2 коментара
blue-clouds-knigi

Най-добрите книги, на които сме правили ревюта през 2013

SciFi.bg представя… Най-доброто в литературата от 2013 г.

Наближава краят на годината и е време да отличим най-доброто, на което попаднахме през нея. Започваме с книгите. През 2013 фантастиката в литературата сякаш изживя подем, поне на нашия пазар. Издателствата се активизираха и започнаха да пускат все повече жанрови произведения – както от набиращи популярност нови автори, така и от установени класици. Ще отличим най-добрите 5 предложения, на които сме писали ревю през тази година, на базата на оценките в края на статиите.

Преди това ще отбележим няколко условности:
– Тъй като през тази година сме работили със 17 издателства, което не е малко, но не са и всички, няма как да сме обхванали целия пазар. Има големи издателства, чиито книги отсъстват (Бард, MGB Books и др.).
– Дори и да работехме с всички издателства, пак нямаше да има как да прочетем всичко, което излиза. Ако дадена книга отсъства, то може и да е защото никой от екипа ни не я е чел и не й е написал ревю, а не защото не е по-добра от някоя от включените.
– През тази година сме писали ревюта и на книги, излизали през миналата година. Сметнахме, че е редно да ги включим, за да бъдат и те оценени (след като са пропуснали 2012) и за да имаме основание хубавите издания от края на 2013, които още не сме прочели, да включим в класацията за 2014.
– Крайните оценки, които са взети като основен критерий за класацията, не са 100% обективни, тъй като е трудно да се сравняват две тотално различни книги, особено ако са оценявани от двама различни автори (някои са по-щедри в оценките си, други по-строги). Въпреки това, този критерий остава възможно най-обективният за такава класация.

И така, като имаме предвид тези уговорки, вече можем да започваме с изброяването на това, което най-много ни хареса през тази година:

 

Изображение с име: dom_za_razplata_ccc5. Джон Сол – „Дом за разплата“ (Отличен: 5,58)

Светът в този роман е доста безмилостен към малолетните му главни герои. Родителите са или насилници, или пияници, или мъртви, а децата са изправени срещу несправедливостите на живота още от малки. Но ето че идва възможността за възмездие. Две деца получават свръхестествената сила да отмъщават и да наказват несправедливостта. Какво заслужава наказание? Доколко то може да бъде справедливо? Може ли едно дете с такава сила да остане невинно и неопетнено като връстниците си? Този свръхестествен трилър не само че държи читателя на нокти, но и повдига интересни теми за размисъл

 

Изображение с име: KORICA-small4. Лейни Тейлър – „Създадена от дим и кост“ и „Дни на кръв и звездна светлина“ (Отличен: 5,63 и Отличен 5,70)

Малко изненадващо, в най-добрите книги от тази година се намърдаха първите две части от тийн фентъзи трилогия. В нея се запознаваме със странната Кару, която живее в Прага и е отгледана от химери. Постепенно разкриваме нейната предистория и навлизаме в един много по-богат свят, където се водят кървави битки между химери и ангели. В този свят няма място за добрина или любов, но Кару и нейният любим все пак ще се опитат да го направят по-добър. Интересни история и герои, много богат свят, перфектно темпо на повествованието и майсторско прокарване на идеи се комбинират, за да изкарат тези два романа сред най-добрите.

Изображение с име: pustinno kopie ccc3. Питър В. Брет – „Пустинното копие“ (Отличен: 5,68)

И миналата година Питър В. Брет успя да влезе в класацията с дебюта си, „Защитения“. Тази година той доказва, че включването му не е случайно и отново ни смайва със завладяващото продължение. Фентъзи светът на Брет доскоро се доминираше от ядроните – демоните, които излизаха през нощта и избиваха непредпазливите. Но в този роман хората вече са по-активна страна. Нещо повече, има двама провъзгласени Избавители – един от Север и един от Юг. Но двама не могат да си поделят титла за един… Назрява борба не само между ядрони и хора, но и между хора и хора. Ценното в тази поредица е как Брет успява да вкара героите си под кожата на читателя и да развива историята с точното темпо и баланс между действие, диалози и описания.

Изображение с име: zora_cover2. Октавия Бътлър – „Зора“ (Отличен: 5,70)

И жените могат да пишат фантастика. А ако те се казват Октавия Бътлър, тази фантастика може да бъде много странна и различна. В този роман човечеството се е самоунищожило в ядрена война. Отвратителните на вид извънземни оанкали обаче са успели да спасят няколко екземпляра, сред които и главната героиня. Малцината оцелели трябва да възстановят човечеството, но няма как да го направят без обмяна на генетичен материал с оанкалите (не, това няма да стане в лаборатория, това ще стане по… естествен, колкото и противоестествен да изглежда, път). Романът представлява смел експеримент на мисълта, психологията и социологията, който може би няма да понесе на всички, но ще разшири кръгозора на по-широко скроените и няма да ви остави безразлични.

Изображение с име: slepogled-korica1. Питър Уотс – „Слепоглед“ (Отличен: 5,98)

Дойдохме си на думата! Класацията тази година се печели безапелационно от „Слепоглед“. Той разказва за първия контакт на Земята от бъдещето с извънземни. Но това е само накратко, защото в него има още толкова много неща. Феноменално богатство от фантастични теми, смразяваща атмосфера, уникални извънземни… Този роман е всичко, за което сте си мечтали. Няма как да сте фен на жанра и тази книга да не ви е сред любимите. Със сигурност не е нещо, което да прочетете на един дъх, но не е и нещо, което лесно ще забравите.

 

Изображение с име: sqnkataБГ бонус: Сибин Майналовски – „Сянката“ (Отличен: 5,53)

Тази година българските романи не се пребориха до най-добрите пет, но няма как да не отчетем опита на Сибин Майналовски със сборника разкази „Сянката“. Изключително разнообразни произведения, от които вероятно всеки може да си намери поне едно, което да му остане любимо. Най-голямото предимство на автора е неговият завладяващ стил, който прекрасно се възползва от всички нюанси на езика ни, за да предаде точното чувство и атмосфера. Майналовски явно е фен на фантастиката във всичките й проявления и очевидно се забавлява, докато твори. Това усещане няма как да не се пренесе и върху читателя, което допълнително прави сборника още по-приятен за четене.

 

Топ 10 се допълва от:
– Феликс Палма – „Картата на времето“ (5,55)
– Джо Абъркромби – „Герои“ (5,55)
– Глория Му и Борис Акунин – „Ангелина спасява света“ (5,53)
– Лий Бардуго – „Престол и щурм“ (5,53)

 

Липсва ли вашата любима книга от тази година в класацията? Какво според вас сме пропуснали? Споделете в коментарите!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата