1 коментар
pritqjenie-t

Още един руски блокбъстър за догодина

В „Притяжение“ руснаците ще осъществяват първи контакт с мистериозни извънземни.

2017 се очертава като доста продуктивна за руското фантастично кино. През февруари ще излезе „Защитники“ – първата съветска комбина от супергерои, след това ще чакаме продължението на „Вий“ – „Путешествие в Китай: Тайна железной маски“, а днес намерихме и трейлър за „Притяжение“, който всъщност ще излезе преди всички – на 26 януари.

https://www.youtube.com/watch?v=Qcov4WPcTE4

В „Привличане“ извънземен космически кораб се разбива посред Москва. Руснаците веднага въвеждат военно положение, а някои от жителите на града, сред които и главния герой, бързат да им заявят, че „Това си е нашата Земя!!!“.

Филмът е сниман в различни райони на Москва под знак „Строго секретно“, поради което информацията за него е оскъдна. Например, не е ясно дали извънземните са добри или лоши – съществото в скафандъра спаси момичето в трейлъра, но пък ако са добри, тогава защо са толкова гневни московчаните от улиците? Военните със сигурност ще изиграят някаква роля в целия първи контакт, но дали ще има епична битка – не се знае. И дали режисьорът Фьодор Бондарчук („Сталинград“) ще ни предава послание за мир, критикуващо политическото развитие на Русия през последните години, или напротив – ще агитира за по-активна защита на родната ни земя (и Крым наш!!!)? А може би не иска да предава никакви послания – просто е налял едни 380 милиона рубли (почти 6 милиона долара по настоящия курс) в зрелищен блокбъстър, който да се конкурира с Холивуд?

Така или иначе, руснаците в youtube реагират доста негативно на трейлъра – филмът им се вижда безмозъчно копие на западните безсмислени пуцалки, дори предателство спрямо оригиналните руско творчество и култура. Масовата публика явно не се впечатлява от хвалбата на продуцентите, че това е първият руски филм, занимаващ се с подобен сюжет по подобен начин, и едва четвъртият, правен за IMAX. Американците, от друга страна, се радват, че друга държава ще прави скъпо изглеждащи филми и ще могат да видят нещо в жанра от различна гледна точка.

Засега няма изгледи да гледаме „Привличане“ официално у нас, но вие си знаете как и къде да го търсите, ако искате да го гледате. Ето и още един трейлър ако още не сте решили:

https://www.youtube.com/watch?v=DrvbTsDrgDs

pritqjenie

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата