2 коментара
READY PLAYER ONE

Готови ли сме да се вдигнем на оружие за виртуалния свят?

Трейлър за „Играч първи, приготви се“. Ърнест Клайн пък е толкова вдъхновен от филма по книгата му, че ще пише продължение.

Отдавна чакаме по-задълбочен поглед върху предстоящия филм „Играч първи, приготви се“ на Стивън Спилбърг. Първият трейлър беше зарибяващ, но недостатъчен. Сега вече получаваме представа за какво точно ще става дума и какъв ще е централният конфликт:

Бутон за зареждане на YouTube видео

Е, определено изглежда готино, а с напредъка на технологиите и все по-реалистично за недалечното ни бъдеще. Уейд Уотс живее в пренаселеното бъдеще и единственото му бягство е виртуалния свят ОАЗИС. Но скоро открива, че в него има много повече от временни забавления… Сюжетът всъщност е доста по-сложен, отколкото рекламата предполага (или поне би трябвало да е), но е логично, че зрителите ще бъдат ухажвани преди всичко с екшъна и впечатляващите кадри.

Стивън Спилбърг не режисира какво да е, а тук явно се е постарал. Сценарият е писан от Ърнест Клайн, автора на книгата, заедно с по-опитния в киноиндустрията Зак Пен. В актьорския състав влизат Тай Шеридан („Х-мен: Апокалипсис“), Марк Райланс („Мостът на шпионите“), Оливия Кук, Бен Менделсон („Rogue One: История от Междузвездни войни“), Ти Джей Милър („Дедпул“), Хана Джон-Камен („Ловци на глави“), Саймън Пег („Шон от мъртвите“, „Стар Трек: Отвъд“), Летиша Райт („Черната пантера“) и др.

Кадрите са препълнени с препратки към образи от поп културата. Колите, които ще се състезават, са взети от най-различни творби – Batman, Mad Max, Speed Racer, Street Fighter и какво ли още не. В клуба виждаме командир Шепард от Mass Effect (обстановката е точно като за него – той рядко пропуска да посещава уникално яки космически нощни клубове), Лара Крофт от Tomb Raider, Харли Куин и Жокера от комиксите на DC. В битката, която се заформя на снежния пейзаж могат да се различат бойните жаби, женската командир Шепард, Трейсър, Блъдрейн, Дедшот и дори Чъки. Едва ли някой е пропуснал да забележи Кинг Конг. Със сигурност са нафрашкани и още образи, които могат да се забележат ако се гледа кадър по кадър. Очевидно екипът е наваксал с културните феномени от издаването на книгата досега и е обновил оригиналния текст.

Клайн пък толкова е харесал направеното от Спилбърг по адаптацията на романа му (или толкова се е поблазнил от възможността да изкара още пари), че се е вдъхновил да напише продължение на романа. По време на лайв стрийм интервю с цел промоция на новия трейлър, той е потвърдил новината: „Не мога да говоря много за книгата, но няма по-добро вдъхновение за писателя от завръщането в света, по който вече са работили, и наблюдаването как Стивън Спилбърг му вдъхва живот“. Клайн е казал също, че е обсъждал идеите си за продължение със Спилбърг, който му е помагал с личните си мнения и оценки.

Така или иначе, до следващия роман има много време, а преди това ще видим филма Ready Player One – на 30 март догодина.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата