6 коментара
the 100 r

The 100 – ревю и класация на сезоните

100 епизода на „Стоте“ в 7 сезона от 2014 до 2020 година – изобилие от персонажи и сюжетни линии с вариращо качество.

Сериалът „Стоте“ тръгна доста силно и хитово, но като повечето сериали на The CW от миналото десетилетие постепенно тръгна надолу с рейтингите и завърши предимно заради добрата воля на телевизията, а не толкова тази на феновете. Което е жалко, защото последните му сезони всъщност са по-силни от първите. Аз самият в началото гледах сериала ей така между другото, зарязах го някъде на втори сезон, защото ме ядоса в един по-абсурден момент, след това му дадох още един шанс и го зарязах в края на трети сезон, когато пак прекалиха с измишльотините и изглеждаше, че подобрение няма да има. Наскоро обаче му дадох трети шанс с четвърти сезон, зарибих се и го изкарах с най-голямо удоволствие докрай за няколко седмици, години след излъчването на финала му. В тази статия ще опиша какво ми е допаднало и какво не в епизодите като цяло, след което ще направя кратък коментар на всеки сезон поотделно, класирайки ги по качество.

Да започваме!

Бутон за зареждане на YouTube видео

В The 100 се разказва за сто деца и тийнейджъри (количеството им прогресивно намалява с напредването на сюжета), доскоро живели на космическа станция в орбитата на опустошената от ядрен апокалипсис Земя. Почти век след превръщането на планетата в радиационна пустош, ресурсите на станцията намаляват и младежите са пратени на повърхността, за да преценят става ли за живот. Оказва се, че планетата нито е такава, каквато уроците и приказките я помнят, нито е необитаема – напротив, на нея се е развила цяла нова цивилизация, макар и все още примитивна. Тепърва ще се развива борбата за власт над Земята, която е неизбежна, тъй като е въпрос на оцеляване. Мнозина ще умират, а хоризонтите на оцелелите ще се разширяват все повече, макар и самите те да намаляват като количество.

Най-голямата сила на този сериал е способността му постоянно да се преоткрива и обновява. Концепцията е една и остава сравнително стабилна, но постоянно към света на героите се появяват нови и нови места и фракции с нови и нови открояващи се персонажи. В шести сезон дори отиват на съвсем нова планета. В други продукции концепцията и основните герои остават едни и същи в продължение на стотици епизоди, а тук се обновяват горе-долу на всеки сезон, особено от четвърти нататък. Никой не е в безопасност – едва четирима от главните герои на първи сезон оцеляват до последния епизод.

Също така, сериалът има някои много силни мрачни и философски моменти. Когато човечеството е почти изтребено и последните му представители са една шепа хора, всяко по-голямо решение би могло да има фатални последици за останките на вида ни. Съответно, падат и някои морални граници, когато се касае спасяването му, особено когато сред последните оцелели са и нашите близки. Взимането на тежко решение неминуемо е съпроводено с остро чувство на вина и живот с последиците от него – дори когато то е правилно. Но колко грехове можеш да натрупаш, преди самият ти да загубиш всякакъв шанс за спасение и изкупление? От тийнейджърски сериал изобщо не може да се очакват зрелостта и дълбочината, която този сериал постига понякога.

Изображение с име: the 100 w

Но само понякога. В други моменти сценаристите се поддават на изкушението да пресолят манджата с прекалено много обрати и насилено трогателни моменти, да ни загубят времето с излишно насилени драми или твърде дълго проточване на смъртта на някой персонаж, за когото реално не ни пука и няма да страдаме. Нормално е при бързото темпо на сюжета и обновяването на концепциите в един момент сериалът да забози и публиката да стане няма за емоционалния заряд на поредния обрат, нов злодей или завърнал се недоубит стар такъв. Също така, на моменти сценаристите сами се губят в „библията“ на сериала си, особено що се отнася до историята на и около апокалипсиса, от която постоянно се пръкват нови и нови разклонения, за да се пълни състава с нови и нови персонажи, които да заместят изтребените стари. Със 7 амбициозни сезона този недостатък е неизбежен.

Но, както казахме, сезоните са различни, имаме често обновяване на концепцията и статуквото, така че дори в даден момент да не сме доволни от развитието на сериала, винаги можем да продължим напред и да бъдем приятно изненадани от друг момент. В следващите абзаци ще разгледам всеки сезон самостоятелно, като започна от най-слабия и вървя напред към най-силния.

Трети сезон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Втори и трети сезон са доста близо като качество, но трети печели титлата за най-лош сезон, защото безцеремонно се отървава от двама доста харесвани персонажи. Вярно, това не е по избор на сценаристите, просто актьорите напускат, за да отидат в по-хубави и доходоносни сериали, но все пак разочарованието у феновете е разбираемо. Моят основен проблем е, че тийнейджърските елементи продължават да са силно застъпени, основната сюжетна линия започва да буксува и да се задържа твърде дълго, а на основния злодей му отнема твърде дълго, за да свърши нещо значимо – реално целият сезон е увод за изкуствения интелект АЛИ и неговата създателка, но реално ги използва чак накрая, докато междувременно сме гледали твърде много повтарящи се битки и рев. Все пак, макар и недобре използвана, сюжетната линия с АЛИ има голям потенциал и самата героиня (и актриса!) е готина.

