Първите небеса паднаха драматично, но успешно

Falling Skies приключи с първия си сезон. Коментарът от главния редактор на SciFi.bg за дебютиралия това лято сериал е без спойлери.

Средната възраст на главните герои от тази снимка е около 20 и нещо години. Но, ако ви прави впечатление, всеки от тях е или от 30 и нещо нагоре, или от 16 надолу.

„Падащи небеса“ беше един от сериалите, чийто дебют зрителите очакваха с огромен интерес тази година. Поредното изкушение на Стивън Спилбърг напълно оправда очакванията, които му се възлагаха откъм рейтинги. Още премиерата се похвали със силен старт (всъщност най-силният за TNT досега), броят на зрителите остана относително стабилен през целия сезон, а финалът на сезона стана най-гледаното предаване в САЩ за неделната вечер, и това при положение, че TNT е кабеларка. На пазара в Испания, Германия, Австрия, Великобритария и Австралия сериалът също е хит, като е продаден и в още 70 други държави. Подновяването за втори сезон дойде още преди Falling Skies да е преполовил първия си сезон, а добрите рейтингови показатели гарантират по-голям бюджет за следващите 10 епизода, които ще се излъчат през лятото на 2012.

Въпреки това сериалът се приема със смесени реакции от критици и зрители и далеч не всички ревюта са положителни. Всъщност, сериалът има доста неща за преработване и теми за преосмисляне, ако иска да запази силното си присъствие в рейтинговите графики и догодина. На какво се дължи недоволството на голяма част от критиците?

На първо място – на клишетата. Историята не предлага нищо ново – извънземна инвазия и хора, които оцеляват. Героите са твърде клиширани и голяма част от събитията са много лесно предвидими. На много места развитието на сюжета е твърде провлачено. Героите знаят какво искат, знаят как да го постигнат, но го отлагат за 2-3 епизода по-напред, които запълват със сериозни физиономии, сълзи и прегръдки.

Децата са нашето бъдеще и основен източник на мелодрама.

На второ място – досадните дечица! Ясно е, че сериалът е със семейна насоченост, което предполага и наличието на деца, но Стивън Спилбърг наистина прекалява с употребата им. Все отнякъде ще дойде някое дете да измрънка нещо или пък да каже нещо умно, с което да спечели уважението на негативния герой. Естествено, че трябва да има такива моменти, прегръдки между бащи и синове, но не бива да се прекалява, особено ако това е за сметка на екранното време на извънземните.

Така стигаме до третия сериозен недостатък – извънземните са престъпно подценени. Да, и с тях не бива да се прекалява, за да може тяхната мистерия да се разгърне и да заинтригува, но чак пък да минават цели епизоди без да се появи кьораво извънземно е малко прекалено – нали уж Земята е окупирана от тях?

А това ни води и до може би най-трудния за преглъщане факт. Хората се разхождат свободно по улиците на дневна светлина, организират се в огромни групи и въобще не им личи да живеят в страх от това, че може всеки момент да ги намерят и нападнат. Човек би помислил, че раса, овладяла космоса и с технологичната способност да завладее цяла планета, ще има достатъчно развита сателитна технология, за да открива огромни училища, обградени от оръжия и щъкащи наоколо хора. Все трябва да има начин да забележат 300 човека, които се движат пеша на открито по улиците на града, в центъра на който, между другото, имат и огромна висока структура, която би трябвало да им дава и допълнителни възможности.

Нека снимката не ви заблуждава - и военните в сериала прекарват много повече време с навъсени физиономии и сълзи в очите, отколкото с оръжие в ръка

Нереалистична е и цялата организация на хората. Вярно е, че САЩ воюват доста напоследък, но е странно, че такъв голям процент от оцелелите Бостънлии са ветерани от някоя война и са толкова много, че веднага организират военна йерархия и започват да се делят на военни и цивилни (нещо, което досади твърде много в „Старгейт“, особено последното разклонение).

Не е приятна и постоянната тъмница, в която се развива действието. Разбира се, „Падащи небеса“ има своите бюджетни ограничения, поради което не може да си позволи да показва кой знае какво, а тъмнината е добър начин да се прикрият ограничените средства, но все пак ще е добре и да се вижда нещо.

Честно казано, при постоянните мелодрами на героите и децата около тях, при това неестествено провлачване на събитията, дори извънземната мистерия губи своя чар. Все пак обаче извънземните заслужават похвали. На пръв поглед е озадачаващо защо раса, чиито представители имат по 6 крака ще строи двукраки роботи, но това е обяснено от само себе си към края на сезона. Всъщност видът на гадините, наречени скитъри, е доста освежаващ, при положение, че в повечето сериали и дори филми не си правят труда да създават оригинални нечовекоподобни извънземни. Все още не е разкрита мистерията за функцията на огромните структури в центровете на големите градове, както и как и какво точно правят хомотите с приемниците си. Тези въпроси, както и невероятният отворен край в последния епизод трябва да намерят своя отговор догодина. Между другото, именно развитието на този отворен край ще покаже дали сериалът има потенциал да предложи нещо ново или е просто поредната драма, с други думи дали е Sci-Fi или Soap-Fi. Засега клони към второто и очаквам втори сезон да започне с Том Мейсън, събуждащ се сам на асфалта/тревата, без спомен от това какво е правил предишната вечер. Но силно се надявам, че греша.

Прегръдките са често срещано явление в "Падащи небеса"

Все пак, трябва да се признае и че някои от драматичните сцени са сполучливи. Колкото и да са повърхностни героите, актьорите постигат някои наистина затрогващи моменти от време на време. Въпросът е да не се прекалява с тях, защото в един момент драмата се изтърква и дотяга. Именно това се опасявам, че може да отчужди зрителите догодина, ако не се преработи и обнови поне малко. С „Бойна звезда Галактика“ и „Изгубени“, които по подобен начин бавят разкритията на мистериите и наблягат на мелодрамите, не се стигна дотам, дори напротив, но там имаха много повече и по-разнообразни герои, по-осезаемо присъствие на мистериозните елементи в общата история, както и повече странични истории, индивидуални за всеки герои.

Като цяло, не може да се каже, че „Падащи небеса“ е разочарование. Най-малкото заради рейтингите, които говорят за обратното. От самото начало се знаеше, че драмата и семейните въпроси ще са в центъра на сериала, а не извънземните. За това подсказа и първият трейлър, пуснат преди много време, когато разбрахме, че самата извънземна инвазия няма да бъде показана, а ще бъде разказана чрез детски рисунки и детски гласчета. Поначало и самата телевизия TNT се специализира в драма – слоганът им е „Разбираме от драма“, а не „Разбираме от научна фантастика“. Така че дори хората, които не обичат душевните терзания да са в обектива на камерата много повече от извънземните, бяха предупредени от самото начало. И все пак Falling Skies сякаш има доста неизползван потенциал и може да бъде далеч по-добър. Догодина.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
9 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Определено е по-добър от сериала V, който имаш прекалено много дупки в сюжета. Нямам търпение за Сезон 2!

Петър Атанасов

Така е, колкото и да са тъпи американците, не вярвам, че само един затворник сред тях знае как се прави хляб 🙂 Права си и за мотивите му, точно това имах предвид, като писах че в сериала има твърде повърхностни и клиширани герои. Иначе аз очаквах повече от актьора, защото той играеше Дявола в The Collector 🙂

Петя Ивайлова
petia84

Вярно е, че Поуп не е толкова лош, колкото го изкарват – не мисля, че критиките във връзка с Маргарет са основателни – едва ли е могъл да направи нещо, за да я спаси; това, че той е бил „водачът“ е смешно – никой не може да бъде истински водач на банда престъпници (освен може би мафиотски бос, който им е взел страха;)) . Но има много глупави неща в този образ – например мотивите му – докато по-голямата част от човечеството е измряла, а останалите се опитват да оцелеят, той ловува извънземни и събира ценни предмети (за какво са му?); освен това от цялата група (поне стотина човека) беше единственият, който готви сносно, а също и единственият, който може да прави бомби – звучи нереалистично.

petia84, не можеш да отречеш, че Поуп внася известна доза разнообразие в епизодите.

Относно хомотите, моята теория е друга – те по-скоро представляват „трансформатори“, и превръщат съществата в инструменти. Както стана ясно от дисекцията на скитъра. Според мен, скитърите също са били някаква раса на някаква планета, и са били завладени от хуманоидните извънземни, също като децата тук.

Сигурен съм, че с увеличения бюджет за следващия сезон, ще се увеличат и сцените с извънземните, с което аналогично ще се покачи и динамиката в епизодите.

Като цяло филма ми хареса, и с нетърпение ще очаквам продължението.

Петя Ивайлова
petia84

Точно като с хлебарките – сигурно не са имали намерение да избиват другите полкове, но като са видели, че се готвят за масирана атака, са ги прочистили;))

Петър Атанасов

Всъщност моите критики съвпадат с ревютата в имдб, затова така написах статията. Според мен сериалът е скучен, защото излишно се разтяга действието с мелодрами.

Съгласен съм с теб за дечицата – мен те попринцип си ме дразнят, но тук някак си се траят. Само дето са навсякъде, което компенсира и пак дразни 🙂

Дано да измислят нещо умно с извънземните и техния план. Уж не държат да ни избиват, но всъщност като научиха къде е училището си изпратиха прилична армия. И щом са изтребили вече 4-ти и 5-ти Мас. Значи всъщност искат да си ни избиват, просто не си дават твърде много зор. Както ние мразим хлебарките и ги мачкаме по плочките щом ги видим, но няма да тръгнем по каналите да ги търсим специално.

Петя Ивайлова
petia84

Харесвам сериала, макар да съм съгласна с повечето критики. За мен основният недостатък е, че е малко скучен (което може да се дължи и на клишетата), но децата не ме дразнят – изглежда американците мразят всяко дете, което се появи във филм или сериал, с изключение на Хейли Джоуел Осмънт… Дразнещ елемент за мен е Поуп, който разбира от всичко – от месенето на хляб, до правенето на бомби. Един от комичните моменти (малък спойлер) беше, когато всички се зарадваха на прощалния му „подарък“ – пресен хляб, който беше оставил, след като избяга. Реагираха сякаш е манна небесна – имали са материалите, техниката, но досега никой от толкова народ не е могъл да го приготви?!
При всички положения, не мисля, че „Падащи небеса“ заслужава всички негативни коментари в IMDB – има недостатъци, но е приятен за гледане, и аз (а предполагам и много други хора) се радвам, че ще има втори сезон.(следва сойлер;)

!Спойлер! Имам теория за това, защо извънземните не избиват всички оцелели хора (освен за да ги превръщат в скитъри) – тя е свързана с последния разговор на Том с високия извънземен. А именно – тази раса оценява хората като достатъчно интелигентни, за да бъдат използвани (както самите те, така и ресурсите им – научихме, че меховете и голямата структура са направени от рециклирани материали), но недостатъчно, за да бъдат възприети като истинска заплаха. Това, което „каза“ високият – че не са очаквали толкова упорита съпротива, не означава (според мен), че са впечатлени от размера на нанесените им щети, а че не са очаквали една пречупена раса да продължи да се бори и последните оцелели да рискуват живота си за изгубена кауза. Предполагам, че при инвазията са възприели хората като незаслужаващи внимание туземци, които няма нужда да избият до крак, особено, ако целта им не е пълно завладяване на планетата. Поискаха Том да дойде, не за да му правят дисекция, а по-скоро за да изучат начина му на мислене – т.е. имаме интелигентни завоеватели.
И да не забравя – според мен Ноа Уайли заслужава похвала – не е от актьорите, които ми липсват, когато не ги дават дълго време, но се представи доста добре и ролята му пасва идеално:)