blade runner 2049

„Блейд Рънър 2049“ е провал в Китай, „Геобуря“ пък се обнадеждава

Страната с най-голямо население в света неведнъж е спасявала филми от загуба.

Миналата година Китай отново напомни колко е важен като пазар за холивудските филми и често се превръща в територия, която неочаквано спасява американски филми, отиващи към загуба (най-зрелищният пример е „Warcraft: Началото“). Затова и много от продуцентите се надяват, че именно там ще ударят кьоравото, дори ако в САЩ и Европа са се провалили с гръм и трясък.

Два такива претендента вече са от известно време по кината у нас, но са тръгнали в Китай едва този петък – Blade Runner 2049 и Geostorm. И двата са с много притеснителни резултати и очакват да завършат на загуба, но един ще има шанс да се докара до поне малко печалбица… Кой от двата заслужава повече?

Подсказка: не е този, който е привлякъл зрителите. Според данните от бокс офиса, „Блейд Рънър 2049“ е събрал само 2,4 милиона от китайските киномани, докато „Геобуря“ е впечатлила с 10,1 милиона долара. Очакванията са твърдата научна фантастика да не успее да мине 250 милиона приходи в световен мащаб до края на обиколката си по кината, въпреки че се нуждае от поне 300, за да не бъде на загуба. „Геобуря“ пък е провал в САЩ и Канада, но благодарение на китайските зрители има шанс да намали значително загубата си, дори да излезе на нула.

Изображение с име: geostorm t

Отдавна е известно, че китайците обичат зрелищата, но за съжаление на Дени Вилньоф, продукцията му първо не изобилства от такива, второ е прекалено мудна и сложна за тази страна („Първи контакт“/Arrival също не се хареса в Китай). По някаква причина, в Китай историите за роботи, придобиващи съзнание, не се представят добре и не се възприемат културно така, както в другите страни. От друга страна, поредицата „Бързи и яростни“ е сред най-печелившите. Ето защо и „Геобуря“ се представя толкова прилично. Филмът има купища проблеми със сценария си, но пък показва жега в Москва, ледена вълна в Рио де Жанейро и Афганистан, супербуря с постоянни разрушителни светкавици, торнада в Индия и какви ли още не феномени като компютърна анимация.

Впрочем, в България „Блейд Рънър 2049“ е събрал по-малко от 88 000 долара за първия си уикенд по кината, докато „Геобуря“ е малко по-напред с 96 000, така че и ние не падаме много по-назад от братския китайски народ…

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата