Запознайте се с фентъзи LARP центъра

Интервю с две от най-изявените ларпаджийки в България – Кристиана и Ирена. Кои са те и какви са техните фантастични идеи?

Помните ли Comic Con 2011 и по-специално хората, които посещаваха събитието, облечени като любимите си герои? Оказа се, че такива има и в България, като те се познават и са доста задружна компания. Движението им набира сила и популярност, а амбицията и изобретателността им може да доведат до реализирането на много интересни идеи. Представяме ви интервю с две ларпаджийки, Ирена и Кристиана, които са се впуснали в приключението да създадат фентъзи ЛАРП център. Кристиана познавате от коментарите на голяма част от статиите ни, а Ирена е нейна близка приятелка, вече и бизнес партньорка. Оставяме ви в ръцете на двете дами, които ще ви дадат няколко идеи как да се пренесете в любимите си фантастични светове.


Какво е ЛАРП?

Кристиана: Представи си пълна театрална зала… публиката, актьорите. Сега си представи, че публиката също става част от актьорския състав, облича се в костюми, избира си роля и се включва в постановката. Но изведнъж всички си забравят репликите и се налага да импровизират. Сега махни сцената и пренеси всички тези хора в роли и костюми навън или в зала. Това е ЛАРП. Артистично забавление, в което всеки сам избира своята роля, съобразно предварително подготвен сюжет, подготвя си костюм за нея и отива за няколко часа да играе някой друг хмм… човек, орк или елф например.

Кой и как подготвя този предварителен сюжет?

Кристиана: Сюжетът се измисля предварително от организаторите на играта. Най-често той е изцяло плод на тяхното въображение, като е възможно да е вдъхновен от някоя фентъзи книга, филм, сериал. За да е интересна една игра, независимо от типа й, то тя трябва да има дадена цел. Така е и при ЛАРП-събитията – според вече определения сюжет организаторите намислят и основна цел на играта, нещо, което трябва да се постигне, да се случи или да се избегне. Целта е намекната в историята, но не е задължителна за всеки от играчите, т.е. всеки сам решава според характера на ролята си дали да се обвърже с нея или не.
Например над едно градче тегне проклятие и всеки ден някой от жителите се разболява тежко. Основната цел на ЛАРП-а е да се премахне проклятието, но ако ти си пътуващ ясновидец, попадайки сред толкова отчаяни хора, би могъл да спечелиш мноого злато, предсказвайки бъдещето. Всеки отчаян жител би се допитал до теб, за да разбере дали ще оцелее или не. Така твоята цел може да е дори да попречиш проклятието да се премахне, а не обратното. Въпрос на игра.


А как се подготвят костюмите, не отнема ли много време и пари да се преоблечеш като орк например?

Кристиана: Повечето костюми се изработват на ръка. С малко повече въображение, креативност и време можеш да си направиш страхотен костюм, който да не ти излезе скъпо. Трудоемко е, но чувството да създаваш е страхотно, особено в днешните времена, когато повечето ежедневни дейности са свързани с… компютър. Пък ако наистина нямаш как, винаги  можеш да си поръчаш нещо от нашия онлайн-магазин. Обмисляме и възможността да приемаме и индивидуални поръчки по проект на клиента.


Коя фентъзи раса е най-предпочитана от ларпаджиите в България?

Кристиана: Освен хората, може би елфите и орките.


Винаги ли се преобразявате като фентъзи герои, няма ли фенове на научната фантастика?

Кристиана: Както вече споменахме, ролите за всяка игра се обвързват със замисления сюжет. Ако историята е фентъзи-средновековна, един джедай би изглеждал доста абсурдно в такава обстановка. Организират се и ЛАРП-ове с фантастичен сюжет, най-често „апокалиптични” или „сталкерски”, на които има много участници. Но още не сме стигнали до джедайските истории.


Какво привлича хората в ЛАРП-а?

Ирена: Свободата. Свободата да бъдеш такъв, какъвто искаш, да развихриш въображението си, да покажеш креативността си. За момент можеш да забравиш всички проблеми, да се оттърсиш от стреса на ежедневието и да си помечтаеш за невъзможни неща, както правехме като деца. Разбира се, възможността да споделиш всичко това с приятели. Напоследък хората прекарват твърде много време пред компютрите и отделят все по-малко време за лични контакти.


Какво ви дава лично на вас участието в LARP-общността?

Ирена: За съжаление, напоследък твърде рядко имам възможност да участвам в самите събития, но определно чрез ЛАРП се забавлявам. Смятам, че развива въображението, креативността, способността да виждаш нещата под различни ъгли, да предвиждаш множество различни развития на ситуации и да импровизираш. Това са умения, които използваш и в ежедневието си. Все едно тренираш във фитнеса – с времето ставаш по-добър, по-бърз и по-издръжлив.

Кристиана: Какво ми дава ли – възможност да бъда някой друг. И така да се развивам като личност. Както каза Ирена, когато се превъплътиш в съвсем друг човек и виждаш „през неговите очи“, ти самият започваш да добиваш различна представа за живота, защото кралицата, която играеш, има различни приоритети от своята прислужница, нали? И от мен да знаете, и двете роли са голямо предизвикателство и страхотно преживяване!


В какви героини обичате да се въплъщавате вие двете?

Ирена: Аз лично предпочитам по-човешките роли. Не съм се превъплъщавала в създание от някоя фантастична раса.

Кристиана: За разлика от мен. Ако говорим за раси, била съм горски елф, тъмен елф, човек, орк, гоблин…


Така ли, интересно ми е какво представляваш като гоблин? Те не бяха ли грозни същества?

Кристиана: Хаха, всичко е постижимо с малко грим 😉


А каква е разликата между горския и тъмния елф?

Кристиана: Е, сега, питаш неща, които са известни само на елфското общество… Шегувам се 🙂 Когато разделяме така расите, се водим от описанията във фентъзи книгите. Но разбираш, че писателите имат различни представи за расите и техните характеристики. Така че за мен може различията между горския и тъмния елф да са едни, докато за друг ЛАРП-играч да са други. Даже наскоро се появи дискусия в националния ЛАРП-форум, която цели да уеднакви разбиранията за различните раси, поне основно.


Случвало ли ви се е да ви смятат за странни, когато разкажете за хобито си, или пък то да ви създаде проблеми в отношенията с някого?

Кристиана: Случвало се е да не разбират защо се занимавам с такова „странно” хоби, но не е ставало на голям проблем в отношенията ни с някого (засега). Много е важно как точно ще обясниш на събеседника си какво е ЛАРП. За мен най-лесното и най-разбираемото обяснение е точно това, с което започнахме – игра, подобна на импровизиран театър. И все пак човек, докато не присъства на някое събитие, няма как да го разбере напълно.


Какво мислиш за хората, които перманентно променят вида си, за да влязат в ролята на любим фентъзи-герой, редно ли е да се стига до такива крайности според теб?

Кристиана: Това вече е прекалено, поне за мен. Едно е да се превъплътиш за няколко дни в някой друг с идеята да се забавляваш, като актьор в театър или филм, друго е да се опитваш да се промениш себе си перманентно. Дали е редно не мога да отсъдя, но за мен това е непонятно.


Вие смятате, че можете да превърнете ЛАРП-а от хоби в бизнес.

Ирена: Ако човек се замисли за връзката между хобитата и бизнеса, ще види, че всъщност те са неразривно свързани. Футболът, голфът, спортните танци, йогата… са се превърнали в доста печеливши индустрии, носещи приходи в размер на милиони левове на стотици компании. Защо с ЛАРП нещата да са по-различни? Единствената съществена разлика е, че този вид игри са слабо познати в България. Твърде малко хора знаят, че изобщо съществува такова нещо. Но с повече усилия и малко средства и това може да се промени. Всъщност това е една от нашите основни задачи, над които работим в момента.


Разкажете ни повече за вашата идея.

Ирена: Есенцията на идеята е да създадем място, в което да могат да се провеждат ЛАРП-ове, да се изработват инвентари, да се срещат хора, които обичат ЛАРП и фентъзи жанра. За целта центърът ще бъде физически разделен на две части: кафе-бар и ЛАРП ателие. Естествено, обзаведени и декорирани подходящо. Ще има малка библиотека с подбрана литература, достъпна за всички наши клиенти. В ателието ще има всички необходими материали и инструменти за изработка на принадлежностите и, разбира се, консултанти, които да помагат на по-несръчните клиенти. А кафе-барът ще е най-уютното и приказно място в София, гарантираме.


Какво сте направили дотук, върху какво работите в момента и какво предстои да се направи?

Ирена: Сега се занимаваме с организирането на тимбилдинги с ЛАРП елементи, имаме и свой онлайн магазин за ЛАРП принадлежности, а напролет ще отворим първата в България ЛАРП площадка. Общо взето работим в няколко различни направления. Съвсем скоро, например, организирахме конкурс за фентъзи разказ, скоро ще започнем да публикуваме и рисунки на млади и талантливи художници, непрестанно добавяме продукти в магазина ни, следим всички събития, организираме част от тях… Ако трябва да опишем какво сме направили до тук с подробности, ще се получи едно доста дълго интервю.

Кристиана: Идеята на центъра е точно това – да обединява почитателите на фентъзи жанра и ЛАРП-игрите. Затова се опитваме постоянно да изненадваме почитателите си с нещо ново и интересно, в което да вземат участие, дори само като зрители. Надявам се да успяваме.


Разкажете ни повече за тимбилдингите – какви хора идват, колко време продължава мероприятието, какво правите с тях, остават ли доволни? Вероятно някои от тях подхождат с недоверие в началото?

Кристиана: Нормално е да подхождат с недоверие. Ти като чуеш „някакви хора се преобличат в странни дрехи и играят други хора“ не се ли чудиш на кой свят си попаднал? Всъщност не е толкова трудно за разбиране, а и ЛАРП-игрите като модел са много подходящи за ролеви тимбилдинги. Разбира се, този вид тимбилдинг се развива по доста по-строг сценарий, отколкото при който и да е ЛАРП, за да позволява по-лесното навлизане на участващите в играта. Концепцията на всеки тимбилдинг може да се променя според спецификата на фирмата, за която се организира. Но в основата на всеки лежи идеята за коопериране между участниците чрез поставяне на препятствия, загадки, напътствия и задачки. Засега сме получавали само добри отзиви, на хората им е много интересно цялото събитие, особено когато не очакваме от тях „да залепват листчета тук и там“, „да пренесат яйцето невредимо до еди-къде си“ или „да прескачат това и онова без да се оплетат“ и т.н.

Всяко нещо обаче е свързано с инвестиции, как смятате да намерите инвеститор за ЛАРП-ателието? Имате ли бизнес план?

Кристиана: Ах, тези пари… Имаме бизнес план, разбира се. Преди да започнеш нещо, трябва да знаеш къде отиваш. Или поне в повечето случаи. Инвеститор трудно се намира поначало, а в нашия случай – още по-трудно. Всеки стабилен бизнесмен инвестира в сигурна и бързооборотна система, която да разбира и познава. А нашият проект е много различен от всичко познато и това поражда недоверието. Но двете сме убедени, че стъпка по стъпка ще осъществим мечтата си, независимо от всички препятствия по пътя!


Като направите кафенето, ще кръстите ли някой коктейл на мое име?

Кристиана: Хаха, защо не? 🙂


Според вас какви други начини има да се направят пари от фантастиката в България?

Ирена: Според мен човек може да прави пари от всичко, което обича. Когато се фокусираш върху едно нещо, рано или късно се появят идеи. Освен това основната ти цел не трябва да бъдат парите. Ако мислиш само за печалбата, най-вероятно нищо няма да постигнеш. Важно е да правиш хората щастливи и да ги вдъхновяваш, тогава парите сами ще дойдат при теб и ти наистина ще се превърнеш в необходимост за клиентите си. Фантастиката може да бъде вложена в много направления. Например тимбилдинги, фестивали, конкурси, реклами, филми, представления, дори телевизионни предавания.

Кристиана: Както сам забелязваш, напоследък Холивуд много обича фентъзито и фантастиката като жанр. Дали прави качествени продукции е спорен въпрос. Но хората се нуждаят от разнообразие и ако човек успее да измисли нещо интересно, различно и също така качествено, то рано или късно (в зависимост от определени фактори) ще се намерят достатъчно хора, които да го оценят. Така си мисля.


Разкажете ни нещо за вас в живота извън центъра – кои сте вие, с какво се занимавате?

Ирена: Всичко казано до тук е част от реалния ми живот. Занимавам се с центъра почти всеки ден, съответно и с ЛАРП и фентъзи. Останалите ми дейности са свързани с програмиране и счетоводство. За съжаление, все още се налага да работим и на друго място, за да осигуряваме финанси за проектите си. Доста време съм работила като счетоводител в сферата на хазарта, а сега разработвам счетоводен софтуер. Междувременно уча в Софийския университет, специалност „Софтуерно инжинерство“. В личен аспект съм… влюбена, щастлива, мечтаеща, обичана…

Кристиана: При мен университетът завърши тази година и в момента работя в сферата на туризма и по-точно хотелиерството. В личен план съм щастлива, влюбена, нетърпелива и много мечтаеща…


Как открихте нашия сайт, какво ви харесва в него и какво не?

Кристиана: Посещавам вашия сайт, откакто го отворихте. Мисля, че точно ти го рекламира в един позапустял scifi форум, от който общо взето се преместихме в сайта ви. Много ми харесва дизайнът ви, както и може би ще ви прозвучи странно, но липсата на форум също. Откъм съдържание се радвам на всяко ревю за филм, книга или игра, защото стилът на писане е много лек и незатормозяващ, като същевременно се стараете да бъдете максимално обективни в рамките на субективното мислене.


Нещо за завършек?

Кристиана: Да, за финал ще кажа нещо на читателите ви, както и на нашите почитатели – не се вглъбявайте прекалено много в дребните проблеми от ежедневието, а се опитайте да следвате мечтите си, създайте нещо, дали ще бъде сайт, книга, филм, постановка, ръчно изработена кукла, каквото и да е, стига да идва от сърцето ви – само така ще се почувствате истински щастливи!

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
2 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Кал
Kal

Благодаря за интервюто! Такива възможности да се опознаем (преди да се метнем с главите напред в следващия ЛАРП или Фантастивал, или каквато щуротия-чудесия ни гори отвътре :D) на мен са ми много ценни.

Идеята с ЛАРП-а винаги ме е блазнила, но и винаги ми се е струвала прекалено театрална, което всъщност ме е спирало. Всички тези костюми от снимките изглеждат достущ като по филмите, радвам се че и в нашата страна има хора с подобни хобита.

Пожелавам ви успех с начинанието, кога е откриването на кафето 😉 ?

П.П. приемате ли в клуба новопопълнения от 90 килограмови елфи с къса коса 😀 ?