2 коментара
babylon5

Готвят нова версия на „Вавилон 5“

Джей Майкъл Стражински пише сценарий за нов сериал, римейк на неговия магнум опус Babylon 5.

Изображение с име: Babylon-5-Cast21
Солидното количество многопластови герои определено беше едно от най-силните предимства на „Вавилон 5“. Дали нов комплект от персонажи може да бъде също толкова завладяващ?

Сравнително наскоро изразихме възхищението си към един от най-добрите сериали на 90-те години – „Вавилон 5“. Космическата сага вдъхнови цяло поколение фенове и повлия на развитието на жанра в следващите десетилетия. Война, политика, приключения, извънземни, любов, космически пътувания, пътуване във времето – епосът съчета много елементи във внимателно обмислена и планирана история, продължила 5 години и няколко филма и разклонения след това.

Много време феновете чакаха нов филм или поне нещичко от Джей Майкъл Стражински, което да ги върне в обичаната от тях вселена. Уви, след провала на последния опит за филм-разклонение, осакатено откъм бюджет и качество, а и след смъртта на половината актьори през последните години, тази надежда угасна.

Сега обаче се завръща… в умерен план. Оказва се, че се готви римейк на „Вавилон 5“, като сценария се пише от самия създател Джей Майкъл Стражински. Това няма да е продължение или разклонение, а нова версия на познатата история. Ще разказва за приключенията на Джон Шеридън, мистериозен офицер от Земните сили, назначен на Вавилон 5 – космическа станция, дълга 5 мили, която служи за неутрален пристан на всякакви пътешественици и същества. Хората на станцията се оказват замесени в междупланетарен конфликт с древни и футуристични извънземни раси.

Вече виждаме един проблем – новата версия преминава директно на Джон Шеридан и явно смята да игнорира Джефри Синклер, който беше капитанът на станцията в първи сезон (и трябваше да остане такъв през всички 5 сезона, но се наложи да бъде сменен заради влошеното психично здраве на актьора, което в крайна сметка послужи отлично на образа му и на сериала като цяло). Макар и да отсъства от следващите сезони (с изключение на две кратки появи), Синклер се оказва ключова фигура в митологията на сериала и ще бъде много, много жалко, ако няма кой да го замести в новата версия.

Другият голям проблем е телевизията, където се разработва римейкът – CW. Хубавото й е, че тя обича своите сериали и много рядко спира някой по средата. В почти всички случаи ги продължава в повече сезони и им поръчва последен сезон, който да даде възможност на сценаристите да завършат историята си по най-добрия начин. Лошото е, че всичките й сериали са тийнейджърски, което означава, че голяма част от зрелите теми за размисъл и тежките драми от оригиналния сериал най-вероятно ще бъдат опростени, принизени и опропастени. Основната продукция на телевизионния канал в момента са комиксовите сериали от вселената на „Стрелата“, като има и доста други римейкове на обичани сериали от миналото – Roswell, Charmed, The 4400.

В десетилетията след „Вавилон 5“ Стражински не успява да задмине успеха си, но не се намира без работа. Той, заедно с братя/сестри Уашовски, създава сериала Sense8, пише филмите „Тор“ и „Z-та световна война“. Отделно, пише комикси и книги, помага за сюжетите на компютърни игри. Babylon 5 със сигурност е неговият магнум опус и е разбираемо желанието му да се завърне към него, но засега сме силно скептични към възможността му да създаде качествена нова версия на историята за CW. Дано недоверието ни да бъде опровергано.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата