Приличен, но без вдъхновение

Ревю на трети сезон от сериала The Orville.

„Орвил“ е сред по-непостоянните сериали. Първият му сезон беше странен микс от комедия, пародия, драма и „Стар Трек“. Втори сезон беше доста по-добър, защото заложи на последния елемент, но с по-успешен и умерен хумор, повече философия и повече традиционна космическа опера. След това се размина на косъм със спирането – в последния момент беше преместен от телевизия Fox към стрийминг платформата Hulu, като трети сезон там се забави с цели 3 години.

Струваше ли си чакането за актуалния сезон? Очакваме ли още епизоди с приключения на космическия кораб?

Краткият отговор е „Да, струваше си“. Все пак, говорим за добър сериал в жанра на космическата опера – любимата ни ниша от златната ера на фантастиката преди четвърт век. „Орвил“ вече е намерил себе си и продължава в същия дух. Имаме купища извънземни, междугалактически борби, космически битки, приключения, чаровни персонажи и интересни морални дилеми. Трудно ще е толкова зле, че да не си струва.

В същото време, трябва да призная, че очаквах малко повече. Втори сезон беше доста по-смел и иновативен, трети просто продължава започнатото, но то вече е познато и на моменти даже леко захабено. За пример мога да дам историята на Топа – при раждането й преди години имахме много умел социален коментар за транссексуалността и закостенялостта на обществото в тези теми. Сега темата се завръща в два епизода, но по доста по-банален и груб начин, а историята е много по-семпла и без вдъхновение. Самата Топа не е интересна с нищо извън пола си.

Не съм доволен и от развитието на някои персонажи. Новата девойка Чарли Бърк изобщо не е толкова интересна или симпатична, за колкото ни е представена. Капитан Мърсър е интересен персонаж, от него тръгна всичко и той беше емоционалната котва на сериала, но тази година е на заден план – няма нито една история, фокусирана върху него. Отношенията му с Кели не се развиват изобщо. Неловкият романс на Айзък и Клеър продължава. Имах известни надежди и за новия персонаж президент Алкузан, изигран от страхотния Брус Бокслайтнър (капитан Шеридан от „Вавилон 5“). Уви, той беше просто притурка към фона с много протези и син грим.

Прехвърлянето от телевизия към стрийминг означава по-голяма свобода с екранното време, отпада необходимостта от орязване на сцени за вместване в 45-минутен слот. Обикновено това е хубаво, защото дава свобода на екипа да развие историята си както пожелае. Уви, в случая това е по-скоро негатив – има много излишни моменти, които спокойно можеха да бъдат премахнати, а от това темпото на сериала щеше само да спечели. Нямам против по-продължителни моменти с разговори между персонажите, които не носят нищо като информация, но пък утвърждават чара им и позитивната атмосфера, или зрелищни битки, които да радват окото. Но не е приятно в продължение на четвърт епизод да не се случва нищо, а междувременно часовникът да тиктака.

Има обаче и много, от което да сме доволни. The Orville прегръща изцяло своето Star Trek вдъхновение и почти достига нивото на Star Trek: Strange New Worlds като резултат. Космическата опера е много по-сполучлива. До голяма степен това се дължи на вече изградения богат свят на Земята от бъдещето, Моклан, Крил, Кейлон и др. планети и раси. Тъй като ги познаваме от предишни епизоди, с тях вече могат да се развиват по-задълбочени сюжети и интриги, напомнящи на „Игра на тронове“. Като цяло, продължаването на истории от стари серии помага за позитивното възприемане на новия сезон.

Епизодът с пътуването на Гордън в миналото беше превъзходен. Той представи тежка философска дилема и силно драматичен финал в най-добрите традиции на старите фантастики. Изобщо, социалният коментар остава на високо ниво. Дори могат да се открият актуални моменти от руската пропаганда и войната в Украйна, въпреки че сценариите са писани много преди тя да започне. Де да можеше и сюжетите и темпото да отговарят на амбициите за поучаване на аудиторията.

Не знам дали бюджетът е увеличен, но „Орвил“ изглежда по-добре от всякога. Очаквахме парите да са окастрени заради преминаването от телевизия директно на стрийминг, поради което компютърните анимации и декорите да станат по-оскъдни, но бяхме зрелищно опровергани. Дано инвестицията да е оправдана!

За съжаление, много е вероятно това да е последният епизод на „Орвил“. Вече мина повече от месец от финалния епизод, а подновяване няма. Няма и спиране, но този сериал и без друго винаги е висял на косъм, който все някога ще се скъса. Още повече, носят се слухове, че Сет Макфърлейн е уморен от работата по сериала и иска да се прехвърли на други проекти. Честно казано, сигурно са верни, защото тази умора си личи в самите епизоди – както в неговата игра, така и в качеството на сценариите. Според последните му изказвания, шансовете са 50 на 50, като основната му надежда е сериалът да бъде много гледан по Disney+. Моята прогноза е по-скоро негативна, но дано греша. Дори и The Orville да е позагубил пара спрямо втори сезон, никога няма да откажа още приключения с чаровен екипаж на космически кораб в добре изградена вселена. А и имам известна лоялност и признателност към него – първият му сезон излезе в много постен откъм космически сериали период. Сега може да се радваме на всякакви Стар Трекове и Междузвездни войни, но през 2017 година още нямахме такова изобилие. Може би именно The Orville е доказал на правопритежателите на тези франчайзи, че в жанра има много хляб, стига някой да си направи труда да го развие.

 

Моята оценка:

История – 5+
Герои – 5+
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5+
Eлементи на изненада – 5
Теми за размисъл – 6
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 7
Саундтрак – 4+
Старание на екипа – 5+
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 4.50

Обща оценка: Мн. добър (5,33)

1 коментар

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Супер статия. Много точна и обективно.
Аз също много се надявам на сезон 4.