Втори сезон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Недостатъкът на този сезон е, че в него сценаристите се изкушават твърде лесно от възможностите да шокират публиката с някой обрат и нечие убийство, но обратите и убийствата не са достатъчно достоверни и подплатени. Иначе като идея за история е добър, а и сюжетната линия с планината Уедър и нейните обитатели обръща баланса по интересен начин и принуждава небесният отряд да сключи съюз със земляните, което като политическа интрига навлиза малко в Game of Thrones територия – в добрия смисъл. Тук Кларк се превръща в доста по-малко дразнещ персонаж, става известна като Уанхеда, а отделно опознаваме по-добре и племената на земляните, които могат да бъдат доста интересни.

Първи сезон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Тийн сериалът започва като тийн сериал. Интересен е и грабва вниманието, но си е тийн сериал и е обременен със съответната доза лигавщина и дразнещи делинквенти. Все пак се отличава от нишата си и заслужава да се гледа заради нестандартната концепция, идейната борба между тийнейджърите и поставянето им в един опасен нов свят. Добро впечатление прави, че има развитие на сюжета и на Арката, където гледаме възрастни хора, нарамили се с големи отговорности, не се фокусираме само върху дечурлигата. Постапокалиптичната Земя определено е интересно място и тепърва ще предоставя възможности на персонажите да надрастват първоначалните си ограничения.

Пети сезон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Две неща основно не ми харесват в този сезон, като и двете са важни. Едното е, че почти целият сезон е увод към една финална битка, която накрая идва разочароваща. Другото е, че сценаристите се излагат с Аби, която преживява най-баналната ТВ-драма, и отиват твърде далеч с образа на „Кървавата кралица“. Чудесно е, че персонажът е с развитие, и то негативно, много силно започва, но в края пресоляват манджата с насилването на войната и откачането на Блъдрейна само и само за да има конфликт и зрелища. Иначе тук имаме първото истинско прекрояване на концепцията и истинско усещане за тотален апокалипсис, в който последните няколко живи хлебарки се борят за последната троха. Далеч не най-добрите хора са оцелели за последното късче Земя, но дори и така всяка смърт е осезаема крачка на вида към изчезването му. Наистина, дали заслужаваме да оцелеем, ако сме способни да се докараме дотам?

Седми сезон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Повечето фенове мразят сезона и имат основателни причини за това – скандалното развитие на Белами, обърканата история с твърде много фантастични елементи (не мога да повярвам, че изразявам такава критика в списание за фантастика) и твърде рязкото твърде обемно разширяване на вселената с нови места и персонажи броени епизоди преди финала. Аз обаче аплодирам сценаристите за смелостта да опитат поредно голямо обновяване на концепцията, да прегърнат научната фантастика като по-високо ниво на развитие от обикновената тийн-дистопия, да представят по-засукана и сложна история на публиката си, разчитайки че тя е пораснала и поумняла, нищо че все още гледа The CW. Трябва също да признаем, че завършекът на сериала общо взето е приличен и дори трогателен.

Четвърти сезон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Първоначално мислех да сложа този сезон на първо място, но осъзнах, че може би не съм напълно обективен, защото той просто ме хвана неподготвен в очакванията ми да бъде на просто приемливо ниво – изненада ме с високо ниво, но може би не е чак най-добрият. Гледах го едва сега, много години след като зарязах сериала и забравих елементи от предните сезони, които тук вероятно са се повтаряли. Игнорирах досадното развитие на опротивелия още повече Джаспър и бандата му самоубийци. Но определено има много какво да се хареса в този сезон. Кларк вече е истински лидер и носи целия свят на гърба си. Местните диваци продължават да се трепят и да поставят под въпрос оцеляването на човечеството още преди вторият апокалипсис да застигне последните живи. Всичко се разпада, всичко умира и времето на хората изтича. Ще успеят ли останките от расата ни и любимите ни персонажи да се спасят на косъм? И дори да преживеят Праймфая, имат ли надежда за сносен живот след това? Какви престъпления срещу човечеството ще извършат този път в името на оцеляването? Много се радвам, че дадох трети шанс на сериала именно тук и скромните ми очаквания бяха многократно надминати.

Шести сезон

Бутон за зареждане на YouTube видео

Не мога да разбера защо този сезон не е по-харесван, той е страхотен! Нова планета, нови герои, нова суперяка научнофантастична концепция (дори не е загатната в трейлъра, остава за изненада), нови обрати и драми, свързани с нея. В същото време героите са ни вече до болка познати и все още носят багажа си от стария свят в този вълнуващ нов такъв. Вероятно тук твърде много зрители просто са се уморили и отегчили от сериала, но със сигурност изпускат много, като не му дават шанс за шести сезон, маркетиран също като „книга втора“ (по-добрата). Първият умрял герой от групата на главните умира малко пришпорено и нелепо (всъщност е поредният случай на напуснал актьор), но финалната смърт е много силна и емоционално заредена. За най-голямото си обновяване досега сценаристите разработват детайлен нов свят, изобилстващ от интересни елементи и опасности, на които жанровият фен в мен се радва като малко дете, а на моралните дилеми и иновативни концепции помъдрелият възрастен в мен (доколкото го има) се наслаждава искрено.

 

Изображение с име: бележникМоята обща оценка:

История – 5
Герои – 5
Режисура, ефекти и актьорска игра – 5
Eлементи на изненада – 6
Теми за размисъл – 5.50
Емоционален заряд – 5+
Фантастични елементи – 5.50
Саундтрак – 4
Старание на екипа – 5
Маркетинг, промоция и хитов потенциал – 5

Обща оценка: Мн. добър (5,12)

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата