Потвърдиха нови 6 епизода за „Досиетата Х“

Мълдър и Скъли официално се завръщат!

The-X-Files-the-x-files-79183_1024_768Хайде честито на феновете на един от най-известните фантастични сериали в света! Времето за слухове и плахи надежди свърши и вече имаме официално потвърждение – The X-Files се завръщат!

Новината обявиха днес от Fox, телевизията, по която се завъртяха първите 9 сезона през 90-те години. Сценарист и изпълнителен продуцент ще бъде създателят на сериала, Крис Картър, а като главни герои ще видим отново всенародните любимци Мълдър и Скъли. Поръчани са 6 епизода, за да може Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън да вместят проекта в графиците си, а и Картър да пише малко по-стегнато. Снимките започват през лятото и е много вероятно да видим десети сезон на „Досиетата Х“ през зимата или пролетта на 2016.

„За мен това е просто една 13-годишна рекламна пауза“, казва Картър. „Добрата новина е, че светът е станал още по-странен, което прави момента перфектен за тези шест истории“.

Все още не се знае дали сюжетите ще бъдат свързани или ще се върнат към старата формула за отделни епизоди с различни паранормални явления. Странното е, че мнозинството от феновете не искат Картър да се върне към недовършената история с извънземната инвазия, а напротив, да продуцира още самостоятелни серии (за което и самият той намеква с фразата „шест истории“). Въпреки че именно това, в комбинация със захвърлянето на последните два сезона сюжет в канализацията, провали втория филм.

Естествено, новината е изключително радостна. 2016-та се очертава като година на носталгията, щом тогава очакваме и новите серии на „Туин Пийкс“ (макар че там се появиха някакви съмнения дали ще се получат нещата). Фактът, че 13 години след края на сериала феновете все още го помнят и статутът му на легенда не е променен, говори добре за потенциала на лимитираните 6 нови епизода.

Догет и Рейъс щяха да носят сами сериала на гърба си ако беше продължен през 2002 година.

Догет и Рейъс щяха да носят сами сериала на гърба си ако беше продължен през 2002 година.

Хубаво е обаче и да не се пренастройваме. Не се споменава абсолютно нищо за Робърт Патрик и Анабет Гиш, съответно агенти Догет и Рейъс, които завзеха сцената в последните два сезона от излъчените досега серии. Във финала те бяха подгонени от супервойник и така и не се разбра какво стана с тях. Дали техният клифхенгър ще бъде довършен? Въпреки че на много фенове явно изобщо не им пука за новите агенти, други (като автора на тази статия) биха искали да разберат съдбата им. Но не смеят да се надяват на много, тъй като в The X-Files: I Want to Believe дори не споменаха имената им, а сюжетът вървеше сякаш събитията с тяхно участие никога не са се случвали. Стискаме много силно палци планираните 6 епизода да уважат цялото си наследство и да са по-интересни от последния филм, чието ниво беше някъде между тъпите и средняшките серии от сериала.

Не бива да забравяме и дългото отсъствие на Крис Картър от сцената. Неговите проекти търпят провал след провал, най-скорошният от които е неосъщественият проект за сериал The After. Мнозина са на мнение, че неговите епизоди от „Досиетата“ значително отстъпват по качество на тези от Хауърд Гордън (по-късно направил Homeland и отчасти 24), Винс Джилиган (Breaking Bad), Джеймс Уонг (пише за American Horror Story) и Франк Спотниц. Не можем да отречем приноса на Картър за „Досиетата Х“, но ще се справи ли сам с цял нов сезон без талантливите си сценаристи?

Също не е редно и да очакваме тези 6 епизода да доведат до цялостно завръщане на сериала в ефир. Макар Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън неведнъж да са изразявали носталгията си по The X-Files и желанието си да се завърнат в емблематичните роли, те са го правили с уговорката, че и дума не може да става за пълен сезон от 22 епизода, камо ли за няколко такива. И двамата са достатъчно успешни и заети в момента, така че ги разбираме.

Но стига сме били черногледи, в крайна сметка получаваме още Мълдър и Скъли, а дори не сме се надявали на такъв късмет! Каквото и да реши да направи Крис Картър с поредния шанс, който му се дава, ние със сигурност ще гледаме!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Nedev88

И аз трябва да гледам сериала отново. Спомням едни пчели на една нива с царевица; едни пашкули в една гора; една къща без изход и сцена със Скъли насред бели светлини, май бе отвлечена от извънземни.

Петър Атанасов

Добър повод да изгледам отново старите серии, от които установихме, че почти нищо не помня 🙂 Освен, разбира се, най-знаменателните – Виктор Тумс, червея от канализацията, зелените буби в гората и др. 🙂

Драго

Личи си, че си писал статия докато обсъждахме темата.

Добра новина безспор(т)но.

Иван Петков

Даааааааа!