6 коментара
bestm2013cr

Toп Филми на 2013

Какво ще запомним от киносалоните през 2013?

След най-добрите книги и най-добрите сериали, дойде време да отличим и най-добрите филми от изминалата година. След броени часове 2013 ще изтече, като в кино-историята, поне от гледна точка на нашия екип, ще бъде записана с няколко филма. Правим уточнението, че явно не сме толкова големи киномани, колкото сериаломани и според нас годината не беше особено силна. Това е отразено в значително по-малкия брой отличени филми и участвали с пълен брой точки членове на екипа. Ще ви представим първите 5, след което в табличен вид и останалите достойни за споменаване 7.

 

1. The Hobbit: The Desolation of Smaug

Изображение с име: The_Hobbit_The_Desolation_of_Smaug_Wallpaper

„Хобит: Пущинакът на Смог“ продължи традицията светът на Толкин да бъде пресъздаван грандиозно и невероятно красиво. Същевременно, сюжетът му беше много по-изпипан, цялостен и издържан от предния филм. Питър Джаксън уцели право в целта с допълването на елфката Тауриел в историята и доказа, че притесненията на пуританите от включване на несъществуваща в книгата героиня са били неоснователни. Великолепен фентъзи свят, много действие, много ефекти, дори и доза романтика направиха този филм най-харесвания от екипа ни за тази година.

 

2. Star Trek Into Darkness

Изображение с име: star_trek_into_darkness-HD

Друго култово продължение се озовава на второто място – „Стар Трек: Пропадане в мрака“ беше много динамичен и предварително предизвика месеци на спекулации кой какво ще се окаже и кои герои от сериалите ще бъдат включени. След като най-накрая излезе, повечето фенове останаха доволни и очаровани от начина, по който Бенедикт Къмбърбач пресъздаде емблематичния злодей Кан. Краят пък беше доста неочакван и емоционален, което разочарова някои, но зарадва много други.

 

3. The Hunger Games: Catching Fire

Изображение с име: 119

Кой би очаквал, след първия филм, че продължението му ще влезе в топ 5 на годината? „Игрите на глада: Възпламеняване“ намали тийн-елементите до минимум и заложи на добър социален коментар и неочаквано силен емоционален заряд. Какво бихте направили, ако цялата нация ви обича, гледа и следи всеки ваш жест, очаквайки сигнал за революция? Ами ако дори най-малкият намек за такъв ядоса президента и причини смъртта на всички ваши любими хора? На всичкото отгоре, кошмарните игри на глада продължават. Колкото и несериозен да се струва филмът на много хора, ние няма как да не го отличим сред най-добрите за 2013.

 

4. Gravity

Изображение с име: gravity_still_a_l

Още един неочаквано силен филм за тази година се озовава на четвъртото ни място. Изнесен на гърба на двама актьори и спиращи дъха визии и ефекти, „Гравитация“ смая с качеството и дързостта си. Сюжетът е сравнително прост, но е много реалистичен и изпълнен с напрежение. За най-добро изживяване на филма се препоръчва гледане на IMAX, но тъй като за това вече е късно, ще трябва да се задоволите със системата ви за домашно кино. Важно е да отбележим, че макар всички да водят филма фантастика, ние не сме особено съгласни. Да, той се развива в космоса и пресъздава това усещане по феноменално добър начин, но в случващото се няма нищо фантастично – то си е напълно възможно и (около)земно. Разбира се, стискаме палци никога да не се случи наистина.

 

5. Man of Steel

Изображение с име: 3107813-5271414131-Man-of

Петорката се допълва от „Мъж от стомана“. За разлика от Marvel, които залагат повече на количество, DC Comics залагат на качество и това е видно от този филм. Макар и не съвсем перфектен, мъжът от стомана продължи традицията на фирмата си филмите за супергерои да се правят много реалистични, земни и драматични. Супермен отново спаси Земята и ние му се отблагодаряваме с включване към най-добрите филми на годината.

 

Цялата класация в табличен вид:

Изображение с име: dfghdfghdfgh

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата