Карибските пирати изследват непознати води

Трима капитани се изправят срещу нови свръхестествени същества из Карибите и срещу самите себе си, за да намерят Извора на младостта.

Утре, 20 май, е премиерата на четвъртата част от кинопоредицата „Карибски пирати“. Джони Деп вече успокои феновете, че четвъртата част няма да бъде толкова заплетена, колкото предишните и затова вероятно ще се хареса повече. Това е потвърдено и от Орен Авив, генералният директор на Дисни, компанията зад поредицата. „Искахме да намалим мащабите на продукцията, за да можем да се върнем към същността на „Карибски пирати“, казва той. „Досега всеки филм ставаше все по-голям и по-голям, все по-грандиозен. В това, разбира се, няма лошо, но ни се щеше да рестартираме франчайза и да започнем нова трилогия, концентрирайки се отново върху героите ни“.

Думите на Авив обясняват защо в новия филм липсват Уил и Елизабет (съответно Орландо Блум и Кийра Найтли) – искали са да направят рестарт, а тези двама герои са вече изчерпани и завършекът на тяхната история вече беше изразен в края на третия филм. Думите още предполагат, че ако „Карибски пирати 4“ събере нужната публика, ще има още два филма.

От старите герои все пак ще се завърне капитан Барбоса (Джофри Ръш), за да партнира на капитан Джак (дали Стивън Мофат не е почерпил вдъхновение, за да кръсти по същия начин и собствения си герой от „Доктор кой“ и „Торчууд“?). Сред новите герои ще са Анджелика (Пенелопе Круз, която е била в ранна бременност по време на снимките) – жена от миналото на Джак, която може би го обича, а може би само го манипулира, и Черната брада (Иън Макшейн) – злодеят на филма. Самият Джони Деп пък е главния бенефактор за успеха на филма и е ясно, че неговият герой няма да бъде сменян. Актьорът се е съгласил да участва в четвъртата част още преди да е видял сценария.

Тези герои ще се отправят на пътешествие в търсене на Извора на младостта. По пътя капитаните Джак и Барбоса трябва да преодолеят предишните си разногласия и да работят заедно, за да успеят да постигнат целта си преди Черната брада и Анджелика. Самата Анджелика пък е загадъчна и мистериозна и Джак не знае дали да се страхува повече от баща й или от нея.

Критиците, които винаги гледат филма преди простолюдието, дават на филма средна оценка. За някои това е приятно допълнение към франчайза, макар и да не блести с нещо особено, а за други е скучен и неуспешен опит да се възроди успеха на „Карибски пирати“ въпреки достойнствата си. Официалният трейлър беше пуснат още през декември, но може да си го припомните преди (може и след) да гледате филма, след което сами да прецените дали да ги послушате или не.

Кината по целия свят започват да прожектират „Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides“ от утре, включително и на 3D, а сценаристът Тери Росио вече е завършил сценария за следващия, пети филм. Дали Джери Брукхаймър, продуцентът, приготвя тигана преди да е уловил рибата или действа майсторски бързо, за да извлече максимума от всяка секунда – само времето ще покаже.

Статията е на повече от половин година, информацията в нея вече може да не е актуална.
4 коментара

Вашият коментар

Поддържани BB тагове: [spoiler], [img], [b], [u], [i] и [url]

Вход | Регистрация   |  

Петър Атанасов

Специално за „Терминатор“ – там наистина има доста парадокси и като цяло не е добре обмислено, но и пост-апокалиптичния свят с властващи роботи може да бъде много богат бекграунд 🙂

Тиана

Хмм, много се надявам да е по-яка тази част. Честно казано, вторият филм ми беше много объркан, като прелюдия към третия, но при все че третият излизаше след време, така и не успях да го схвана много добре (втория, нали). Иначе много харесвам филмите, супер свежарски, с едно такова много готино усещане през цялото време. И тоолкова се радвам, че няма да продължат историята с Уил и Елизабет… Иначе щеше да се превърне в поредната боза, която продължава и изстисква докрай историята на основните герои и в крайна сметка загубва смисъла си. Затова съм обнадеждена за филма, background-ът на „карибските пирати“ може да представи един много богат и разнообразен свят. Не е като например „Терминатор“ (знам, че ще обидя много души тук :), за което се извинявам; лично мнение е, не гарантирам, че е най-правилното), но като основната идея е една и съща навсякъде, губи се и смисълът, и интересът. Заради това си мисля, че светът на карибски пирати може да бъде разгърнат много. И искрено се надявам, ако го разгърнат, да не загубят неговото очарование по пътя…

Петър Атанасов

Редактирано. Тези дни ще взема за разнообразие да напиша някоя статия без грешка :))

петя84

харесах предните два филма, но наистина бяха прекалено емоционално натоварени – този сигурно ще е по-добър. Не съм сигурна доколко хепи беше краят за Елизабет и Уил – той се прибира от 10 годишната мисия на Холандеца,за да се срещне с жена си и (логично) 10 годишния си син за един ден, и после – май такова беше условието,или нещо не съм разбрала – се връща на кораба за още 10 години?…
Впрочем пише се Джони Деп;)