xaktak1

Крис Картър споделя плановете си за новия сезон на „Досиетата Х“

Сценаристът ще се постарае да върне максимално количество сценаристи и актьори от старите серии, както и да постигне баланс между самостоятелни и сюжетно свързани епизоди.

Новината за предстоящите минисерии на „Досиетата Х“ много ни развълнува, но и леко ни притесни. За щастие, Крис Картър, създателят на сериала и главният сценарист както на старите, така и на новите серии, успя да успокои съмненията ни с интервю. Разговорът е проведен с феновете, които поддържат xfilesnews.com и са успели първи да се доберат до Картър и да научат подробности за плановете му относно шестте нови серии.

Оказва се, че той е знаел за предстоящата поръчка доста отдавна. Преговорите са отнели месеци, през които той е имал време да се подготви – не с конкретни сценарии, но поне с идеи.

На въпроса дали и други актьори ще се завърнат, освен абсолютно необходимите Дейвид Духовни и Джилиан Андерсън, Картър отговаря, че има идеи за всички (а именно Мич Пиледжи, Робърт Патрик и Анабет Гиш). „Въпросът е дали те са свободни. Разбира се, бих искал да върна всички възможни, но дали ще паснат на историята и дали ще са достъпни“. Този отговор е леко притеснителен, защото не изключва възможността Картър да смята, че агентите Догет и Рейъс не са вече необходими на историята и няма смисъл да ни разкрива съдбата им, но все пак е положителен знак, че не ги е забравил напълно. Странното е, че вече се водят разговори с Уилям Б. Дейвис отново да играе, въпреки преклонната му възраст и доста окончателния край на героя му в епизод 9х20.

x-files-poster

От таланта зад камера ще се върнат сценаристите Дарън Морган и Джеймс Уонг, Марк Сноу отново ще твори саундтрак, а Глен Морган ще продуцира.

На въпроса дали изминалите години между последния епизод и новите ще се отразят на историите, Картър признава, че днес светът е малко по-различен, но това няма да промени атмосферата на сериала. „Мълдър и Скъли ще носят различни телефони, ще са в ново време и място, но иначе ще разкажат историите така, както винаги са го правили.“

Колкото до сюжетните линии, свързани със самите Мълдър и Скъли, Картър потвърждава, че ще се разкрие съдбата на техния син, Уилям. А с представената в последния епизод дата 21.12.2012 като деня, в който извънземните ще започнат своята инвазия, все още самият сценарист не е решил какво да прави. „Не знам как ще я вкарам – дали ще е важна за сюжета, дали не чак толкова, дали само ще я спомена… Но, разбира се, не може да избегнеш нуждата от продължение на историята с Уилям.“

The-X-Files-the-x-files-78291_600_450

Всъщност, единственият по-сериозен въпрос, на който Картър не е отговорил, е този дали шестте епизода ще са истинският финал на сериала веднъж завинаги или ще се окажат ново начало. Вероятно той ще напише сценария така, че да завърши висящите сюжетни линии, но и да остави отворена врата за още паранормални явления, дори и без Мълдър и Скъли, в случай че рейтингите са добри, което е й най-доброто решение.

Е, вече се чувстваме с една идея по-спокойни, че Картър е в час с това, което се иска от него, въпреки провала на втория филм. Склонни сме да му го отпишем като провален експеримент и да му дадем още един шанс да завърши The X-Files така, както трябва.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата