1 коментар

Стар Трекът, от който имахме нужда

Ревю на първи сезон от сериала Star Trek: Strange New Worlds.

Новата вълна от сериали „Стар Трек“ не се приема еднозначно. „Дискавъри“ тръгна доста силно, но качеството на сезоните му варира драстично и четвъртият му сезон може би се смята за най-слабия от всичко Стар Треково в историята. „Пикард“ заинтригува старите фенове, но не им достави това, което искаха. Анимационните сериали може и да не са лоши, но са анимационни, което им пречи да стигнат до по-широка публика. Хем имахме много „Стар Трек“, хем пак нямахме баш това, което искаме.

Е, вече не е така. Тази година излезе първи сезон на „Стар Трек: Странни нови светове“ и той е може би най-доброто, което е излязло от новата вълна до момента.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Star Trek: Strange New Worlds е самостоятелен сериал, но е желателно да сте гледали някои неща преди него. Капитан Пайк командва оригиналния екипаж на Ентърпрайз още в първия епизод на оригиналния „Стар Трек“ от 1966 година. Хубаво е да му обърнете внимание – малко е трудно да се издържи поради натрупаните му годинки, но концепцията му не е лоша и е важна за развитието на героя по-нататък. Пайк се завръща и в двойния епизод от първи сезон на стария „Стар Трек“ „Менажерията“, в който виждаме трагичната му финална съдба. След това персонажът се появява във втори сезон на „Стар Трек: Дискавъри“, вече игран от актуалния си актьор Ансън Маунт. Хубаво е да гледате тези серии, за да имате предисторията на персонажа, която е важна за развитието му в „Стар Трек: Странни нови светове“.

Та, след тази прелюдия, можем направо да пристъпим към предмета на ревюто. Засега само десет епизода, но с втори сезон на път и със сигурност ще има още поне един-два, ако съдим по одобрението на зрителите. В Star Trek: Strange New Worlds имаме традиционна приключенска космическа опера, за каквато отдавна сме зажаднели. Във всеки епизод екипажът на Ентърпрайз попада на ново място и минава през ново изпитание. Сюжетите не са кой знае колко дълбоки, философски или оригинални, но са достатъчно отличителни и интересни, за да задържат вниманието ни. А като вземем предвид, че много отдавна не сме гледали хубав сериал от любимия ни жанр, това си е направо съкровище.

„Странни нови светове“ смесва най-доброто от новия и стария „Стар Трек“, от новия и стария начин за правене на сериали. Има си самостоятелните приключения и разнообразието от жанрови примеси във всеки отделен епизод – от прилична научна фантастика, през хорър, щипка романс, та чак до експериментално фентъзи. Това е основна част от концепцията му и основен аспект, по който да наподобява едновремешните космически опери, които толкова ни липсват. От друга страна, има си и общи сюжети и развитие на героите, каквито можем да очакваме от качествената съвременна продукция.

Ядрото несъмнено е капитан Пайк, който получава най-много развитие и най-интересна история – набляга се на последствията от събитията от втори сезон на „Дискавъри“, в които той разбира за трагичното си бъдеще, на опитите му да приеме или да се пребори със съдбата си. Но интересна е също Уна или Номер 1, която крие опасна тайна. Фаворит на феновете няма как да не бъде Спок, който тук става по-интересен и ни представя света си по-задълбочено чрез отношенията с годеницата си. Имаме и нови персонажи, които също си заслужават екранното време.

Единственият по-сериозен негатив в сериала би могъл да бъде проблем само на гледалите старите сериали. Много от героите вече сме ги виждали в „Стар Трек“ – не само Пайк, Спок и Номер 1, но също и Ухура, сестра Чапел и капитан Джеймс Т. Кърк (макар той още да не е капитан). Спок е сравнително успешно пресъздаден, там няма какво толкова трудно за пренасяне от една в друга епоха. Пайк и Номер 1 са слабо познати, така че с тях е позволено на сценаристите да си правят каквото искат. Кърк се появява чак накрая и е доста по-млад, така че също могат да се преглътнат някои несъответствия. С Чапел и Ухура обаче много са се оляли. В стария сериал те са сравнително тихи и третостепенни образи – не се обаждат, когато мъжете говорят, изразяват се кратко, сухо и гледат да асистират без да привличат внимание върху себе си. За онези години вероятно това е било достатъчно – не е малко, че показват по телевизията как жени служат на военен кораб наравно с мъжете, даже и едната – с различен цвят на кожата. И това е стигнало, за да се скандализират традиционалистите и моралистите през 60-те години, както и да се помогне за придвижването на цивилизованата част от обществото напред.

Днес обаче имаме съвсем различни стандарти – жените ни могат да бъдат истински равни на мъжете, че и повече от тях. Съответно в сериалите женските образи са много по-детайлни и добре развити, много по-силни и не се страхуват да заемат централно място под светлината на прожектора. Така и Ухура е направена много по-бъбрива, а сестра Чапел – своеволна, дори нахакана. Получава се доста остро несъотвествие между образите им преди и сега, което ме вади от илюзията, че става дума за едни и същи хора в приблизително една и съща епоха. Ако пък се замислим защо от своенравните свръхспособни девойки в „Странни нови светове“ се стига до срамежливи женички с прости функции в „Стар Трек“, то какво би било обяснението? Обществото им за няма и 10 години се превръща в мизогонично и жените минават през нещо като „Историята на слугинята“? Кърк е някакъв деспот, който ръководи кораба си много по-строго от Пайк и не допуска грам фриволност? Нито един от тези отговори не изглежда реалистичен, нито пък помага на идеята да се промотират свобода, равенство и либерализъм чрез показване на утопично бъдеще.

Впрочем, тези два образа са най-видимата илюстрация на проблема, но далеч не го изчерпват – всички се държат много по-различно, отколкото вече установените порядки в стария сериал предполагат. Пускат повече шегички, изразяват се далеч по-просто, няма и следа от по-високопарния английски от едно време, държат се не като нормален екипаж от възпитани зрели хора, а като група нахални хлапаци, които смятат, че светът им е в краката. Нямам против това по принцип, но изглежда странно, когато уж трябва да съм пренесен в друга епоха, за която вече съм гледал нещичко (стигнал съм до началото на втори сезон на оригиналния сериал, карам го бавно), но поведението на хората в нея не съответства на вече установеното.

Като изключим това остро несъответствие, което би ви направило впечатление само ако сте гледали оригиналните серии (а би било напълно разбираемо ако нямате нерви за бавните им сюжети, болезнените им звуци и смешните им костюми и ефекти), то „Странни нови светове“ е доста добър сериал. Интересен, дори на моменти грабващ (нямам търпение за втори сезон!). С чаровни персонажи, за които да ни пука и които харесваме почти веднага. С приключения и изследвания, в които спокойно да се потопим като на туристическа обиколка и да избягаме от сивото си ежедневие. С тропи, които са ни познати, но ги харесваме и дори са задължителни за жанра, като например епизода с размяна на телата. С красота на ефектите и пейзажите, каквито технологиите едно време не са позволявали. Дори и с малко философия тук-таме (колкото сценаристите могат в днешно време) – добър пример за доближаване до старите дилеми беше сюжетът с планетата, на която жертват деца, за да поддържат света си.

Star Trek: Strange New Worlds носи удоволствие от гледането, каквото не сме изпитвали отдавна. Хем ни връща към позабравеното старо, хем ни предлага предостатъчно ново. Дори да не сте фен на франчайза, препоръчвам го горещо, просто защото е добра космическа фантастика, напомняща на златната ера от 90-те и първите години от 21-ви век. И стискам палци успехът му да вдъхнови нов тренд, благодарение на който добрата космическа фантастика да се съживи.

 

Моята оценка:

История – 5.50
Герои – 5.50
Режисура, ефекти и актьорска игра – 6-
Eлементи на изненада – 4
Теми за размисъл – 4
Емоционален заряд – 5.50
Фантастични елементи – 10
Саундтрак – 4.50
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5+

Обща оценка: Отличен (5,50)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата