1 коментар
BIGELOW-BEAM-ON-ISS-2

Покоряваме космоса с надуваеми модули

Надуваемите модули може би са бъдещето на космическите станции.

BEAM може и да не изглежда сериозно, но този модул ще бъде само за тест. На илюстрацията над статията е показано как ще изглежда BEAM след като се скачи с МКС.
BEAM може и да не изглежда сериозно, но този модул ще бъде само за тест. На илюстрацията над статията е показано как ще изглежда BEAM след като се скачи с МКС.

Чували ли сте за Бигълоу Аероспейс? Ако се интересувате от космически изследвания, би трябвало. Компанията е на Робърт Бигълоу, който държи хотелска верига и с приходите от нея финансира разработването на нови космически технологии. Същият преди време се опита да разпродаде Луната, но проектът, за който ще ви разкажем сега, е малко по-реалистичен.

Става дума за небезизвестните му надуваеми космически модули. Най-новият от тях, Bigelow Expandable Activity Module или BEAM, предстои да бъде тестван през септември на Международната космическа станция. Модулът ще бъде изпратен в орбита с ракета на SpaceX, като веднъж излязъл в космоса той ще се разшири и ще се прикачи към МКС. Там космонавтите ще го изпробват, като тестват способността му да задържа топлина, въздух, вода и т.н.

Модулът вече е готов и тази седмица Бигълоу го е представил пред медиите. Повече за технологията можете да прочетете тук и тук.

Ако всичко мине добре, BEAM може би ще представлява бъдещето на космическите станции, а защо не и на бази на Луната. Бигълоу Аероспейс има амбицията да направи и първия космически хотел именно чрез тази технология – доста по-сериозен туризъм от балоните до ръба на космоса. НАСА вече е сключила договор за почти 18 милиона долара с компанията и ако тестът е успешен, тя планира да създаде още по-голям ВЕАМ, по-голям дори от МКС.

Мнозина смятат, че материалът на модула е много по-добър за защита от радиация и мини-метеоритчета от „консервените кутии“, представляващи станциите днес. Компанията вече има два модула в космоса, Genesis І и ІІ, изстреляни през 2006 и 2007 г., но в тях няма хора. Стискаме палци всичко да мине добре, защото нямаме търпение нещата да се развият и да си дадем спестяванията за истински космически туризъм!

Публикацията не е актуализирана от повече от една година, съдържанието може вече да не е актуално към днешна дата