Любимите ни сериали за 2015

Най-добрите телевизионни продукти от миналата година според журито на SciFi.bg

Дойде време да изпратим окончателно 2015 г. като отдадем чест на сериалите, които грабнаха вниманието ни през нея. Системата на гласуване е същата като при филмите – авторите и най-активните коментиращи в SciFi.bg дават своя топ 5 (най-добрият сериал получава 5 точки, следващите с по една по-малко), а накрая всички се събират в обща класация.

Въпреки същата система, таблицата тук се получи много по-пълна и разнообразна. Причината е, че по общото ни мнение като жури през 2015 г. телевизиите предлагаха много по-качествени продукции от кината. Имаше по нещо за всеки вкус и достатъчно фенове на различни жанрови ниши бяха задоволени. Пак не сме на 100% доволни от всичко, но поне изборът е по-голям. Ето защо тук включените творби са повече, а разликите между тях – по-малки. 9 члена на журито отличиха 23 сериала.

Вижте също нашите класации за филмите и книгите на 2015.

 

Започваме с 9-то място, което се поделя между 4 телевизионни творби с по 5 точки – Agent Carter, Jessica Jones, Supergirl и Person of Interest. Изглежда, че за женските комиксови сериали има достатъчно публика и интерес и те са достойна конкуренция на мъжките. „Под наблюдение“ пък се оказа любимия сериал на Драгомир Стоянов за годината заради добре представената борба между двата изкуствени интелекта, интересните конспирации и екшъна, който продължава да е на ниво.

8. The Walking Dead – 6 точки

walkingdeadbanner

Валентин Стайков – 5 точки – Това сериалче си ми стои в топа от самото му начало. Краят на 5-ти и началото на 6-ти сезон, които излязоха тази година, си остават все така на ниво. Много ме изкефи историята на Морган, бързо се превръща в любим герой 😉

Неделчо Недев – 1 точка – Този сериал е един от любимите ми и това повлия да го включа. Втората половина на пети сезон не ми беше толкова интересна, а и не умряха герои, за които да ми пука. Шести сезон обаче си върна интригата. Засега всички от групата са живи (макар че Глен оцеля благодарение на гаф), но това няма да е задълго…

7. The 100 – 7 точки

the100banner

Недялко Панайотов – 4 точки – В сравнение с първи сезон, втори ни изстреля в Космоса (макар на екран да се случва обратното)! Израстването на героите идва тъкмо навреме, защото сюжетът се заплита и сякаш ще става все по-интересен занапред.

Мирослав Димитров – 2 точки – Втори сезон беше доста силен и заслужава място в общата класация.

Мира Георгиева – 1 точка – Драстично подобрение в сравнение с 1-ви сезон на тийн-сагата. Както историята, така и героите търпят развитие и всъщност се случва нещо интересно и запомнящо се.

6. Doctor Who – 8 точки

doctorwho

Петър Атанасов – 4 точки – Девети сезон бележи значителен прогрес спрямо епизодите от 2014. Има много забавни моменти, повдигат се интересни и дълбоки теми за размисъл, премеждията на героите носят силен емоционален заряд. С малко по-изпипани сюжети, с повече изненади и по-сериозни хорър-елементи сериалът има потенциал да надскочи предишните си най-добри сезони. Питър Капалди е страхотен Доктор, просто сценаристите трябва да му дават по-добър материал. Догодина ще имаме и нова придружителка, за която се надявам да е по-интересна от Клара!

Неделчо Ласков – 4 точки – Колкото и да боли, поставям любимия си сериал на второ място. Но пък го класирам там с чиста съвест. Само като се сетя за миналия сезон, този изведнъж се издига рязко в очите ми. Нови сюжетни линии, силни диалог и драма, неочаквани обрати и завръщане към класическите мотиви, разгръщане на потенциала на актьорите… този сезон имаше толкова много от съставките за един невероятен успех. Може би високата репутация на „Доктор Кой“ и още по-високите очаквания на феновете, бяха пречка пред пълния успех на сезона. През този сезон забелязах много нови имена сред сценаристите, като това ме навежда на мисълта, че най-накрая Мофат си търси заместник… Не съм запознат със слуховете около това и продължавам да се надявам.

4. Arrow – 11 точки

arrow

Неделчо Ласков – 5 точки – На първо място поставям „Стрелата“. Макар и миналата година да беше доста слаб, в новия сезон доста поосвежиха нещата с представянето на Призраците и Демиън Дарк. Мистерията е силна тази година, което намирам за много позитивно. Екшънът и драмата са на средно ниво, но сериалът никога не е бил най-великият в тези категории. Някои нелогични и дори нелепи моменти в развоя на действието и поведението на героите от време на време се прокрадват и развалят удоволствието, но това е само за кратко и до края на епизода вече си готов да простиш.

Недялко Панайотов – 3 точки – Вече четвърта година го следим и най-после Оливър реши да вземе името „Зелената Стрела“. Сериалът започва да прилича все повече на комиксите. А същевременно връзката между Оливър и Фелисити вече е факт.

Драгомир Стоянов – 3 точки – Третото място в личния ми топ 5 умело се окупира от Arrow или, както аз обичам да му казвам, на Батман малкото братче (милионер-плейбой, който се е върнал от някъде, може да се бие и ходи маскиран да гони лошите). Въпреки че често се пресичат със „Светкавицата“, „Стрелата“ e за малко по-възрастна аудитория – той е як, с изобилие от шпионски епизодчета, някой и друг суперзлодей, с когото обикновено Батман се разправя, интересни и ненатоварващи истории и Кейти Касиди. Да, тъкмо за номер 3 си е.

4. The Man in the High Castle – 11 точки

the-man-in-the-high-castle-série

Мирослав Димитров – 5 точки – Малко мудно действие, но като цяло доста сполучлива творба с много добра актьорска игра, декори и атмосфера.

Мира Георгиева – 4 точки – Продукция с високо качество, където всеки детайл е пипнат. Големият проблем на сезон 1 е завършекът му, който можеше да бъде различен по 1000 начина и със сигурност 999 от тях щяха да са по-добри от сегашния.

Драгомир Стоянов – 2 точки – За това имах адски големи надежди и пилотът ги оправда. Няма да крия, че пътуване във времето, алтернативни вселени и неща от тази тематика са ми адски присърце. Сериалът си заслужава да е в топ 5 заради умелото пресъздаване на Хитлеристко-японска Америка и в общи линии само заради това е тук. Лошото е, че след 3-ти епизод действието адски зацикли.

3. The Flash – 14 точки

the-flash_banner

Петя Ивайлова – 5 точки – Тази година имаше много нови, сполучливи и интересни сериали, затова ми е трудно да избера фаворит за класацията си. Предпочетох „Светкавицата”, не защото е най-добрият сериал за 2015 г., а защото запази нивото си от първи сезон – нещо, което, както знаем, е трудно за постигане. Освен това, макар и понякога логиката на шоуто да граничи с тази на детско филмче (Снарт замрази лазерни лъчи!!?), то продължи да радва зрителите си с интригуваща сюжетна линия, симпатични персонажи, които имат много добра химия помежду си, и могъщ нов злодей, който със сигурност ще сервира някоя и друга изненада през втората половина от сезона.

Недялко Панайотов – 5 точки – Отлично изпълнение на ролите от страна на актьорите и чудесна история в сезон 2. Взаимоотношенията баща-син при Бари и Хенри са може би най-големият успех за сериала. Сиско продължава да бъде все така оригинален и забавен.

Неделчо Ласков – 3 точки – Моят любимец от миналата година определено не се представя на ниво тази година. Този сезон ми е доста скучен и лишен от моменти, които да те спечелят и накарат да ти пука за съдбата на героите. Личните драми на Бари в началото на сезона бяха не само глупаво замислени, а и глупаво изпълнени. Харисън Уелс 2.0 досажда изключително много, особено след като в края на предния сезон останахме с впечатлението, че сме се отървали от него. Новият главен злодей изобщо не внася нищо свежо или ободряващо. Това, при положение че сериалът е толкова млад… Изисква се специален талант да направиш сериен филм скучен само след два сезона. Единствените положителни черти на сезона са романсът на Бари и новата полицайка и историята на Сиско, който става все по-интересен герой и е наистина удоволствие да се гледа. Но ако годината беше по-силна, „Светкавицата“ нямаше да е в класацията ми.

Драгомир Стоянов – 1 точка – Taзи година за мен мина под знака на комиксовите сериали, даже ако трябва да съм честен и изчерпателен – адаптациите по DC герои. Естествено, слагаме най-лекия най-долу – „Светкавицата“. Принципно интересни персонажи, истории, някое и друго пресичане със „Стрелата“, немалоумна псевдонаука, заигравки с пътуване във времето – The Flash си върши работа, когато човек иска да релаксира и да не се напряга много-много. Далеч обаче от „съвселенниците“ си по-горе.

2. Game of Thrones – 15 точки

Game-of-Thrones-Banner

Мирослав Димитров – 4 точки – отново силен сезон за любим сериал 🙂 Малко по-зле беше представена историята на някои герои и към края пришпориха нещата леко, но пак е супер.

Валентин Стайков – 4 точки – Малко ме издразниха първите няколко серии, тъй като сякаш почти нищо не се случваше в тях, а накрая изсипаха цялото действие в 2-3 серии. Все пак си ми е много любим и успява някак си да ми задържи вниманието и да ме кара да очаквам с голямо нетърпение следващия сезон.

Неделчо Недев – 3 точки – Въпреки че не беше на нивото на предишните сезони, „Игра на тронове“ си остана сред топ сериалите за 2015г. Действията на Церсей се обърнаха срещу нея, Санса направи немислимото, а Джон Сноу си плати за добродушието.

Петър Атанасов – 2 точки – Темпото на сериала спадна тази година, което за мен е голям минус. Въпреки това, всеки следващ епизод продължава да се чака с нетърпение, изненадите продължиха да са неизменно в сюжета, а белите бродници най-накрая свършиха нещо сериозно! С приближаването на ледените зомбита към Вестерос, неприятната разходка на Церсей и въпросителните около Джон Сноу следващият сезон със сигурност ще е интересен.

Мира Георгиева – 2 точки – Продължава да държи високото ниво, което зададе още с първия си сезон. Април месец става по-интересно, защото вече изпреварваме събитията от книгата.

1. Orphan Black – 16 точки

Orphan-Black-season-3-banner

Петър Атанасов – 5 точки – Въпреки някои недотам сполучливи моменти, трети сезон на „Клонинги“ повиши качеството спрямо миналата година и успя да ме успокои, че не е задължително всеки сериал да пропада с течение на времето. В случая напротив – скорпионът се превърна в любим мой персонаж от раз (макар и третостепенен), съспенсът се завърна, карайки ме да чакам следващите епизоди с нетърпение, а и хуморът беше на високо ниво. Този сериал продължава да е най-интелигентният в ефира, а уроците по актьорско майсторство, които Татяна Маслани изнася всеки път, са наслада за окото и душата.

Неделчо Недев – 5 точки – Orphan Black отново стана интригуващ в третия си сезон. Елена беше във вихъра си, както и Алисън по неин си начин. Без съмнение, е първенец за 2015 в моите очи.

Мира Георгиева – 5 точки – След уникалния първи сезон Orphan Black продължава да смъква качеството
си, но това не пречи да бъде на нива над по-голямата част от останалите продукции, които се въртят в ефира.

Петя Ивайлова – 1 точка – „Клонинги“ имаше добър сезон, но и някои слаби моменти – цялата история с мъжките клонинги беше зле развита, а и Кал беше сметен под килима. Въпреки това заслужава да е в класацията заради по-горе изброените си качества.

Ето и пълната класация:

top seriali

Драгомир Стоянов наказва Wayward Pines – Мислех си, че това ще е достоен заместник на Twin Peaks. Опита се – не стана. Опита се да прокара прилична линия на загадъчност и странност – не стана. После се опита да изгуби всякаква дори елементарна логика в стремежа си да постигне изненадващ обрат – това вече успя. Както и да изгуби времето ми. Но пък ще има втори сезон.

Мирослав Димитров наказва The Messengers – Тотална глупост!

Неделчо Ласков наказва Under the Dome – Дадох много шансове на този сериал, но той става все по-зле. От тазгодишните епизоди не си спомням нищо. Добре че го завършиха, защото още една година едва ли щях да издържа.

Петър Атанасов наказва Under the Dome – Някой ден ще направя класация за сериали с най-бързо пропадащо качество. Under the Dome ще е на първо място.

Петя Ивайлова наказва Helix – Имаше и много издънки, разбира се, но най-забележимата (т.е. най-ужасната) е може би „Хеликс”, на който давам минус една точка. Има толкова много сбъркани неща във втория сезон, че не си струва да ги изброявам. Невероятно е, че някой някъде е позволил подобно нещо да стигне до екран.

Валентин Стайков наказва Supernatural – Eдин от любимите ми сериали отдавна се е превърнал в пълна боза…

Неделчо Недев наказва The Strain – Нелоша идея, но героите са ми все толкова безинтересни (някои дори абсурдни), а актьорите безлични. Дори не можах да го догледам.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
14 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Кал На Sense8 Мира за малко да му даде една точка. На мен също ми хареса, но нямаше достатъчно динамика, за да се класира в топ петицата ми. Дано догодина да се поправи в този аспект 🙂 Даже съм му писал ревю – http://scifi.bg/statii/otvorete-osemte-si-setiva/

Кал

Каквоооо? Смели са Кал под килима?!?

В такива моменти ми иде да викна като Чарли Шийн в „Смотаняци“ (ма не помня 1 или 2), като разбра, че другарят му не може да ходи, понеже гадовете са му вързали на възел връзките на обувките:

„Мръсници! Как са могли?!“

… На по-сериозна вълна: страшно ми е, че Sense8 не го споменава никой от вас. Но поне при Шадоуданс го има:

http://www.shadowdance.info/magazine/articles/mustsee-sff-tv-shows

… в коментарите. 🙁

Драго

Тя и да умре, ще я топнат в Lazarus Pit, нали са на абонамент там.
Мен актрисата ми харесва, не персонажа – затова не съм писал Лоръл, а Кейти 😉

Миро

Тази Лоръл определено трябва да умре вече 🙂 . Съжалявам хора, ама много ме дразни, от някаква смешна адвкокатка сега ми е много смешна чак нелепа героиня … нз 🙂

Мира

Драго Доживях да видя някой, който харесва Лоръл, а не иска да умре по най-брутален начин колкото се може по-скоро 😀

Нед Ласков
Неделчо Ласков

Пешо, Mr Robot не е нищо чак толкова. Като идея и изпълнение е много оригинален, като сюжет – напрегнат и интересен, като акторска игра е доста добър и в крайна сметка е разочароващ. Не съм сигурен какво ще правят със втори сезон, но не виждам голямо бъдеще за сериала изобщо.

Иван Стамболийски
infi

За разлика от филмите, за сериалите просто ми е много трудно да определя една класация за това не че има значение но всеки от тях получава по 3 точки.
1. Doctor Who – Един от големите плюсове на този сезон беше че всеки епизод беше разделен на две. Това позволи по-богати истории. Нещо което липсваше в предния сезон. Дано формулата да се запази и за следващите сезони!
2. Sense8 – изключителна наслада за окото, уникални персонажи, леко слаба история но пък добре преплетена със случващото се на екрана. Когато имаш свобода да направиш нещо както искаш без да се интересуваш от PG това се получава.
3. The Leftovers – Един приятел определи този сериал като „резяк“ ще използвам същото определение. Рядко се случва втори сезон да надмине толкова много първи. А тук това беше изпълнено поне на 150%.
4. Limitless – Все още не е минал първия сезон но това е забавното сериалче тази година. И след Doctor Who, Браян е другия персонаж в която кожа искам да съм. Едно много добро продължение на един страхотен филм.
5. Constantine – Много жалко че прекратиха сериала след един сезон. Един уникален персонаж. Много се радвам че Arrow върна героя и се надявам да видя още от него в бъдеще.
Жалко че класацията е само за 5 сериала, тази година беше поредната силна година а в следващия месец се очакват още 10 сериала които имат шанса да бъда супер интересни (11.22.63, COLONY, CONTAINMENT, DC’S LEGENDS OF TOMORROW, THE FAMILY, LUCIFER, THE MAGICIANS, SHADOWHUNTERS, THE SHANNARA CHRONICLES (този почна вече) и SECOND CHANCE).
-1. Minority Report – За съжаление бяхме свиделите и на един голям провал. За разликата от Limitless тук важи точно обратното. За разлика от Брадли Купър тук Том Круз го нямаше. Героите изключително слаби до един. История тотално съсипана, за което получава и това -1. Имаше много лоши сериали но повечето нямаха потенциал, други си бяха съсипани още от начало.

Но сериала на годината е Narcos, но той просто не попада жанрово в тази класация.

Малко дълго се получи, но какво се да се прави както казах за разлика от филмите тази година имаше сериали.

Петър Атанасов

Викинги има и разни предзнаменования за бъдещето, знаци от боговете, гигантски мистични дървета… Даже си спомням, че трети сезон ми беше много по-фантастичен от първи. Класира си се, въпреки че отначало не бях мн склонен да го приемам за сериал с фентъзи елементи.

Nedev88

Аз доста се колебаех при сериалите. Малко ме яд за Джесика Джоунс, остана на ръба. Сериалите бяха доста изравнени миналата година (поне за мен).

Петя Ивайлова

ее, как да няма мистика във Викинги – смъртта на Зиги беше много мистична, а Рагнар е син на Один 🙂 В ИМДБ даже Reign е класифициран като фетъзи, макар че няма абсолютно нищо фантастично в него.
Г-н Робот е много силен сериал, но има някои излишно гадни неща – по принцип предпочитам сериали с по-свеж тон, но този е наистина добре направен.

Миро

Готина класация, отразява каточели общото настроение точно, само Викинги защо го броим за Фентъзи ? то няма нищо за мен от жанра в него. В първи сезон имаше лека мистика, но толкова, какт ои да е сериала е доста добър, мен си ме радва и също чакам по -ското да дойде 3 сезон 🙂 .

Петър Атанасов

Не се чудиш само ти как да изкараш Mr. Robot фантастика 🙂 Вальо искаше да му даде 5 точки, но не се прие, защото не е жанров. Иначе аз не съм го гледал, но явно ще трябва да му дам шанс.

Петя Ивайлова

Ако „революцията“ на Елиът успее, догодина ще включа „Г-н Робот“ в класацията си (защото това ще вкара сериала в сферата на алтернативното настояще, което май си е някакъв вид фантастика).