2 коментара
seriali presichane

10 сериала, които бихме пресекли за 1-2 епизода

Историята познава всякакви гостувания на герои от едни сериали в епизоди на други – защо и днешните да не продължат да опитват?

Пресичанията/смесванията на сериали може и да бяха нещо почти немислимо за 80-те и 90-те години на миналия век, но днес са напълно нормална практика – особено когато става дума за персонажи от една вселена. „Стрелата“, „Светкавицата“, „Утрешните легенди“ и останалите супергерои на DC вече така се омешаха, че е трудно да му се хване края. Скоро и Дисни ще тръгне по същия път с десетките сериали на Марвел и „Междузвездни войни“, а Paramount+ развиват „Стар Трек“ франчайза си. В началото на века пък имахме общите вселени на „Старгейт“ (SG-1, Atlantis, Universe) и „Доктор кой“ (Doctor Who, Torchwood, The Sarah Jane Adventures, Class), които често си споделяха герои и сюжети, независимо за кой от сериалите в тях ставаше дума. И докато споделянето на герои в общи вселени вече е сравнително нормално, по-интересни кросоувъри се получават от сериали, които по принцип са независими – така „Еврика“ и „Хранилище 13“ си размениха персонажи за по 1-2 епизода през 2010. Случвало се е дори два нямащи нищо общо един с друг сериали да се пресекат в опит да си повишат рейтингите – „Слийпи Холоу“ и „Кости“, както и спрян сериал („Милениум“) да завърши в епизод на друг сериал от същия сценарист („Досиетата Х“).

И така, след като телевизионните серийни филми явно са едно голямо семейство и пресичането на герои и сюжети вече не е толкова немислимо, нашето въображение се развихри и състави пет пресичания на все още актуални сериали. Не би ли било забавно, ако се случат следните смески?

5. Wellington Paranormal / What We Do in the Shadows

И двата сериала са телевизионни адаптации на един и същи филм – „Какво правим в сенките“. Единият обаче е разклонение и не се занимава само с вампири, а другият е римейк. Стилът, атмосферата и хуморът им обаче са абсолютно еднакви, създателката също. Творчески би се получило много добре ако полицаите, занимаващи се с паранормални събития, се изправят срещу вампирите в Статън Айлънд. Основният проблем тук е маркетингов – „Уелингтън паранормал“ се снима в Нова Зеландия и е предназначен за тамошната публика, а „Какво правим в сенките“ – в САЩ. Би било и логистично трудно да се осъществи идеята. С популяризирането на стрийминг услугите и все по-големия дял международни сериали, които стават интересни на американците, двата сериала биха могли и да спечелят много – освен по националност, публиките им не се различават и със сигурност едната би проявила интерес към сериала на другата, стига да знае за съществуването му.

4. Z Nation / Black Summer

Според сценаристите си, тези два сериала се развиват в една и съща вселена, така че пресичането звучи като задължително. Проблемът е, че тонът им е много различен – едното е комедия/пародия, а другото е сериозна драма. Но пък именно затова и двата имат нужда от елементи на другия – „Зомби нация“ е най-добра, когато в комедията вкара някоя сериозна история, а „Черно лято“ има нужда от малко хумор, за да се разнообрази и да не е депресиращ. „Зомби нация“ вече свърши, но по втори сезон на „Черно лято“ още се работи и нищо не пречи да се извикат актьорите зад лейтанант Уорън, Мърфи, Док и останалите за едно гостуване.

3. Rick and Morty / Futurama

Ако познавате двата сериала, трябва да ви се струва очевидно как едно пресичане между тях би могло да сработи отлично. И двата са научна фантастика, примесена с комедия и пародия, стилът на анимацията е много подобен, тематиката и хуморът са почти еднакви – със сигурност мнозина биха се зарадвали на общ епизод. „Футурама“ вече завърши, но актьорският състав е жив и здрав (част от него е в следващия проект на Мат Грьонинг, „Размагьосване“), а и финалът на сериала не попречи на пресичането със „Семейство Симпсън“ година по-късно, което се получи доста добре. „Рик и Морти“ пък в момента работят по петия си сезон и вече са гостували на Мат Грьонинг – с анимация в интрото, в която се разбиват върху дивана на Хоумър.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Бутон за зареждане на YouTube видео

 

2. Van Helsing / Wynonna Earp

Двата сериала не са от най-хитовите, но, честно казано, мистерия е как досега не са се пресекли, като са почти еднакви (и мнозина даже ги бъркат). И в двата случая имаме силни жени с разнообразни компании около себе си и носителки на дългогодишно наследство и нелека предопределена съдба, които обикалят из американската провинция и се борят със зли същества, само дето при едната са демони, а при другата вампири. И при двата качеството е на едно ниво (средняшко, клонящо към долнопробно, но с достатъчно чар, за да изкарат по пет сезона), атмосферата е една и съща, изглеждат като правени от един екип, даже актрисите са като сестри. Дори започнаха в една и съща година и ще приключат едновременно. Спокойно биха могли историите да се смесят и в предстоящите последни сезони на двата взаимно да си отдадат уважение с една обща борба на Ванеса и Уинона срещу някой изрод. Тук има и маркетингов смисъл, доколкото таргет-публиките реално се припокриват, а продуцентите са все от Syfy.

1. The Orville / Red Dwarf

Това е най-странната идея в класацията, но и е с най-голям потенциал. На пръв поглед не вдъхва много доверие, но ме изслушайте. И двата сериала са в жанра научна фантастика / комедия, като хуморът е интелигентен и примесен с немалко философия и социални теми. И двата сериала се развиват на космически кораби, които пътуват от приключение на приключение, тоест, не е необходимо да им се прекъсват някакви дълги сюжетни арки заради 1-2 общи епизода. И двата се крепят до известна степен на носталгия – „Червено джудже“ е започнал още през 80-те години и днешните епизоди се правят за все още живите стари фенове, а „Орвил“ е практически нова интерпретация на концепцията за „Стар Трек“. И двата биха спечелили изключително много от едно пресичане, тъй като потенциалните им зрители са от една порода, но и достатъчно различни, за да са били досега фенове на единия, а да са пропускали другия – най-малкото покрай поколенческата разлика. Red Dwarf не е много популярен извън Великобритания, особено сред днешните зрители, но има изключително верни почитатели и тези, които знаят за него и го харесват, не просто го гледат, а го обожават вече 4 десетилетия. Със сигурност немалко от по-младите зрители на The Orville биха проявили интерес към тази култова легенда, а и най-малкото имат нужда от образоване в жанра, така че подобно пресичане би донесло нови фенове на „Червено джудже“. От друга страна, „Орвил“ е сериал от фенове за фенове и имиджът му би се издигнал, ако отдаде уважение на по-евтиния си британски колега. Също така, сериалът би спечелил от повече присъствие във Великобритания, особено сега, когато вече ще се цели не само в американската телевизионна публика, но и в международната такава. Много от чичаците, които харесват Red Dwarf, не знаят за The Orville, а биха го харесали. Чисто творчески, Дъг Нейлър и Сет Макфарлейн със сигурност са способни да измислят зашеметяващ общ сюжет, който не просто да оправдае засичането на двата кораба и екипажите им, но и да се получи запомнящ се епизод с интересна и провокативна история.

Бутон за зареждане на YouTube видео

Бонус

Любопитен факт е, че започнах да пиша тази статия преди 6 години, но я забравих и тя така и не се публикува. Тогава идеите ми за подходящи смески между сериали (които, за съжаление, вече са приключили и шансът е изтърван) се допълваха от следните:

  • Dark Matter / Killjoys – Двата космически сериала започнаха по едно и също време и бяха част от една линия – също като „Ван Хелзинг“ и „Уинона Ърп“, но по-интересна.
  • Lost Girl / Supernatural – Двамата симпатични братя, които постоянно се въртят около свръхестествени същества, и повече от симпатичната сукуба биха направили отличен екип с интересна химия между героите, докато се борят срещу някой демон.
  • Twin Peaks / The X-Files – Двата сериала от вече не толкова близкото минало бяха възродени за кратко неотдавна и едно пресичане между тях можеше да се получи дори и само заради гаврата да видим Дейвид Духовни в двете му роли в единия и в другия сериал заедно.
  • Doctor Who (докато главен сценарист беше Стивън Мофат) / Sherlock – Британците много си мечтаха за такова пресичане, но Мофат така и не пожела да го осъществи и, макар и двата сериала да очакват още епизоди в бъдеще (на „Шерлок“ няма да са скоро, но едва ли успешният франчайз ще бъде оставен да прашасва дълго), идеята вече не е подходяща – Доктора е с нов сценарист, различен пол и различна атмосфера. Мечтаното състезание между двамата гении вече няма как да се направи.

Всъщност, така като се замислим, вероятно Мофат е прав. Сериалите се създават, за да бъдат уникални и завършени продукти, а не за да се смесват, незачитайки собствените си правила и вселени. И все пак, не пречи да отпуснем въображението си и да си представим какво би било ако…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата