1 коментар
bardugoc

Лий Бардуго: „Харесва ми да се потапям в други светове, по-вълнуващи и по-опасни от моя“

Интервю с авторката на „Сянка и Кост“ и „Престол и Щурм“ Лий Бардуго

Read the original interview in English click here!

Лий Бардуго е сред новите хитови авторки на тийн-фентъзи литература. Tя направи фурор в цял свят с дебютния си роман „Сянка и кост“. Изграденият от нея фентъзи свят, който черпи вдъхновение от руската митология, успя да докосне сърцата на читателите и трайно да се настани в тях. Сега поредицата  „Гриша“ успешно се продава и у нас, а по първата книга се подготвя филм. Писателката избра времето между Деня на Благодарността и Коледа, за да благодари и поднесе подарък на феновете си в България чрез ексклузивно интервю за SciFi.bg.

Първата книга от трилогията гриша


Здравей, Лий, и благодарим, че се съгласи на това интервю! Първият ни въпрос е какво те вдъхнови да станеш писател и защо избра фентъзито?
 

Нямам братя и сестри и като малка живях в квартал без много деца. Затова се развличах, като си разказвах истории. Не се отнасях сериозно към писането докато не станах тийнейджър – тогава открих научната фантастика и фентъзито. Хареса ми чувството да се потапям в други светове, светове, които са по-вълнуващи и по-опасни от моя. Все още е така, но сега аз съм тази, която ги създава. 

Какво те привлече в руската митология и защо реши да я използваш за поредицата “Гриша”? Знаеш ли, че в българската митология също се срещат някои от тези елементи? 

Голяма част от фентъзито използва средновековна или викторианска Англия за културна основа. Аз исках да заведа читателите си на място, което черпи вдъхновение от различни източници. И да! Хората са склонни да се съсредоточават върху руския привкус на историята, но красотата на фолклора се крие в това, че веднъж започнеш ли да задълбаваш, откриваш изненадващи пресечни точки – в славянските митове, китайските легенди, европейските приказки. 

Лий Бардуго

Третата и последна част от поредицата е „Ruin and Rising“ и ние я очакваме с нетърпение. Какво можеш да ни кажеш за нея? 

Не мога да кажа много без да издам спойлери, но мога да ви обещая, че ще има много екшън, големи изненади и ще научите много повече за силите на Гриша и Тъмнеший – включително и истинското му име. Не всички ще преживеят края на поредицата, а тези, които оцелеят, ще са много променени.

Какво да очакваме от теб след края на трилогията “Гриша”?

Работя по няколко проекта. Единият от тях е фентъзи, но все още не мога да кажа повече. 

Разбрахме, че ще видим “Сянка и Кост” на големия екран. Как върви проектът и доколко си замесена в него, за да контролираш пресъздаването на твоя труд?

По филма работят чудесни хора от Heyday и Dreamworks. Вече съм се срещала със сценариста Крис Кайл. Той ми задава много адекватни въпроси и е успокоително да знам, че го е грижа за идеите ми. Отвъд това, не знам колко ще съм замесена. Процесът е страшничък, но чувствам, че историята ми е в добри ръце. 

Какво би казала за финал на феновете си в България?

Толкова съм развълнувана и благодарна да знам, че книгите ми са по рафтовете в България. Надявам се, че се ви е приятно да посещавате Равка и да придружавате Алина по време на пътешествието й. Обичам да комуникирам с читателите си, така че не се колебайте да ми пишете на http://lbardugo.tumblr.com или http://leighbardugo.com. Много любов и много, много благодарности.

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата