опасност за обществото. Сцената изисква голяма прецизност от опитния каскадьорски екип, управляван от Джак Джил, и специалиста по визуални ефекти Майкъл Лантиери, за да пресъздадат напрежението, страха и драматизма, които изпълват атмосферата във филма.

Първо, от екипа трябва да имат ясна представа какви са силите на всяко от децата, за да преценят как ще ги визуализират с помощта на каскадьорите и специалните ефекти. „Направихме така, че тези свръхсили да са все едно децата наистина ги притежават. Идеята беше на екрана да изглежда, че те наистина могат такива неща, но все още не са се научили да ги контролират“, обяснява Ливайн. „Искахме да покажем какво би станало, ако вече си на определена възраст и изведнъж се оказва, че притежаваш тези сили и не можеш да ги контролираш и колко плашещо би било това за тези деца“.

„Някои цветове са по-опасни от другите и много лесно подобно цветово разделение може да се приложи и към днешното общество, в което хората стават жертва на предразсъдъци. Мисля, че това е друга част от книгата, в която много хора ще припознаят себе си. Хората, които са били третирани несправедливо, могат да разберат тази книга, в която децата са разделени по цветове и способности“, казва Ливайн.

„Мисля, че това, което някои хора считат за проблем или различие, всъщност може да се окаже необичайна сила“.

Оранжев е цветът на тези, които развиват телепатични способности. Руби, изиграна от Стенбърг, е определена като оранжева и развива способността да чете мислите на хората, да влияе върху техните желания и действия, да променя или изтрива спомени и да променя чувствата на другите. Кланси Грей, изигран от Патрик Гибсън, също е определен като оранжев и притежава телепатични умения.

Златен е цветът на тези, които развиват електрокинетични способности. Зу, изиграна от Мия Сеч, е определена като златна и има възможността да създава и контролира електричество. Тези деца са смятани за едни от най-опасните.

Зелен е цветът на тези, които притежават умствени и интелектуални сили. Макар че в книгата Чъбс е определен като син, създателите на филма решават да го направят зелен, за да може четиримата бегълци да са представители на различни групи. Така във филма Чъбс може да разреши всякакви проблеми и се отличава с фотографска памет.

Син е цветът на тези, които развиват телекинетични способности. Лиъм, героят на Харис Дикинсън, е определен като син и притежава способността да премества предмети като само си помисли това.

Червен е цветът на тези, които развиват пирокинетични сили. Определените за червени лица могат да създават и контролират огъня. В резултат на това те притежават огромен разрушителен потенциал и са смятани за най-опасните деца и съответно са най-голямото предизвикателство пред координаторът на каскадите Джак Джил.

Каскади и екшън

За да пренесе свръхсилите на децата от книгата на големия екран, Нелсън си сътрудничи плътно с Джил.

„Джен действаше много бързо, което беше страхотно“, казва Джил. „Тя се научаваше на много неща в движение. Казваше, че така й харесва и ни затрупваше с въпроси: Какви са параметрите? Какво можем да направим тук? Как може да стигнем от тук до тук? Да работиш с някой, който наистина иска да се научи, ни помогна много, защото със съвместните усилия на всички, нещата се получаваха. Джен знаеше какво иска. И имаше отговор за всеки въпрос, който й задавахме. Затова снимачният процес премина напълно гладко“.

„За уменията на червените използвахме истински огнепръскачки. Те бълват огън, точно като стари огнепръскачки от времето на Втората световна война. Те са заредени с течно гориво, което се изстрелва на висока скорост и струята може да достигне от 2 до 2,5 метра. И във филма червените всъщност бълват огън, като има буфер между устите им и мястото, където огънят се възпламенява и изгаря всичко по пътя си“.

За сцените с каскади Джил обяснява: „Идеята е, че макар всичко да изглежда като в един апокалиптичен свят, за героите това не е краят. Искахме те да усещат и някаква надежда. Искахме те да знаят, че се борят за един по-добър живот. Затова в тези екшън сцени героите се стараят да разучат своите сили и как да ги прилагат в действие. Те се научават как да правят всички тези толкова различни неща“.

„Стараехме се да регулираме динамиката на действието, така че най-големите екшън моменти да не са в началото на филма. Изграждаме тези свръхсили и екшън моменти така, че в третата част да е най-големият екшън. Това е един вид пътуване за всички нас, защото героите разкриват своя потенциал, след като се срещат с други като тях и разбират кой какво може да върши“.

„Тогава се оказва, че те са малко изплашени един от друг, защото не знаят дали единият няма да предаде другия. Така че трябва да се научат да си имат доверие. След като се научат да се доверяват, те ще могат да си помагат, за да достигнат мечтаната цел. Но техните преследвачи са винаги по петите им и лошата страна на всичко това е, че те никога не могат да са сигурни кой е техен приятел и кой е техен враг“.

„Една от най-предизвикателните сцени за нас беше в края на третата част, където имаше доста бълващи огън герои. Те бълваха огън на разстояние поне два метра. За тази сцена използвахме истински преносими огнепръскачки, заредени с дизел и бензин. Репетирахме сцената в продължение на няколко месеца, преди да я заснемем изцяло, заради всички сложни детайли по нея“.

Джил събира най-добрите каскадьори за сцените извън пътя, наемайки ветерана координатор на каскадите и негов брат Анди Джил, както и своя стар приятел и каскадьор Гари Химс. Прибягвайки до триковете, приложени от тях в поредицата „Бързи и яростни“, Джил и екипът му използват истински коли в движение, особено в сцените с преследването с Гуендолин Кристи. Прибягват и до помощта на различни платформи, които имитират различни части от съответната кола и улесняват снимките.

„Благодарение на своя огромен опит, Джак Джил и неговият екип създадоха невероятно зрелище. Мисля, че издигнаха този филм на друго ниво и сме много щастливи, че работихме заедно“, споделя Ливайн.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата