klasaciq knigi 2017

Най-добрите книги, които прочетохме през 2017 г.

Топ 7 на любимото ни от жанра.

Настъпва един от най-интересните периоди за нас – днес слагаме начало на класациите с най-доброто от предходната година! Както винаги, започваме с книгите! Те са най-непредставителната класация, тъй като се изготвя единствено на база пуснатите през 2017 г. ревюта на прочетеното от нас. Признаваме си, миналата година четохме по-малко и обхванахме продуктите на по-малко издателства (за да дадем шанс на повече самиздати, никой от които обаче не се добра до долния списък). Затова и основните играчи от минали години, „Бард“, „Сиела“ и „Колибри“, отново са на върха – „Бард“ са и най-продуктивни откъм нови заглавия от жанровете на научната фантастика и фентъзито.

Въпреки казаното по-горе, постиженията на описаните тук книги по никакъв начин не бива да се омаловажават. Това са прекрасни произведения, които горещо препоръчваме на всеки, който би могъл да се заинтересува от тях! Събрана е литература от САЩ, Великобритания, Израел, Русия и България. Мястото на тези творби в годишната ни класация е напълно заслужено.

И така, ето кои са седемте най-добри заглавия, на които попаднахме през 2017 г.

Изображение с име: drugiqt-syn-c7. Владимир Полеганов – „Другият сън“ (изд. „Колибри“)

Трудно е да се опише тази книга накратко – тя е изключително нестандартна и трудна за възприемане. Избягването на нормално повествование прави сюжета скромен и едва разбираем, но стилът, мистерията и изобилието от идеи говорят за истински шедьовър. Малцина си позволяват така да експериментират, а още по-малко издателства влагат пари в издаването на подобни извънземни творби, което прави „Другият сън“ още по-ценна придобивка. Сънува ли героят или преживява невероятните си истории наистина? Що за време е бъдещето, в което живее? Какви са тези същества, които осъществяват контакт с ума му? Книгата дава достатъчно материал, за да може всеки да помисли и сам да интерпретира прочетеното, но не поднася нищо наготово и определено изисква от вас да се понапънете.

Ревюто с оценка 5,45 четете тук.

Изображение с име: 185529_b6. Рансъм Ригс – „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ (изд. „Бард“)

Доста впечатляващ дебют на Рансъм Ригс, дори е странно, че следващите книги от поредицата за мис Перигрин не са чак толкова добри. Стилът му е добър, а историята на Джейкъб и чудатите деца е интересна, динамична, разнообразна, провокативна и изпълнена с колоритни персонажи. Книгата е детска, но засяга и някои сериозни теми, като например, дали е по-добре да живееш вечно като дете, но в страх, или все пак е по-хубаво да изживееш живота си. Също така има и хорър елементи, които несъмнено имат потенциала да се запечатат в съзнанията на децата ви (в добрия смисъл). Не е за подценяване и фактът, че книгата е прекрасно оформена. Има доста разлики и предимства в сравнение с филма, така че не я отписвайте заради него.

Ревюто с оценка 5,50 четете тук.

Изображение с име: chervena strana ccc5. Джо Абъркромби – „Червена страна“ (изд. „Колибри“)

Абъркромби не за първи път влиза в нашата класация. „Червената страна“ е със свои собствени главни герои, но се развива във вселената на „Първия закон“, която е добре да познаваме предварително. Фентъзито смесва елементи на уестърн и екшън. Както винаги при Абъркромби, най-ценното е стилът. Действието в началото е бавно, но това се компенсира с ефектните описания на света и вътрешните терзания на добре развитите герои. От средата нататък темпото се забързва и води до задължителните кървави конфликти. Основни теми на сюжета са изборът, природата на злото и тежестта на миналото върху настоящето, фантастичните елементи са слабо застъпени, но това по никакъв начин не пречи. Финалът е силен и справедлив, като оставя още потенциал за завръщане в богатия фентъзи свят.

Ревюто с оценка 5,50 четете тук.

Изображение с име: metro 2035 cc4. Дмитрий Глуховски – „Метро 2035“ (изд. „Сиела“)

Въпреки че „Метро 2034“ определено разочарова след „Метро 2033“, последната част от трилогията й връща доброто име и завършва всичко по повече от подобаващ начин. Глуховски продължава да разкрива все повече от ужасите на постапокалиптичния свят, само дето този път най-големите гадове не са черни мутанти, а са самите хора. Каквито, всъщност, винаги са били. Изключително богатият свят на московското метро, социалният коментар, емоционалният заряд, завладяващата история и обратите в нея са предимствата на този роман, а и на първата част от поредицата. Рядко съвременна руска литература става световен хит, но тази поредица успя и има защо!

Четете ревюто с оценка 5,50 тук.

Изображение с име: djak ot senkite cc3. Роджър Зелазни – „Джак от сенките“ (изд. „Бард“)

Тази книга може да ви изглежда малко ексцентрична отначало, но определено ще си заслужи мястото в библиотеката ви. Смес между научна фантастика и фентъзи, тя предлага предлага както приятно развлечение, така и храна за размисъл. Действието се развива в любопитно измислен свят с тъмна и светла половина, технологично напреднала и магьосническо-феодална. Главните герои са малко на брой, но са интересни. Сюжетът напомня леко на приказка, което му придава определен чар, а финалът му е впечатляващ. Някои елементи остават с отворен край, за да може читателят сам да помисли върху тях – има ли душа и каква е нейната роля, доколко трябва да се променя света в търсене на баланс.

Четете ревюто с оценка 5,60 тук.

Изображение с име: centralna-stanciq-c2. Лави Тидхар – „Централна станция“ (изд. „Бард“)

Ако за Русия е трудно да пробие на световния пазар в днешно време, представете си колко невъзможно изглежда това за Израел. И все пак сребърният медалист е именно оттам. Неговият роман разказва за далечното бъдеще, в което много от технологичните ни мечти са реализирани. Сюжетът е изключително богат на човешки истории и мистерии с философски отенък, макар откъслечността му да изисква да се чете с повишено внимание. Футуристичните елементи са добре развити и преплетени със социалния коментар, като комбинацията между тях и енигмите на сюжета определено провокират към размисъл и правят романа достоен за препоръчване на жанровите почитатели.

Четете ревюто с оценка 5,70 тук.

Изображение с име: vnimanie psihospusyk1. Нийл Геймън – „Внимание, психоспусък!“ (изд. „Бард“)

Малко изненадващо, но на първо място не е роман, а сборник с разкази. Това обаче не е толкова шокиращо като знаем, че авторът е Нийл Геймън. Тук той за пореден път демонстрира безграничното си въображение. Разказите са в различни фантастични поджанрове, от чиито рамки се възползват оптимално – хорърите са ефектни и зловещи, с майсторски изградена атмосфера, фентъзито е пленително и нестандартно, а като бонус имаме и нереализиран епизод на „Доктор кой“. В случаите, в които Геймън използва чужди герои, като Шерлок Холмс, той го прави по изключително стилен начин и с уважение към оригинала. Сборникът определено си заслужава да се прочете, тъй като разказите му са наистина впечатляващи и въздействащи.

Четете ревюто с оценка 5,90 тук.

 

Допадат ли ви книгите в този списък? А кое беше най-доброто, на което вие попаднахте през миналата година и бихте препоръчали на читателите на SciFi.bg? Повече от всякога, ще се радваме на вашите мнения в коментарите!

Всички тези книги, както и много други от любимите жанрове, можете да закупите от Ozone.bg.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата